Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri: Educația duală în România a crescut în importanță datorită companiilor gemane

Implementarea în sistemul românesc a modelului german de învățământ dual și intesificarea colaborării româno-germane în domeniul IT și în cadrul platformei Industrie 4.0 se numără printre subiectele discutate miercuri, la București, de Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat  și Stanislav Tillich, prim-ministrul Landului Saxonia.

Dialogul pe aceste teme a fost început cu ocazia unei vizite oficiale efectuate în luna aprilie în Germania.

În cadrul întâlnirii de miercuri a fost reiterată prioritatea Ministerului pentru Mediul de Afaceri de a încuraja întreprinzătorii germani să realizeze investiții în România, să intensifice schimburile comerciale și să încerce identificarea de noi proiecte commune, arată instituția, într-un comunicat.

„Delegația numeroasă de oameni de afaceri care se află astăzi în România este un semnal puternic pentru succesul intensificării prezenței investiționale germane în domenii importante, cum ar fi transporturi, agricultură, dezvoltarea regională, cercetare-inovare, turism, mediu. Educația duală în România a crescut în importanță datorită companiilor gemane, care au tradiție în acest domeniu și asigură un flux constant de forță de muncă pentru activitatea proprie. Vă invit să îi contactați pe experții direcției InvestRomania, care vă vor pune la dispoziție permanent informații foarte utile privind diversele oportunități investiționale, facilități și stimulente ”, a declarat Petrescu.

Prim-ministrul Landului Saxonia a afirmat că scopul principal al acestei vizite în România este de a explora posibilitatea firmelor germane (majoritatea la prima deplasare în țara noastră) de a identifica parteneri români în dezvoltarea unor capacități de producție comune sau de a prelua unele existente, aceasta fiind o modalitate de fructificare a unor parteneriate win-win.

Delegația germană se va deplasa la Sibiu și Brașov, pentru a purta discuții cu reprezentanții locali oficiali și ai mediului de afaceri, fiind interesată în egală măsură și de alte zone cu potențial de afaceri.

La întâlnire au participat E.S. Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România și Sebastian Metz, Directorul General al Camerei de Comerț Româno-Germane.

Germania este principalul partener comercial al României, deținând o pondere de 21% din totalul schimburilor comerciale ale României. Conform datelor statistice românești, la 31 decembrie 2016 schimburile comerciale bilaterale au atins 26,15 miliarde euro (+12,39% față de 2015), din care 12,34 miliarde euro la export (+14,63%) și 13,8 miliarde euro la import (+10,46).

Totodată, Germania se situează pe locul III în ceea ce privește capitalul investit (5 miliarde euro, 26.100 firme investitoare).

Saxonia are cea mai vibrantă economie între landurile din fosta Germanie de Est (RDG). Industria auto, producția de mașini și serviciile contribuie la dezvoltarea economică a regiunii, care este, totodată, și una dintre cele mai renumite destinații turistice din Germania.

German
Citește articolul precedent:
Centrul de testare a carburanților de la rafinăria Petrobrazi, modernizat cu 5 mil. euro

OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din sud-estul Europei, controlat de grupul austriac OMV, a anunțat...

Închide