Costin Borc, Ministrul Economiei: Este o perioadă în care construim mai mult ca niciodată o relație foarte apropiată cu Germania

Costin Borc, Viceprim-ministru, Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și Theresa Schopper, secretar de stat la ministerul de stat al guvernului landului Baden-Württemberg, au prezidat lucrările celei de a VIII-a sesiuni a Comisiei Mixte Guvernamentale România-Baden-Württemberg, desfășurate în perioada 14-15 iulie 2016, la Karlsruhe, în Republica Federală Germania.

“Este o perioadă în care construim mai mult ca niciodată o relație foarte apropiată cu Germania, iar subiectele ce se află pe agendă acestei comisii, de la cooperarea în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării (SUERD), până la proiectele de învățământ dual, sunt subiecte care interesează ambele părți. Sunt convins că putem face pași importanți în dezvoltarea unor proiecte comune deoarece România este ferm decisă să meargă înainte, conlucrând strâns cu Germania și cu landul Baden-Württemberg, iar cadrul propus de SUERD este unul generos”, a spus Borc.

El a precizat că, în prezent, în urma reorganizării, la ministerul pe care îl coodonează există Departamentul de Investiții Străine și Comerț Exterior, care gestionează relațiile economice cu toți partenerii, un departament care va deschide în curând un birou de atașat comercial la Stuttgart.

Comisia Mixtă a fost precedată de reuniunea la nivel de experți ai secretariatelor din ambele țări, în cadrul căreia au fost analizate stadiul cooperării bilaterale și modalitățile de intensificare a acestei colaborări prin intermediul platformei online “izmyshare” realizată și propusă de partea germană. Vlad Vasiliu, vice-președinte al părții române în Comisia Mixtă și secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri a deschis, în data de 14 iulie 2016, lucrările Comisiei Mixte împreună cu Werner Schempp, adjunct al co-președintelui german.

În prima parte a zilei de 14 iulie, viceprim-ministrul Costin Borc a avut întâlniri la Stuttgart cu prim-ministrul landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann și cu Nicole Hoffmeister-Kraut, ministru pentru economie, muncă și construcții de locuințe din landul Baden-Württemberg, iar în cea de-a două parte a zilei, la Karlsruhe, cu Theresa Schopper, secretar de stat la cancelaria guvernului landului Baden-Württemberg.

„Atât Viceprim-ministrul Borc, cât și demnitarii germani au apreciat dezvoltarea cooperării dintre România și landul Baden-Württemberg, care este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României între landurile germane, remarcându-se cursul ascendent al comerțului bilateral. Concluziile și proiectele identificate de experți au fost sintetizate într-un Protocol pe care cei doi co-președinți l-au semnat în 15 iulie 2016, la Karlsruhe”, arată ministerul Economiei.

Din delegația oficială română au făcut parte experți din Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Externe, Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice și Agenția Națională pentru Romi, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației, Ministerul Mediului, Ministerul Comunicațiilor, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Sănătății, Ministerul Energiei, Ministerul Culturii, Măgurele High Tech Cluster, Asociația Română pentru Industria Electronică și Software, Clubul Economic German din Brașov, Ambasadorul României la Berlin și diplomați de la Consulatele Generale ale României de la München și Bonn.

Germania este principalul partener comercial al României, deținând o pondere de 19,79% din totalul schimburilor comerciale ale României cu țările europene. Conform datelor statistice românești, la 31 decembrie 2015 schimburile comerciale bilaterale au atins 23,26 miliarde euro (+9,13% fată de 2014), din care 10,78 miliarde euro la export (+6,77%) și 12,48 miliarde euro la import (+11,27). Germania se situează pe locul I între partenerii comerciali ai României și pe locul III în ceea ce privește capitalul investit.

Volumul schimburilor comerciale dintre România și landul Baden-Württemberg a atins la finele anului 2015 nivelul de 4,34 miliarde euro, exporturile românești înregistrând o creștere de 2,41% față de anul 2014 (de la 2,18 miliarde euro la 2,23 miliarde euro).

German
Citește articolul precedent:
Cine sunt membri juriului care va desemna câştigătorii competiţiei E.ON Energy Globe Award România

Cinci experţi independenţi, cu o vastă experienţă în domeniul energetic, vor evalua proiectele şi iniţiativele primite din întreaga ţară; Până...

Închide