Cine se (mai) teme de Brexit?

23 iunie 2016 –o zi care va rămâne cu siguranță în istorie, atât prin importanța deciziei luate în Marea Britanie, dar mai ales prin șocul și valul de panică dezlanțuite asupra întregii lumi. De ce? Pentru că nimeni nu se aștepta la un vot pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Dincolo de semnificațiile politice, impactul financiar a fost pe termen scurt unul sever. Pe piețele de capital, zecile și sutele de miliarde de euro/dolari/lire zburau în ritm accelerat, iar indicii bursieri au suferit scăderi importante. La o zi după vot, Londra pierdea aproape 10% în timp ce alte burse europene aveau corecții similare. Peste ocean, bursa de la New York era și ea destul de înroșită, cu deprecieri de peste 5%.

La București, unda de șoc s-a propagat rapid, iar principalul indice bursier –BET – era pe minus cu 6-7%. Însă cea mai mare lovitură a venit, fără îndoială, pentru lira sterlină care a atins imediat după vot cea mai scăzută valoare din ultimii 31 de ani în raport cu dolarul american. Liderii economici s-au mișcat rapid, în frunte cu bancherii centrali, care au transmis că sunt pregătiți să ia orice măsuri pentru a balansa șocul resimțit de piețele financiare. După câteva zile, situația s-a liniștit, iar piețele s-au așezat, ba chiar au revenit pe un trend ascendent. La București, Directorul General al Bursei de Valori București a venit cu un mesaj simplu: “În ceea ce privește lumea investițiilor, implicațiile negative inevitabile din punct de vedere politice pentru UE pot produce o schimbare în atitudinea investitorilor și a instituțiilor financiare. Raționamentele, punctele de vedere și opiniile pot fi formate mai mult în modul „de la caz la caz” și nu pe un set restrâns de indicatori globali, aceasta din urmă fiind tipică pentru capitalismul global. Acest lucru ar fi o schimbare bună pentru țări precum România. În plus, rolul Londrei ca centru financiar global va fi consolidat, pentru că City-ul nu va fi supus constrângerilor birocratice ale UE și direcției copleșitoare către supra-reglementare.

Pe scurt, impactul Brexit este, în opinia mea, foarte divers și nu întotdeauna negativ. Oricum, aceste zile în piețele bursiere sunt bune pentru cei care cumpără.” Bursa de Valori Bucureşti a avut în iunie o evoluție mult mai bună decât piețele din regiune, trecând rapid peste impactul pe care votul din Marea Britanie pentru ieșirea din Uniunea Europeană l-a avut asupra piețelor financiare europene. BET Total Return (BET-TR) a fost pe creştere în luna iunie, cu un avans de 4,26%. Indicele BET-TR reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la BVB, cuprinse în indicele BET, precum şi dividendele distribuite acţionarilor de aceste companii. Principalul indice al BVB – BET a crescut cu 1,78%. Cele mai mari companii listate pe Bursa de Valori de la București au atins în prezent sau chiar au depășit valoarea de piață de dinaintea referendumului din Marea Britanie, iar marile burse europene – Londra, Frankfurt si Paris –și-au revenit și ele. În SUA, indicii bursieri au atins recent chiar noi maxime istorice. Dar efectele Brexit-ului se vor vedea pe termen lung, nu în perioada imediat următoare, în contextul în care volatilitatea rămâne una ridicată, chiar și în condițiile în care bursele au recuperat din scăderi.

German
Citește articolul precedent:
Austriecii dau penalty istoriei!

Alegătorul austriac se află în prelungirile alegerilor federale prezidențiale atipice, de data asta poate chiar în fața penalty-ului final. A...

Închide