Cristian Erbașu, PSC: Lipsa forței de muncă, o problemă pentru constructori. Salariile trebuie să se dubleze în următorii ani

Criza forței de muncă a rămas una dintre principalele probleme pentru industria construcțiilor, spune Cristian Erbașu, președintele Patronatului Societăților din Construcții (PSC), care este de părere că pentru a stopa migrarea muncitorilor calificați este nevoie de o dublare a salariilor din branșă, pe termen scurt.

”Problema forței de muncă din construcții va fi provocarea constructorilor. Lucrări vor fi foarte multe, dar nu mai sunt firme de construcții capabile să execute câte proiecte vor fi în viitor. Deja avem o criză de forță de muncă calificată. Această criză a adus o asanare binevenită, dar și un dezisteres din partea populației spre a acest tip de loc de muncă”, a spus președintele PSC în cadrul conferinței „Real-estate, Quo Vadis?”, organizată de DeBizz Magazine.

El a adăugat că pentru a opri migrările și a stimula întoarcerea muncitorilor în România, salariile ar trebui să crească substanțial și chiar să se dubleze în următorii 3-5 ani.

”Companiile trebuie să înțeleagă că trebuie să își adune forțele, să se asocieze, pentru a putea aborda împreună proiectele care vor fi pe piață, din ce în ce mai mari”, a spus Erbașu.

Industria construcțiilor a avut o evoluție pozitivă în 2015, în special în semestrul al doilea, după mai mulți ani de regres.

”Din păcate, nu există o continuitate, proiectele aferente perioadei de programare 2014 – 2020 încă nu au început, iar procedurile de achiziție întârzie. Anul 2016 ar putea veni cu o scădere abruptă pentru unii constructori. Lipsa de proiecte noi pe fonduri europene va fi compensată de proiecte finanțate de autorități locale și guvernamentale, fiind an electoral, pe de alta parte de proiectele vechi, fazate, pe noua perioadă 2014-2020”, potrivit reprezentantului PSC.

Piața construcțiilor este susținută în actuala perioadă de revigorarea investițiilor private, susținute de ratele de dobânzi bancare foarte scăzute.

”Spre surprinderea noastră, statistic vorbind, suprafața intabulată în 2015 este semnificativ mai mare – undeva în jur de 30% – față de 2008, anul de vârf al imobiliarelor. Cred că acest trend va continua”, a afirmat Erbașu.

Președintele PSC este acționar al grupului de firme Erbașu, cu activități în domeniul construcțiilor, hotelier și agroalimentar.

DEBIZZ Magazine, unica revistă de business germano-română, a organizat, marți, 23 februarie, la Hotel Intercontinental, primul eveniment de tip dezbatere din seria celor dedicate problemelor de actualitate cu care se confruntă mediul de business din România.

La eveniment au fost invitați ca speakeri Yourdaer Kahraman, CEO Fiba Holding commercial Real Estate, Cristian Erbașu, Președintele Patronatului Societăților din Construcții,  Corneliu Teofil Teaha, General Manager Teaha Management Consulting, Mihai Rohan, Președintele CIROM și Florin Tîrlă, Head of Capital Markets Knight Frank România.

German
Citește articolul precedent:
Yurdaer Kahraman, CEO Fiba Holding: Nu-mi place cuvântul criză. Provocările aduc întotdeauna și oportunități

Yurdaer Kahraman, CEO Commercial al Real Estate Properties Fiba Holding, compania care deține Anchor Grup, afirmă că în perioadele economice...

Închide