O soluție de succes pe piața muncii, însemnând șomaj redus în rândul tinerilor și numeroși specialiști bine pregătiți, o reprezintă formarea profesională în sistem dual.

Incertitudinea provocată de actuala pandemie nu a descurajat mediul de business din județul Ilfov să se implice în formarea elevilor în sistem dual. Așadar, o singură companie și-a retras solicitarea cifrei de școlarizare pentru această formă de învățământ, celelalte susținând în continuare o calificare profesională a elevilor la standardele specifice culturii organizaționale, în speranța asigurării forței de muncă calificate pe termen mediu. Acestea au înțeles nevoia de a forma specialiști cu nivel mediu de pregătire, care nu pot fi înlocuiți de absolvenții universitari.

Astfel, 9 companii, 5 calificări și 6 clase stau sub egida proiectului Școală Meserie Viitor, inițiat de Consiliul Județean Ilfov și coordonat de AHK România. Calificările propuse la nivelul județului Ilfov pentru anul școlar 2020-2021 sunt: Comerciant-vânzător, Preparator produse din carne și pește, Recepționer-distribuitor, Zugrav, Ipsosar, Tapetar și Mecanic Auto. Patru licee: Liceul Tehnologic “Vintilă Brătianu”, Dragomirești-Vale, Liceul Tehnologic“ Pamfil Șeicaru”, Ciorogârla, Liceul Tehnologic“ Nicolae Bălcescu” Voluntari, Liceul Tehnologic “Cezar Nicolau” Brănești au încheiat parteneriate cu operatorii economici Carmangeria Godac, Farmexim, Penny, Selgros Cash&Carry, Metro Cash&Carry, Terano Construct, Cefin, Scania, Volvo pentru a veni în sprijinul elevilor care doresc să învețe o meserie. Din cele 121 de locuri solicitate de către operatorii economici, 34 au fost ocupate după prima perioadă de înscriere.

Tinerii care doresc să se înscrie la această formă de învățământ și care au încheiat școala gimnazială mai au o șansă în a doua sesiune a înscrierilor care începe astăzi, 24 iulie și va dura până pe 30 iulie 2020.

În momentul de față, atractivitatea sistemului de învățământ dual este încă deficitară pentru elevi și părinți, iar situația provocată de Covid-19 a îngreunat și mai mult promovarea acestei forme de învățământ. Cu toate acestea, companiile au pus accent pe o campanie de informare online, materialele promoționale fiind transmise școlilor gimnaziale prin mediul virtual. De asemenea, operatorii economici au organizat pentru calificarea profesională Recepționer - Distribuitor proba de admitere online, prin intermediul platformei Zoom. Puțin sceptici la început, elevii au răspuns pozitiv la noua abordare de organizare a selecției. Aceștia au fost sunați, programați și li s-a explicat cum pot accesa linkul videoconferinței, oferindu-li-se suport tehnic pe toată perioada probei de admitere.

„Consider foarte importantă această etapă a selecției, deoarece operatorul economic poate să cunoască elevii și să vadă, dacă s-ar putea integra echipei și mediului de lucru din companie. Mai mult decât atât, adeseori sunt mai mulți operatori economici care alcătuiesc o clasă. Aceștia ar trebui să colaboreze și să organizeze împreună proba de admitere, în cadrul căreia elevii să aibă posibilitatea de a-și alege partenerul de practică, iar compania să se asigure că va putea respecta un standard al calității procesului de formare. Încurajez cât mai mulți operatori economici să susțină această probă de admitere și să nu lase toată responsabilitatea în seama liceelor. Este esențial parteneriatul companie – școală pentru a asigura un standard optim al calității în sistemul dual pe durata celor 3 ani,” a declarat Oana Nastasă, Coordonator proiect Școală Meserie Viitor, AHK Romania.

Proiectul Școala Meserie Viitor este primul de acest fel in România, fiind prima oară când un Consiliu Județean colaborează cu experți externi, cum este AHK România, pentru a dezvolta învățământul dual din regiune. „Este foarte important sa fii bun în ceea ce faci. Noi ne dorim sa avem în județ oameni superspecializați și cu salarii mari. Vrem ca pe teritoriul Ilfovului să fie cât mai multă industrie, pentru că numai așa putem vorbi despre dezvoltare. Iar pentru asta este nevoie de noi generații de specialiști și experți, adică de voi. Vă îndemn să alegeți învățământul dual! Este pentru acei copii care au alte aptitudini decât cele teoretice, copii care învață o meserie iar la 17 ani pot ajunge să aibă și o calificare și un salariu motivant,” a declarat Marian Petrache, Președintele Consiliului Județean Ilfov în cadrul unui eveniment online de promovare a învățământului dual din județul Ilfov.

 

Despre AHK România

AHK România (Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană) este reprezentanța oficială a economiei germane și totodată cea mai mare Cameră de comerț bilaterală din România și numără peste 600 de firme-membre, oferind companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe.

Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană. În România AHK se implică activ în implementarea sistemului dual de învățământ după model german și a înființat platforma GreenTech econet romania, cât și o Curte Permanentă de Arbitraj.

Mai multe informații găsiți în pagina de internet: www.ahkrumaenien.ro. Ne găsiţi de asemenea în Social Media, pe Facebook şi LinkedIn / ahkromania.