„Creşterea economică din România, un punct de atractivitate pentru investitorii străini, în special cei austrieci, germani şi elveţieni”. Interviu cu dr.ec. Georgiana Costin, partener al Contafiscal Steuerberatung

Când a fost înființată firma Contafiscal și care sunt principalele categorii de servicii pe care le oferiți?

Activitatea de contabilitate și audit este o tradiție în familia noastră. Societatea Contafiscal Steuerbertung SRL a luat naștere în anul 2004, fiind o afacere de familie, pornind cu doi asociați – eu împreună cu mama mea, Magdalena Costin. Astăzi, societatea este condusă tot în familie, devenind partener pe linie juridică și soțul meu, Ioan Ovidiu Beschiu.

Oferim servicii de audit financiar, consultanță fiscală și financiară, contabilitate, salarizare – resurse umane, insolvență, due diligence, consolidarea bilanțului, mediere, insolvență și lichidare societăți comerciale, consultanță juridică privind întreprinderile, cenzorat.

Vă putem sprijini să:

• Înființați o firmă în România;

• Identificați soluțiile fiscale optime;

• Rambursați TVA;

• Evitați dubla impunere;

• Soluționați amiabil conflictele.

Suntem specializați pe convențiile de evitare ale dublei impuneri, încheiate între România și alte state membre UE și ne adresăm serviciile cu precădere investitorilor străini care doresc un partener stabil în România.

Actualmente, suntem în top 3 regional în cadrul firmelor de contabilitate cu capital autohton.

Un număr semnificativ din clienții dvs. provin din spațiul vorbitor de limbă germană (Germania, Elveția, Austria). Care sunt avantajele unei investiții în România?

România înregistrează o creştere economică de perspectivă, constantă şi concretă, ceea ce reprezintă un factor de stabilitate și un punct de atractivitate pentru investitorii străini, în special cei austrieci, germani şi elveţieni.

Pentru firmele mici și medii, principalele avantaje competitive ale României sunt:

• Impozitare între 1% și 3% pe cifra de afaceri, până la o cifră de afaceri de 500.000 euro/an;

• 5% impozit pe dividende;

• Costuri mai mici cu forța de muncă comparativ cu alte state europene;

• Forța de muncă calificată și stabilă, vorbitoare de limbi străine;

• Calitate a vieții superioară;

• Bune condiții de infrastructură pentru dezvoltarea unui business nou.

Pentru societățile de mari dimensiuni, apreciez ca avantaje următoarele:

• Impozitare de 16% asupra profitului dintr-un an fiscal;

• Impozit de 5% pe dividende;

• Posibilitatea de investiții de tip greenfield, la costuri avantajoase;

• Forță de muncă calitativă.

Pe de altă parte, cu ce provocări se confruntă investitorii străini care vor să-și lanseze operațiuni pe piața locală?

Consider că principala provocare este impredictibilitatea, în special cea fiscală. De asemenea, birocrația și lipsa unui sistem informatic integrat al instituțiilor de stat îngreunează activitatea investitorilor.

Ce măsuri ar trebui să ia autoritățile pe termen scurt pentru a veni în întâmpinarea business-ului privat?

În opinia mea, printre măsurile necesare se numără implementarea unei cote de TVA reduse, precum și scăderea contribuțiilor obligatorii la salarii.

Activați în Cluj, o piață efervescentă, în plină dezvoltare. Ce atuuri are Clujul față de alte orașe și care sunt principalele sectoare economice aflate „pe val”?

Cei care doresc să investească în România trebuie să ştie că în Cluj-Napoca, cel mai mare oraş din Transilvania, pot beneficia de servicii fiscale şi de contabilitate de cea mai înaltă calitate şi, cel mai important, pe limba lor. Grupul Contafiscal, ca ofertant de servicii de audit, consultanță, contabilitate ce vin în întâmpinarea  investitorilor străini pe piața clujeană și românească, se diferențiază de celelalte firme de profil de pe piață și prin faptul că investește în tehnologie de ultimă oră, prestează servicii în programe dedicate, solicitate de clienți (SAP, ERP, SAGE, Winmentor etc.), cu atenție față de detalii și cu o echipă competentă, cu forță de muncă supercalificată, multilingvă (germană, engleză, italiană sau română), într-un oraș multicultural.

Principalul sector economic aflat în plină dezvoltare, cred eu nu departe de apogeu, este industria IT. Clujul a devenit în ultimii ani așa numitul „Silicon Valley” al Transilvaniei.

Printre atuurile Clujului se numără cei peste 50.000 de tineri (proaspăt absolvenți) care rămân aici în fiecare an și cele cinci universități de renume, care pregătesc viitoarele generații.

Clujul este un oraș de cinci stele, cu un mediu de viață foarte atractiv, cosmopolit și în plină dezvoltare. Orașul nu doarme niciodată, având nenumărate evenimente artistice, culturale, sportive, precum Untold Festival, Electric Castle, European Basketball, European Karate Competition, European Gymnastics Chanpionship.

În plus, populația Clujului vorbește fluent trei, patru limbi străine (germană, engleză, maghiară, franceză).

Care sunt, în opinia dvs., elementele definitorii ale pieței serviciilor de consultanță financiară din România?

Consider că în România această piață nu este suficient de dezvoltată, iar cultura consultanței nu este încetățenită în mentalitatea antreprenorilor români. Cu siguranță, țara noastră mai are pași de făcut pentru a ajunge la mentalitatea din Vestul Europei.

 

Georgiana Costin este Doctor în economie, specializarea management internațional, obținut la Universitatea Babes – Bolyai , Facultatea de Știinte Economice și Gestiunea Afacerilor, unde a ocupat și funcția de cadru didactic asociat. În perioada 2000 – 2003, ea a fost consilier parlamentar, fiind responsabilă cu întocmirea evidențelor contabile primare, a registrului de casă, a facturilor și chitanțelor. Din 2004, Georgiana Costin este Managing Partner al firmei Contafiscal Servicii, firmă de contabilitate autorizată CECCAR, UNPIR, CAFR și CCF.

 

de Ioan Dornescu

German
Citește articolul precedent:
Istoria sașilor din Transilvania, readusă la viață în 2 cărți de colecție, acum traduse și în limba germană

Fundația Michael Schmidt vă invită să regăsiți povestile, obiceiurile și istoria sașilor transilvăneni la întâlnirea cu cărțile Ruxandrei Hurezean „Criț. Istoria,...

Închide