Dacă sunt antreprenor, îmi pot finanța afacerea prin Bursă? Da!

Într-o economie, o bursă de valori are un dublu rol: de a facilita fluxul de capital între investitori – cei care tranzacționează produse financiare în mod curent (acțiuni, obligațiuni, derivate, etc.) și de a fi o alternativă de finanțare pentru companiile aflate în căutare de capital, indiferent de mărimea lor. Până nu demult, exista în România un „mit” că doar companiile mari și foarte mari se pot finanța prin piața de capital – să fie listate la Bursă, cum se spune în limbaj comun.

De mai bine de un an de zile, afacerile antreprenoriale din România au posibilitatea să își finanțeze poveștile de creștere prin Bursa de Valori București, odată cu lansarea unei piețe dedicate, numită AeRO. Până în prezent, mai multe companii mici din România s-au listat pe AeRO și au profitat de beneficiile acestui proces.

Ce înseamnă de fapt listare pe piața AeRO pentru un IMM sau un start-up din România? În primul rând, aceasta trebuie să aibă un plan de afaceri, care să necesite o investiție – capital. Primul pas pe care antrepenorul trebuie să-l facă este să își aleagă un Consultant Autorizat. Această entitate, nou creată în România, are cel mai important rol în procesul de finanțare prin piața de capital, pentru că pune față în față antreprenorul si potențialii investitori. Totul începe cu o evaluare a companiei, care ia în calul indicatorii financiari importanți (cifră de afaceri, profit/pierdere, datorii), planul de afaceri și potențialul de creștere al afacerii. Odată agreată valoarea companiei și în funcție de necesarul de finanțare – pentru punerea în aplicare a planului de afaceri – se stabilește procentul de acțiuni care este vândut către investitori. De exemplu, dacă o companie este evaluată la un milion de euro, iar necesarul de finanțare este de 200.000 de euro, înseamnă că 20% din companie se va oferi investitorilor, care vor deveni ulterior acționari. Trebuie menționat că o companie care se listează la bursă trebuie să fie societate pe acțiuni (SA), ceea ce presupune un proces juridic de transformare, dacă IMM-ul este SRL. Urmează etapa în care Consultantul Autorizat și antreprenorul se întâlnesc cu potențiali investitori, sub forma unui “road-show”, în care se prezintă planul de afaceri și perspectivele de creștere. Dacă investitorii au încredere în potențialul afacerii, atunci pot decide să investească. Mergând pe exemplul de mai devreme, cei 200.000 de euro pot veni de la 5 investitori (40.000 de euro fiecare) sau de la 100 de investitori (2.000 de euro fiecare). Normele în vigoare limitează la 149 numărul maxim de investitori care pot primi oferta privată de investiție. Odată strâns necesarul de finanțare, compania se poate lista la bursă.

De aici începe o nouă etapă importantă – statutul de companie publică. Acest statut aduce beneficii (finanțare, vizibilitate, marketing, creșterea reputației ca partener de afaceri și angajator, încredere). În același timp însă, trebuie menținut în permanență un grad ridicat de transparență, prin raportări financiare, audit, anunțuri și o comunicare foarte bună cu investitorii, analiștii și brokerii. Poate părea mai complicat la prima vedere, dar întreg procesul de finanțare prin AeRO durează, în medie, 3-4 luni. În cazul unor povești de succes, valoarea companiilor care au o conduită adecvată și un management eficient poate urca exponențial. Comunicarea (rapoarte, apariții în mass-media, întâlniri cu investitori) și transparența amplifică beneficiile aduse de listarea la bursă.

În final, se ajunge la ceea ce definește cel mai bine rolul unei burse: de a fi o punte între antreprenori și investitori, în cadru sigur, reglementat și simplu de folosit. Pentru voi, antreprenori care conduceți IMM-uri și start-up-uri, piața de capital este deschisă. Profitați de această oportunitate!

de Bogdan Mugescu, Bursa de Valori București

German
Citește articolul precedent:
Interviu cu Costin Borc, vicepremier, ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri

un interviu de Daniel Apostol România competitivă: Viziunea de dezvoltare economică a României Guvernul elaborează o nouă strategie de dezvoltare,...

Închide