Austriecii dau penalty istoriei!

Alegătorul austriac se află în prelungirile alegerilor federale prezidențiale atipice, de data asta poate chiar în fața penalty-ului final. A treia încercare e programată pentru acceași zi cu referendumul din Ungaria pe tema cotelor de refugiați impuse de UE. Prognozele arată un fifty/fifty cu un trend crescător pentru perdantul turului doi din 22.05.2016, anulat de Curtea Constituțională pentru neregularități procedurale grave legate de votul prin corespondență.

Frisoane austriece

Culmea e că astfel de disfuncționalități au fost din nou semnalate în ultimele zile în Austria. Mii de plicuri autocolante conținând de pe acum celebrele formulare de vot prin corespondență sunt inutilizabile. Austriecii sunt dezolați. Cum se poate întâmpla așa ceva? Perspectiva (improbabilă) a amânării scrutinului programat a avea loc în doi octombrie 2016 dă frisoane Austriei.

Tabula-rasa

Ora zero va sosi negreșit. Este un termen militar. A fost folosit și pentru a descrie momentul de restart al istoriei germane din mai 1945. O capitulare dar și un nou început, după cum spunea președintele german Richard von Weizsäcker. Ambele necondiționate. „Germania în anul zero“ este cel de-al treilea film din trilogia neo-realistă a lui Roberto Rossellini. S-a filmat în 1947 în ruinele Berlinului. Austria, distrusă și ea de război, nu a avut parte de o asumare conștientă al unui moment zero al istoriei. Istoriografia a consemnat Anschluss-ul din martie 1938 și a victimizat anii ce i-au urmat până la eliberare.

Despre asumarea vinei, există bibioteci întregi

Monumentul ostașului sovietic din sudul pieței Schwarzenberg din Viena: Ivan, poartă scut, cască și stindard parțial aurit, Kalashnikov-ul îi atârnat de gât. S-a urcat la loc de cinste, cam la opt metri înălțime. E acolo din 1945 și n-a mai coborât. Până în iulie 1956 locul s-a numit piața I.V. Stalin.

Tinde UE să devină germană?

Clivajele Austriei, sceptică la modernizare socială, se fac simțite la tot pasul. Cu doi candidați, cum nu pot fi mai diferiți, țara pare a nu avea convingeri postmoderne. Interculturalitatea (Eigenkultur/ propria cultură versus Fremdenkultur/ cultura străină) se mai face simțită ici-colo, pe la upperclass-ul vienez. Nici vorbă de o multiculturalitate asumată.

Ora zero a alegerilor din toamna austriacă va fi probabil dominată de un fragmentarism și mai accentuat. Resentimentele anti-imigrație și față de musulmani în general nu au de a face neapărat doar cu xenofobia evidentă a unei părți a electoratului partidului libertății (FPÖ).

Drama tinerei românce

Bruneta de 28 de ani, tocmai venita din Anglia, a ezitat să-l întâlnească. Azilantul, cunoscut pe fb, a sunat-o și a amenințat că se sinucide dacă fata nu vrea să-l vadă. A riscat și l-a întâlnit pe algerian la Viena. Probabil că i-a fost milă. Psihopatul de 22 de ani a încercat pe 12 august 2016 să-i taie gâtlejul. A desfigurat-o. Medicii spitalul vienez AKH au cusut-o cum au putut mai bine. A necesitat o săptămână de spitalizare. Nefind asigurantă în Austria, spitalul i-a trimis prompt și nota de plată: 11.000 Euro! E doar una din mărturiilr cutremurătoare despre migranți. Citite și recitite, propagate prin mass-media. Frica a luat din păcate locul culturii de bun venit (Willkommenskultur) a anului 2015.

Invidia

Se adaugă fricii. Cetățeanul dominat de invidie (der Neidbürger, lb. germană) nu suporta ca alții, asemenea lui, să dețină un pic mai mult decât el. Dispariția interesului partidelor tradiționale, indiferent dacă sunt de stânga sau de dreapta, pentru salvgardarea dreptății sociale, îi face pe mulți să caute țapi ispășitori. Nu doar apelul lui Frau Merkel „Wir schaffen das“ – asta ne va reuși, îl irită. Resentimentele față de Piefke (peiorativ neamț) domnesc nestingherite.

FPÖ-ul german

Cutremurul politic nu s-a mai lăsat mult așteptat nici măcar în Germania. La alegerile din 04.09.2016 din landul Mecklenburg-Pomerania Infreioară, Alternative für Deutschland (AfD) surclasează partidul doamnei cancelar chiar în fieful ei electoral. „FPÖ-ul german“, după cum e denumit mai în glumă mai în serios partidul populist al Fraukei Petry cucerește Schwerin-ul cu 21,2% la prima participare electorală la nivel local. Cu un an înaintea alegerilor federale germane, Uniunea Creștin Democrată (CDU) a Angelei Merkel ajunge în acest land estic pe locul trei cu doar 19,3%. Probabil e începutul sfârșitului politic al doamnei cancelar, în vârsta de 62 de ani, aflată la putere din 2005.

Der Hassbürger

După Brexit, mulți se întreabă în birturile vieneze, dacă nu cumva UE tinde să devină o UE germană? Cu o Franță slabă, nici nu-i greu. Riscul ar fi că cetățeanul invidios începe să (se) urască devenind un Hassbürger (cetățean dominat de ură de sine). Ceea ce-l va face mult mai periculos. Fiind probabil laș, va asista impasibil la edulcorarea răspunderii istorice, care și așa nu-i tocmai accentuată în anumite comunități locale.

„Atunci ca și acum – să apărăm Apusul!“

Marți, 12 septembrie însuși Ioan al III-lea Sobieski (1629-1696) va descăleca la palatul Ferstel din plin centrul Vienei. H.C. Strache, deputat și lider al partidului libertății (FPÖ) l-a chemat în ajutor. „Atunci ca și acum – să apărăm Apusul!“. FPÖ-ul pare a serba aniversarea victoriei asupra otomanilor fără propriul candidat la președinție. Formațiunea îl are pe inginerul (de aviație) Norbert Hofer (n. 1971) drept candidat. Hofer, unul dintre vicepreședinții parlamentului federal și în această calitate președinte federal interimar al Austriei în funcție e și candidatul prezidențial. Despre Hofer presa relatează parcă mai rar în ultimul timp. Ceea ce nu poate decât să-i servească. Strache a trecut în prim plan. Joaca astfel rolul de “bad guy”? Hofer e retras și tace. Are notrietate și stă deoparte. Astfel nu expune. A absolvit recent un turneu diplomatic discret în țările limitrofe Austriei, demers susținut și de Außenamt-ul (MAE) austriac.

 Sobieski și românii

Sobieski e cunoscut publicului de la noi mai ales datorită scrierii lui Costache Negruzzi despre cei 19 plăieși de la Cetatea Neamțului. Un fals patriotic. În urmă cu 333 de ani voievozii români au jucat dublu la al doilea asediu al Vienei. În ziua bătăliei decisive de pe dealul Kahlenberg, din 12 septembrie 1683 între armatele regelui Ioan al III-lea Sobieski al Poloniei și otomani, conduși de marele vizir Kara Mustafa, românii se pare că nu au fost prea zeloși, ba chiar au sabotat efortul de război. Strache cunoaște probabil rolul jucat de români. Preferințele celor aproximativ 80.000 de austrieci de origine română nu-i sunt nici ele neapărat defavorabile.

VdB la Balul vienez din Timișoara

Va avea loc la sfâșitul lunii noiembrie. Mica Vienă l-a invitat pe profesorul Alexander Van der Bellen (VdB) să participe la evenimentul monden. Un titlu universitar dr. h.c. îl așteaptă pe candidat.

Strache nu se atinge de droguri

Se declară dispus să-și sacrifice chiar și câteva fire de păr pentru un test ADN, dorind astfel să pună capăt zvonurilor conform cărora ar consuma narcotice. Răspunde astfel unui tweet glumeț al redactorului șef al revistei FALTER, care i-a cerut scuze publice pentru că a propagat alegații îndoielnice pe seama sa. Strache (n. 1969) e chipeș, are părul bogat, negru, pieptănat îngrijit și e prezent la mai toate petrecerile câmpenești organizate generos de propriul său partid. Nu se atinge însă de droguri, conform cotidianului ÖSTERREICH. A mai efectuat astfel de teste în 2002 și 2010. Toate ieșind negativ.

„Un plămân minunat

Același gust cu iz medical lasă și uimitoarea implicare în campania electorală a renumitului oncolog Christoph Zielinski care iese public și confirmă: profesorul „verde“, candidatul establishment-ului versus la alegerile prezidențiale, fumător înrăit, are „un plăman minunat”! Zvonurile din mediul virtual cochetau intens cu ideea unui cancer galopant la VdB, născut în 1944. Candidatul se arată vioi, dezminte răutățiile, e filmat, alături de soție (recăsătorit 2015) în drumeții montane. Bineînțeles că nu uită să-și mai aprindă, pe furiș parcă și căte o țigară. Sloganul său „acum cu atât mai mult“ îl face să vrea să pară neobosit. O să apară și t-shirt-uri cu VdB și plămânul său, „minunat” de sănătos, scrie presa vieneză.

Scurilitate

Ingenioșii spinnster, oamenii din spatele candidatului, indiferent cine e el, îi croiesc acestuia imaginea, precum un croitor de lux acopera cu grijă imperfecțiunile clientului cu stofă bună și pliuri largi. Orașele au votat majoritar cu VdB, studenții și pensionarii. Trendul se va menține. Căt despre campania electorală reloaded: doar o scurilitate! Cuvântul e mai puțin uzitat pe la noi. Pentru austriecii din mediul rural, mai tradiționaliști, alegători majoritari ai FPÖ-ului, campania întruchipează obscenitatea politicii care-și manevrează iscusit bufonii. Cu o nonșalantă nerușinare. Astfel participarea la vot în octombrie va fi mai slabă decât în mai, spun sondajele. Un avantaj pentru Norbert Hofer.

 

Dr. Alex Todericiu,

analist politic și inițiator al www.export-club.ro

German
Citește articolul precedent:
Economia României a crescut cu 5,2% în primul semestru

Produsul Intern Brut (PIB) a avansat în trimestrul II cu 6% comparativ cu perioada similară din 2015, pe serie brută,...

Închide