Descoperiți-vă inteligența inimii

Michael Schroeder

Filosoful francez iluminist René Descartes a consacrat în anul 1641 renumita sintagmă: „Je pense donc je suis“ (Cuget, deci exist). Prin operele sale a pornit pe un nou drum al motivării și fundamentării cunoștințelor noastre despre minte, rațiune și logică, și s-a distanțat, în mare parte, de miturile și legendele Evului Mediu. Din această vreme a început triumful rațiunii. De fapt, în ultimii 400 ani am investit aproape numai în rațiune. Indiferent că vorbim de știință, pregătire sau perfecționare profesională, ne comportăm de parcă rațiunea ar fi singurul lucru de care ar trebui să ne ocupăm. În consecință, tot ce nu se poate explica, nu există.

Ne bazăm întotdeauna pe ceea ce gândim, facem doar lucruri care ni se par logice și considerăm adevărate doar lucrurile care sunt dovedite științific. Având această programare mentală, nu este surprinzător că trăim, în mare parte, în medii unde discursul este determinat de concepte, planuri, fapte, logică, analize și intelect.. Ce înseamnă asta de fapt? Tot ce nu e verificabil, ce e prea simplu, prea pueril, este neglijat de rațiune. Sentimente, intuiție, spiritualitate – acestea sunt noțiuni cu care rațiunea noastră nu se intersectează des. Apropo, unde vă puneți mâna când afirmați „Sunt fericit/ă sau trist/ă” sau atunci când vă rostiți nume le? Pe cap sau pe inimă? În fond, cunoașteți și dvs. expresia „Cu mâna pe inimă”, atunci când e vorba despre sinceritate. De ce avem atât de mari dificultăți în a ne asocia inima cu propria inteligență?

Inima noastră este primul organ care începe să se dezvolte deja în a patra săptămână în corpul mamei și apoi începe să bată. Unii cercetători spun că ar fi găsit un mic centru în inimă, în care s-ar afla inteligența inimii – generatorul de impulsuri, mașinăria de ritm al inimii, dar și o rețea neuronală, care indică performanțe de memorie similare creierului. În texte religioase, de exemplu, în Upanișade, acest loc este numit și „reședința sufletului”. Inima este cel mai mare câmp de energie electromagnetică al omului. Acest câmp care se răspândește în toate direcțiile poate fi măsurat și de la o distanță de 10 metri. Puterea acestui câmp este de 5.000 ori mai mare decât cea a creierului! Cu ajutorul acestui câmp energetic interacționăm în permanență cu alți oameni (vezi lucrări ale Institute of HeartMath, Colorado). Deci, atunci când vă aflați cu consiliul dvs. de administrație în sala de ședințe, și câmpurile inimilor dvs. comunică oarecum între ele. Fiecare câmp al inimii are, practic, un fel de aură subtilă. (Institute of HeartMath, Colorado). Zilnic suntem înconjurați de multe informații individuale – care pot fi auzite, văzute, simțite sau nu. Creierul poate să redea doar o mică parte (6.000 biți/secundă), în schimb, inima percepe întreg spectrul informațiilor existente în mod real (mai multe milioane de biți/secundă). Astfel, inima dispune de o colectare mult mai completă a ceea ce este disponibil cu adevărat în jurul nostru.

Știm și că o cantitate mai mare de informații ajunge de la inimă la creier decât invers. Inima recepționează întotdeauna prima o informație. De fapt, multe proiecte de cercetare sugerează că inima noastră este generatorul de impulsuri, și nu creierul! Inima poate să reacționeze la mediul nostru înconjurător înainte ca percepția noastră senzorială să prelucreze informația. Acest fapt incredibil există cu adevărat: Cu câteva secunde înainte de apariția unui eveniment, inima noastră „știe” deja! Rațiunea rămâne în acest caz fără cuvinte. Dar, totodată, deschide o perspectivă complet nouă. Desigur că inima nu este considerată în general ca fiind centru al inteligenței, însă cu fiecare experiment nou, care este efectuat pe această temă, crește deschiderea pentru teze noi. În ceea ce privește inima, societatea din ziua de astăzi limitează trăirile mai profunde la viața personală, consideră inima și sentimentul ca fiind subordonate și ajustabile. Trivialitatea, precum și simplitatea sunt asociate acestei abordări, fiind de asemenea corelat cu slăbiciunea tipic feminină. Inima dvs. este prezentă, indiferent dacă acceptați sau nu acest lucru. Acordați atenție dogmelor: în economie nu e loc pentru inimă. Și totuși ea ne furnizează constant informații valoroase, chiar dacă la început le considerăm de rang inferior.

Managerului neexperimentat i se poate părea deosebit de dificil să acceseze prioritar această sursă, din mai multe motive. La urma urmei, nimeni nu ne-a învățat să ascultăm de propria inimă, cu atât mai puțin să o înțelegem. Pe de altă parte, propria inimă este de multe ori închisă, pentru a se proteja de răniri și atacuri. Adesea este pur și simplu dificil de acceptat numeroasele convingeri negative care ne împovărează. În aceste situații, comunicarea cu inima ar putea fi blocată. Deoarece întâlnesc acest blocaj la clienții mei adesea la începutul discuțiilor, am integrat în următorul exercițiu o modalitate delicată și totodată eficientă de a ajunge în contact mai profund cu inima și de a cunoaște forma acesteia de inteligență.

Exercițiu: Conștientizarea inimii în cinci zile

Construiți un cadru propice pentru următorul program de cinci zile care să vă dea spațiu suficient pentru percepția și prelucrarea impresiilor dvs. Dedicați cinci zile întregi sub semnul inimii dvs., citiți în liniște indicațiile și planificați-vă executarea în cadrul rutinei normale zilnice. Dacă ați prelucrat informațiile și sunteți siguri că vă puteți concentra timp de o săptămână în viața profesională, precum și în cea privată, atunci începeți.Pregătiți pentru orice eventualitate creion și hârtie pentru notițe, asigurați-vă că aveți suficient aer proaspăt și băuturi, luați din când în când o poziție relaxantă,inspirați și expirați ușor în timp ce observați ce se întâmplă.

Ziua 1: Așezați mâna în zona inimii

În prima zi vă invit să facem ceva ușor: așezați periodic mâna în zona inimii și observați.Inspirați și expirați prin intermediul inimii. Stabiliți o legătură cu dvs. înșivă,nu cu mintea, ci cu ființa dvs., cu sufletul.Simțiți înăuntrul dvs., este mai simplu dacă mâna dvs. rămâne pe inimă. Atunci rămâne acolo și atenția dvs.. Poate vi se și „încălzește inima”… Observați atent ce se întâmplă înăuntrul dvs. Puteți să îngăduiți acest lucru? Găsiți o cale de acces?Intrarea în contact cu dvs. înșivă este astăzi motto-ul dvs. zilnic.

Ziua 2: Priviți cu inima

Imaginați-vă că ochii dvs. se află la nivelul inimii, astfel încât puteți să PRIVIȚI cu inima. Toate întâmplările și întâlnirile le vedeți începând de acum cu ochii inimii dvs. Inima este primul receptor al tuturor informațiilor, nu mintea. Aduceți pe parcursul zilei în mod conștient atenția dvs. la nivelul inimii (aduceți-vă aminte de acest lucru, de exemplu, prin notițe pe un bilețel.Apelați la acest nivel puternic de percepție de mai multe ori pe zi și permiteți accesul nefiltrat al tuturor impresiilor în această regiune. A PRIVI este astăzi motto-ul dvs..

Ziua 3: Dăruiți din toată inima

Dăruiți timp de o zi ceva din dvs. înșivă altor oameni, și anume „din toată inima”. Acest „ceva” poate fi un obiect personal,îmbrăcăminte de care nu mai aveți nevoie,mâncare, bani sau altele. Faceți astfel fericiți și oameni pe care nu îi cunoașteți, dăruiți-le empatia dvs. Observați consecințele acestui gest și reacția persoanei care îl primește. Când faceți acest lucru,vă rog să nu vă gândiți în mod tactic sau în sensul că dați ceva pentru că așteptați sau vă doriți ceva de la cealaltă persoană.Doar dați ceva și observați ce sentimente naște acest gest, A DĂRUI este astăzi motto-ul dvs..

Ziua 4: Mulțumiți altora

Timp de o zi, spuneți din când în când oamenilor pe care îi întâlniți: Mulțumesc! Ei sunt toți componente ale unui angrenaj și au rolul lor în cadrul acestuia. Fiți recunoscători că există, că vă merge atâtde bine, că sunteți sănătoși, pentru copiii dvs. minunați, soția dvs. unică, etc. Nu e nevoie să vorbiți personal cu aceste persoane,puteți să vă spuneți acest lucru în gând sau și cu voce tare. Gândiți-vă și la cei care trec pe sub radarul dvs.: femeia de serviciu, personalul de la recepție, poștașul,etc., toți cei pe care altfel îi treceți cu ușurință cu vederea. Mulțumiți, în special,în mod conștient acelor persoane pe care nu le agreați atât de mult, deoarece și aceștia joacă un rol important în activitățile dvs.. Mulțumiți, cât de mult posibil, adânc și sincer, din inimă. A MULȚUMI este astăzi motto-ul dvs..

Ziua 5: Comunicați cu câmpul dvs. energetic

La final este pusă la încercare imaginația dvs.: Imaginați-vă câmpul energetic al inimii dvs. ca un grafic. Vizualizați undele electromagnetice care sunt transmise din mijlocul inimii în toate direcțiile, precum undele unui emițător. Prin intermediul acestui câmp COMUNICAȚI timp de o zi cu lumea dvs. înconjurătoare. Imaginați-vă că puteți să atingeți cu energia dvs. pozitivă alți oameni sau cum căldura inimii îi învăluie pe cei din jur, fără contribuția rațiunii sau a dialogului. Observați atent ce se petrece înăuntrul dvs. și după săptămâna inteligenței inimii.Dacă vă atinge sau vă mișcă profund ceva, atunci acest lucru poate fi un indiciu al faptului că inima dvs. s-a deschis sau s-a deschis ceva mai mult după o lungă perioadă de timp. Orice ați fi experimentat, dacă ați plâns sau râs, dacă s-a petrecut în dvs. o revoluție internă, un moment de fericire sau chiar dacă nu ați simțit nimic, fiți recunoscători pentru fiecare experiență. Toate acestea sunt, poate, repere pentru viitoarea dvs. dezvoltare. Este atât de satisfăcător să simțim umanitatea noastră, indiferent pe ce câmp de joc ne aflăm în momentul de față.

 

de Dr. Michael Schroeder

German
Citește articolul precedent:
petrochimie
Relansarea industriei chimice românești

Industria chimică a fost decade întregi un sector strategic pentru România. Ce s-a întâmplat însă în postcomunism cu industria de...

Închide