Alegeri 2016: perspectivele partidelor cu privire la economie

România alege pe 11 decembrie un nou Parlament. Revista DeBizz Magazine prezintă – fără judecăţi de valoare – extrase relevante din programele economice ale celor patru actori politici principali. Selecţia partidelor a fost făcută pe baza sondajelor institutelor Kantar TNS şi Agenţia de Rating Politic (ARP) în perioada 14-23 septembrie, respectiv 17-24 septembrie.

PSD: social-democraţii

Kantar TNS vede PSD la 45 de procente, ARP la 38 de procente. Este foarte probabil că social-democraţii vor deveni cel cel mai puternic partid şi vor da prim-ministrul. Printre punctele principale se numără creşterea treptată a salariului minim (brut): 1400 lei începând cu 1 ianuarie 2017, 1.510 lei în anul 2018, 1.625 lei în anul 2019 şi 1.750 lei în 2020. Salariile medii vor creşte în opinia PSD până în anul 2020 la aproape 4.000 de lei. Şi pensionarii ar urma să primească mai mult – punctul de pensie, care serveşte ca bază de calcul pentru sistem, va ajunge gradual până la 1.400 de lei în 2020. În momentul de faţă el este de aproximativ 870 de lei. În schimb, ar urma să scadă uşor contribuţiile de asigurări sociale – în sistemul de pensii de la 26,3% acum până la 25% la 1 ianuarie 2018, iar pentru asigurarea de sănătate, de la 10,7% până la 10%, la aceeaşi dată. Costurile salariale scad de la 39,25% la 35% – în 2018, România va fi în acest sens a şasea cea mai ieftină economie a UE (în prezent ocupă locul 21).

Social-democraţii doresc ca din 2018 să dispară TVA la vânzările de apartamente, iar cota standard a TVA-ului să fie stabilită la 18%.

Anumite categorii profesionale urmează să fie pe deplin scutite de impozit pe venit: cei cu activităţi independente, artişti, jurnalişti, notari sau contabili cu venituri sub 24.000 lei pe an; cei care câştigă mai mult ar trebui să plătească doar 10% de la 1 ianuarie 2018 şi nu 16% ca în prezent. Medicii şi personalul IT urmează să fie scutiţi de impozit, indiferent de cât câştigă. Impozitul pe dividende pentru societăţi va fi eliminat din 2018. Medicii vor avea câştiguri suplimentare generoase: PSD consideră că salariul de pornire al unui medic va fi de 1.200 de euro, iar spre sfârşitul carierei lor, ei ar putea primi chiar 3.600 de euro.

Ponderea salariilor în PIB se estimează că va creşte de la 7,8% la 8,9%; media UE este de 12%.

Banii pentru aceste reduceri de impozite şi creşteri salariale va veni prin creşterea economică medie de 5,5 procente pe an. Vor fi atrase mai multe fonduri UE şi se va înfiinţa un fond suveran de investiţii, în timp ce evaziunea fiscală mai mică va genera încasări mai mari. PSD vrea să transpună directiva UE pentru combaterea practicilor de evaziune fiscală în dreptul intern şi să impoziteze mai mult companiile multinaţionale.

Până în 2020, România va urca patru locuri în ierarhia economiilor din UE, până pe locul 13.

PNL: Liberalii

În sondaje, PNL este cotat la 25 % (Kantar TNS) şi 30 % (ARP). În cazul în care nu se va forma o largă coaliţie, va ajunge, probabil, în opoziţie. Dar dacă aranjamentele post-electorale o vor permite, partidul susţine desemnarea actualul prim-ministru Dacian Cioloş şi ca şef al viitorului guvern.

Elementul central al programului economic este investiţia a 24 de miliarde de euro în economia românească, în următorii patru ani. Pentru investiţii strategice şi reducerea deficitelor de finanţare în zone critice, urmează să se înfiinţeze un aşa-numit Fond de Dezvoltare Urban-Rural, ale cărui active să ajungă în patru ani la mai mult de 11 miliarde de euro. În plus, după modelul Băncii Europene de Investiţii, va fi creată Banca de Dezvoltare şi Investiţii a României (BDIR). Acţionarii BDIR ar urma să fie ministerele care derulează proiecte de investiţii cu fonduri de la bancă, dar managementul instituţiei ar urma să fie privat. Capitalul iniţial al instituţiei se ridică la 200 de milioane de euro, dar ea va funcţiona cu un portofoliu de investiţii de un miliard de euro.

În opinia liberalilor, cota unică de impozitare de 16% ar trebui generalizată. În plus, ar trebui să existe un cod al muncii flexibil, care să ofere mai multe posibilităţi pentru angajatori şi angajaţi de a găsi aranjamente convenabile, astfel încât să poată stabili timp de lucru parţial sau munca în week-end.

În programul de guvernare, PNL nu face propuneri cu privire la salariul minim, dar promite dublarea salariilor medicilor de la 1 iulie 2017. De la aceeaşi dată, salariile asistenţilor vor creşte anual în medie cu 20%, până când şi ele se vor dubla faţă de nivelul actual.

Aceeaşi creştere treptată cu 20% pe an până la dublarea salariului va avea loc la profesori – dar va exista mai întâi o evaluare a întregului corp didactic.

PNL nu face referiri în programul său privind directiva anti-BEPS a UE, dar partidul vrea să introducă încă înainte de sfârşitul legislaturii un proiect de lege potrivit căruia profiturile multinaţionalelor să fie impozitate în ţara în care sunt generate.

USR: noua forţă

Uniunea Salvaţi România a fost creată din Uniunea Salvaţi Bucureştiul şi alte câteva mişcări de tip grassroots, care au transformat nemulţumirea publică faţă de politicienii şi partidele consacrate în rezultate bune la alegerile locale din vară. Conform sondajelor are şansa de a deveni a treia forţă în noul parlament (Kantar TNS 10 procente*, ARP 9 procente). Şi USR îl sprijină tot pe Dacian Cioloş ca prim-ministru după alegeri. Spre deosebire de PSD şi PNL, Uniunea nu a prezentat un program guvernamental cu cifre clare şi măsuri specifice, ci doar o platformă de idei, care poate fi extinsă şi îmbogăţită prin discuţii.

Mesajul esenţial este că România nu se mai poate baza pe forţa de muncă ieftină şi trebuie în schimb să depună eforturi pentru trecerea la industrii cu aport mediu sau înalt de tehnologie. Ar fi necesar să se realizeze potenţialul României de a fi un
Silicon Valley al Europei de Sud-Est şi un hub logistic şi de transport între Europa şi Asia.

România ar trebui să fie reindustrializată pe baze moderne – iar aceasta ar fi cea mai mare prioritate economică şi strategică. Într-o lume cu cantităţi tot mai mari de informaţii, România ar trebui să-şi propună obiectivul de a deveni o forţă internaţională în prelucrarea datelor. În viziunea USR, România va prelua şi serviciile cu valoare adăugată mai mare şi nu va rămâne o ţară de simplă externalizare.

Cu toate mijloacele existente (investiţii directe, parteneriate publice-private, instrumente fiscale, dar mai ales prin transferul de informaţii), statul ar trebui aşadar să încurajeze apariţia clusterelor industriale în jurul companiilor, universităţilor şi centrelor de cercetare existente în prezent. Aşa ar putea creşte noi industrii cu valoare adăugată mare: tehnologie medicală şi nanotehnologie la Bucureşti, Big Data şi biotehnologii la Iaşi sau semiconductori la Cluj, menţionează programul USR.

ALDE – partidul din jurul fostului prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor este, potrivit sondajelor citate, al patrulea cel mai puternic partid care reuşeşte să intre în
Parlament. După Kantar TNS, ALDE va scoate şapte procente, în timp ce potrivit ARP, scorul va fi de 5,5 procente. Nucleul său este format din foşti lideri ai PNL, printre care Călin Popescu Tăriceanu (fost prim-ministru) sau Varujan Vosganian (fost ministru al Finanţelor).

Ambiţia ALDE este ca România să ajungă a şaptea economie din UE – statut care să corespundă cu locul şapte în UE după numărul de locuitori. În acest scop, capitalul autohton urmează să fie sprijinit în mod asumat prin ajutorul de stat în cuantumul acceptat (două miliarde de euro) şi printr-un fond de investiţii şi dezvoltare de cel puţin zece miliarde de euro. Investiţiile străine în România vor creşte, la rândul lor, de la trei la cinci miliarde de euro.

Cine înfiinţează o companie pentru prima dată ar urma să fie scutit pentru următorii trei ani atât de impozitul pe profit şi cel pe dividende, cât şi de contribuţia angajatorului la asigurarea socială a angajaţilor. Românii care se întorc din străinătate şi construiesc o afacere ar putea obţine 50.000 de euro de la stat, iar în acest scop se va înfiinţa un fond special de 400 de milioane de euro.

Stimulată astfel, creşterea economică sustenabilă de cinci procente pe an, în medie, ar crea 500.000 de noi locuri de muncă: numărul de angajaţi ar ajunge la peste cinci milioane – şi ar depăşi prin urmare numărul de pensionari. Salariul mediu net ar putea, în aceste condiţii, ajunge în 2020 la circa 3.000 de lei (în prezent este de 2.000 de lei), iar pensia medie la 1.500 lei.

German
Citește articolul precedent:
Turist? Investitor în turism? De ce nu ambele?

Turismul reprezintă una dintre activitățile economice importante ale României, atât din perspectiva contribuției la creșterea economică, dar și prin potențialul...

Închide