Un număr de 311 de emitenți continuă după închiderea Rasdaq

Pe data de 27 octombrie, o parte a bursei românești a fost închisă: piața Rasdaq și-a încetat existența în pace. În acest timp, pe piață se mai aflau încă sute de emitenți – ce s-a ales de ei?

Închiderea pieței Rasdaq fusese stabilită exact cu un an în urmă. Legea corespunzătoare nr. 151/2014 purta titlul lămuritor „privind clarificarea statutului juridic al acțiunilor care se tranzacționează pe piața RASDAQ sau pe piața valorilor mobiliare necotate” și a adus lumină în starea de fapt neclară de pe piața de capital, înființată în 1996 cu ajutorul agenției pentru dezvoltare nord-americane USAID. De aici se explică și denumirea de factură atât de americană: a fost aleasă pe baza celei purtate de bursa din New York, NASDAQ. Echivalentul românesc se presupunea că reprezintă locul de tranzacționare a acțiunilor eliberate în cadrul cunoscutei privatizări în masă, ai căror emitenți nu îndeplineau cerințele stricte de admitere la tranzacționare ale pieței principale BVB. Așa se explică de ce Rasdaq a înregistrat temporar venituri mai mari decât piața principală. Până la unirea politică a celor două burse, în anul 2005, piața a rămas o zonă de tranzacționare cu reguli relaxate.

Doar cinci au ajuns pe BVB

Atunci când s-a decis închiderea Rasdaq, în piață mai existau circa 900 de emitenți, care au avut un răgaz de un an pentru a decide dacă se retrag. La finalul acestei perioade, 311 de emitenți s-au hotărât să continue. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a respins de la tranzacționare 562 de societăți. Mutarea de pe piața Rasdaq s-a dovedit de succes pentru doar cinci companii: producătorul de lactate Albalact (ALBZ), firma constructoare de avioane IAR (IARV), producătorul de prefabricate din beton Prebet (PREB), producătorul de instrumente de măsurare Mecanică Fină (MECE), precum și producătorul de cablu de fibră optică Romcab (MCAB).

Un număr de 271 de firme, cu o capitalizare în valoare de 4,34 miliarde de lei, au ales să treacă pe o platformă alternativă de tranzacționare a BVB, denumită ATS, iar 35 de firme și-au mutat acțiunile pe o bursă mică din Sibiu, Sibex. Pentru piața românească de capital, închiderea pieței Rasdaq a avut o funcție de ajustare. Potrivit ASF, cele 562 de companii scoase de pe piață au achitat 123,08 milioane lei către 4.419 acționari, în condițiile în care doar puține dintre ele generaseră venituri pe piața Rasdaq. Acțiunea nu a decurs lin, autoritatea românească de supraveghere a instituit 263 de procese-verbale de penalizare, iar emitenții au plătit amenzi în valoare totală de 1,52 milioane de lei. Bursa din București a avut mai degrabă un câștig minor din această acțiune: cele cinci societăți listate anterior pe Rasdaq, care acum sunt tranzacționate pe BVB, au o capitalizare totală de 458 milioane de lei.

de Markus Kleininger

German
Citește articolul precedent:
Rezultatele interimare 2015 pentru Porsche România

Porsche România anunta cresteri importante în primele 8 luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2014. Rezultatele pozitive vin...

Închide