Aproape 500 noi acționari la AAGES Târgu Mureș

Dupa MedLife și Digi Communication, încă o companie antreprenorială românească vine la Bursa de Valori București. Este vorba de AAGES Târgu Mureș, adică Asociația pentru Aplicarea Generatoarelor Statice. Dar care este povestea din spate a parcursului pe care AAGES l-a avut din 1990 încoace? Cum au reușit câțiva cercetători români să pună bazele unui business de cinci milioane de euro și să exporte trei sferturi din producție? Răspunsul stă în oameni, spune Gabor Molnar, președintele executiv al companiei. AAGES este „viața” celor care au fondat-o și a celor care lucrează aici. O firmă începută atunci, în 1990, dintr-o nevoie atât a fondatorilor, cât și a pieței. Dar cel mai mult din dorința și necesitatea de a lucra cu pasiune în domeniul care pe acea mână de cercetători îi pasiona cel mai mult: ingineria.

Pentru AAGES este valabilă în totalitate sintagma Made in Romania. Compania din Târgu Mureș proiectează și fabrică instalații industriale complexe care includ parte mecanică, electrică, IT, electronică și care sunt utilizate în toate industriile dezvoltate unde se fabrică mașini ce includ componente metalice. În țară livrează la mari producători de componente auto, instalații, utilaje, strunguri din Ploiești, Brașov, Baia Mare sau Craiova. Cea mai mare parte din producție merge însă spre export, în Turcia, Germania, China, țările scandinave, Statele Unite ale Americii sau Mexic.

Povestea AAGES a început în 1990 când foști cercetători de la Institutul de Cercetare din București, sucursala Târgu Mureș, au decis să înființeze o asociație lucrativă pentru aplicarea generatoarelor statice. Peste un an și-au schimbat structura juridică, dar au păstrat numele și echipa. De atunci compania și oamenii care au creat AAGES au trecut prin perioade bune și unele poate mai dificile, dar au reușit să transforme pasiunea lor într-un business cu o cifră de afaceri de aproape 5 milioane de euro (în 2016 compania a înregistrat afaceri de 24 milioane lei). Anul 2017 aduce noi schimbări pentru AAGES odată cu decizia a nouă acționari de a vinde 15% din acțiunile companiei prin ofertă publică la Bursa de Valori București. Derularea IPO-ului a fost programată pentru 10 zile dar, ca urmare a interesului ridicat al investitorilor, a fost închisă după doar două zile, gradul de suprasubscriere fiind de 268%. Listarea la bursă, spune Gabor Molnar, este ca un examen: „Pentru o companie care are viziune, care știe ce dorește să facă și care sta sigur pe picioarele sale, listarea este o posibilitate. Trebuie să treci prin multe etape, însă recomand tuturor firmelor care vor stabilitate să încerce listarea”. Examen pe care AAGES Târgu Mureș l-a trecut cu bine: 485 de investitori au ales să investească în companie, iar valoarea ofertei cumulează aproape 5,5 milioane de lei.

Și poate cel mai important pentru noii și viitorii investitori este explicația pe care Gabor Molnar ne-a oferit-o într-un interviu pentru emisiunea 7/24 Capital realizată de Bursa de Valori București și care poate fi vizionată pe canalul nostru de YouTube: „Firma aceasta nu înseamnă cele câteva instalații, nu sunt eu firma, firma este alcătuită din oamenii care o fac să crească și care oferă avantaje atât celor care există în companie, cât și celor care vor veni”. Și atunci, vorba președintelui executiv al companiei, bine ați venit în familia AAGES!

Disclaimer: Informațiile din acest material sunt prezentate de către Bursa de Valori București în scopul diseminării informațiilor către public și conștientizării investitorilor asupra diverselor aspecte ale activității de investire. Acest material nu reprezintă o recomandare de investiție. Bursa de Valori București depune toate eforturile pentru a se asigura că informațiile din acest material sunt corecte și actualizate, însă cititorii ar trebui să-și exercite propria abilitate și judecată înainte de a se baza pe acestea. Bursa de Valori București nu poate fi responsabilă legal pentru niciun fel de daune, pagube sau pierderi cauzate de informații eronate sau de acțiunile întreprinse de orice persoană în baza conținutului acestui material.

de Natalia Negru, Specialist Comunicare Bursa de Valori București

German
Citește articolul precedent:
HOTSPOT SIBIU 2017: Orașul și-a stabilit prioritățile și își asumă rolul de lider regional. „Sibiul de azi concurează cu Sibiul de ieri!”

Sibiul (în germană Hermannstadt), fostă capitală a Transilvaniei și unul dintre principalele centre ale coloniștilor sași stabiliți în zonă, a...

Închide