Corneliu Teaha, Teaha Management Consulting: Schimbările fiscale nu vor influența decisiv piața imobiliară

Anul 2016 aduce o serie de schimbări notabile privind sistemul de impozitare al clădirilor, însă fiscalitatea nu va influența substanțial evoluția pieței locale de real-estate, apreciază Corneliu Teofil Teaha, general manager al Teaha Management Consulting.

”În materie de fiscalitate, este un an al schimbării: se schimbă principial felul în care sunt impozitate bunurile imobile. Dacă până acum criteriul de departajare era în funcție de forma juridică a deținătorului imobilului – persoană fizică sau juridică -, începând din 2016 criteriul după care se va plăti impozit este modul de utilizare al imobilului – dacă este impozitat în scopuri rezidențiale, non-rezidențiale sau, evident, forma mixtă”, a declarat Teaha la conferința ”Real-estate, Quo Vadis?”, organizată de DeBizz Magazine

Normele metodologice care ar fi trebuit să apară deja la Ministerul Finanțe sunt departe de a clarifica lucrurile în totalitate, a adăugat el.

”Prima categorie este cea a imobilelor rezidențiale. Indiferent de forma juridică a proprietarului – persoană fizică sau juridică – impozitul se află undeva între 0,08% și 0,2%, procentul urmând să fie stabilit de către Consiliile Locale, în funcție de politica lor de dezvoltare. Se așteaptă o creștere a impozitelor pentru acest gen de imobile, pentru că, în primul rând, pentru cele aflate în blocuri cu mai multe apartamente, coeficientul de repartiție a suprafețelor comune crește de la 1,2 la 1,4”, a spus Teaha.

În plus, baza de impozitare crește de la 935 lei/ mp la 1.000 lei/ mp.

”A doua categorie este cea a imobilelor care sunt folosite în scopul desfășurării de activități economice, așa-numitele imobile non-rezidențiale. Coeficientul cu care se aplică impozitul aici este începând de la 0,2% și mergând până la 1,3%, stabilit tot de Consiliile Locale. Noutatea este că la aceste imobile, chiar dacă sunt în proprietatea unor persoane fizice, este necesară o evaluare la fiecare cinci ani de zile. Dacă ai un apartament unde ți-ai stabilit un sediu de firmă sau ești PFA și ți-ai declarat sediul social la tine acasă, ai obligația să îți evaluezi automat apartamentul sau casa la fiecare cinci ani. În lipsa îndeplinirii unor astfel de obligații, foarte mare atenție, impozitul crește de zece ori”, a afirmat reprezentantul Teaha Management Consulting.

Cea mai mare problemă o reprezintă însă imobilele cu utilizare mixtă, atât rezidențială cât și non-rezidențială, pentru că în acest caz trebuie făcută o separare, iar aici apar diverse situații neprevăzute care conduc la o serie de turbulențe.

”Un șofer de taxi care este PFA și și-a declarat sediul social la el acasă, dar în niciun caz nu își conduce mașina prin casă, ci prin oraș, desfășoară sau nu desfășoară activități economice acolo unde și-a declarat sediul? Ce fel de impozit trebuie să plătească? Sunt tot felul de alte situații speciale care nu și-au găsit lămurirea. Un ONG care nu desfășoară activități economice, ci doar cu caracter social, la un sediu într-o vilă, ce fel de impozit plătește? Codul Fiscal stabilește că intră în categoria clădirilor non-rezidențiale cele în interiorul cărora se desfășoară activități economice”, a spus Teaha.

Pe de altă parte, legiuitorii au fost nevoiți să introducă și niște ”îndulcitori”. Astfel, au decis să renunțe la impozitarea obiectelor imobiliare suplimentare, pe care le-ar putea deține o persoană fizică. Totodată, s-a renunțat la impozitarea suplimentară a spațiului excedentar și s-au înjumătățit dobânzile pentru întârzieri.

O categorie care se bucură de noile prevederi este cea a firmelor care dețin și închiriază apartamente în scop rezidențial, pentru că impozitele vor fi plătite pe picior de egalitate cu persoanele fizice.

”Nu fiscalitatea este cea care influențează în mod decisiv încotro se îndreaptă piața imobiliară din România în 2016. Mă gândesc aici la norii negri care se adună în economia mondială, la căderea burselor, la teama de investiții, la dobânzile negative pe care au ajuns să le practice băncile din nu puține țări, la excesul de lichiditate care se află pe piață. Toți acești factori sunt factori de primă însemnătate în ceea ce privește direcția în care se îndreaptă piața imobiliară”, a conchis Teaha.

DEBIZZ Magazine, unica revistă de business germano-română, a organizat, marți, 23 februarie, la Hotel Intercontinental, primul eveniment de tip dezbatere din seria celor dedicate problemelor de actualitate cu care se confruntă mediul de business din România.

La eveniment au fost invitați ca speakeri Yourdaer Kahraman, CEO Fiba Holding commercial Real Estate, Cristian Erbașu, Președintele Patronatului Societăților din Construcții,  Corneliu Teofil Teaha, General Manager Teaha Management Consulting, Mihai Rohan, Președintele CIROM și Florin Tîrlă, Head of Capital Markets Knight Frank România.

German
Citește articolul precedent:
Florin Tîrlă, Knight Frank: Aproape 95% din investițiile imobiliare, cu capital străin

Sectorul de real-estate s-a dezvoltat în ultima perioadă în principal datorită investițiilor externe, care au acoperit anul trecut peste 90%...

Închide