Bursa de Valori București (BVB) a terminat cea de-a doua lună din acest an cu toți indicii pe plus, ceea ce arată o schimbare la 180 de grade a pieței, după ce în prima lună din 2019 aproape toți indicii erau în teritoriu negativ. Astfel, la finalul lunii februarie, indicele BET, principalul indice al pieței de capital locale, care include cele mai tranzacționate 15 companii cu excepția SIF-urilor, a înregistrat un avans de peste 10% față de valoarea de la sfârșitul lunii ianuarie. O creștere de peste 10% a avut și BET-TR, indicele care include și dividendele oferite de companiile din BET.

Comparativ cu finalul anului, piața de capital a revenit în zona pozitivă, chiar dacă a avut un ritm de creștere de o singură cifră. Astfel, după primele două luni din acest an, BET și BET-TR au înregistrat fiecare un avans de 4% față de valoarea de la finalul lunii decembrie. De departe, cea mai mare creștere a avut loc la nivelul indicelui BET-NG, care include companiile din sectorul energetic și al utilităților, unde majorarea a fost de 9,5%.

Potrivit analiștilor, investitorii care au acțiuni la companiile listate pe bursa locală au interpretat în sens pozitiv declarațiile publice ale decidenților politici, care au susținut că vor reconsidera unele prevederi legislative, care anul trecut au dus la scăderea abruptă a pieței de capital românești. Piața a reacționat și după ce BVB împreună cu partenerul strategic MedLife și partenerii instituționali Romanian Business Leaders, AmCham Romania, Coaliția pentru Dezvoltarea României, au organizat prima ediție a Summitului Internațional dedicat pieței românești de capital.

La Summitul internațional organizat de BVB în februarie, din prezentările celor 30 de speakeri români și străini, a reieșit această idee că piața de capital este esențială pentru dezvoltarea businessurilor antreprenoriale românești și pentru crearea de bunăstare pentru milioane de români.

Într-o singură lună, valoarea de piață a companiilor românești a crescut de la 17,3 miliarde euro în ianuarie 2019 la 18,7 miliarde euro la finalul lunii februarie a acestui an, ceea ce înseamnă un avans de 8%. Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a fost de 33 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare din februarie 2019, cu 7,8% peste nivelul de la finalul lunii ianuarie.

Florin Cepraga, Senior PR Specialist, Bursa de Valori București