Dan Bănacu, director general Holzindustrie Schweighofer România: „Am investit peste 800.000.000 euro în România și am creat peste 3.000 de locuri de muncă directe”

Foto: Holzindustrie Schweighofer România

Sunteți noul director al Holzindustrie Schweighofer România din august 2016. De ce ați acceptat această provocare?

Lucrez în industria lemnului din 1999 şi am condus fabrica de panel din Comăneşti până la această numire. Am început, însă, la această fabrică, înainte ca ea să fie achiziționată de Holzindustrie Schweighofer în 2010. Cunosc foarte bine toate provocările sectorului și am construit alături de colegii mei, cu mult efort, o adevărată industrie. Am avut și multe satisfacții. Sunt foarte atașat de oamenii care au lucrat cot la cot cu mine, cu care am format colective excelente, de la care am învățat multe și dintre care, cei mai mulți, lucrează și astăzi la fabrică. Pentru ei, pentru familiile lor, pentru toți colegii din grupul Holzindustrie Schweighofer am acceptat această provocare.

Ce a fost cel mai greu în aceste luni de la numire?

Provocările sunt multiple: cele cinci fabrici Holzindustrie Schweighofer din România au crescut după reguli comune, formându-şi în timp personalitatea proprie. Armonizarea procedurilor, îmbunătățirea comunicării interne, crearea unei platforme care să faciliteze comunicarea internă au fost priorități pentru noi. Împreună cu colegii mei, directorii de fabrici și evident discutând cu acționarii, am pus bazele restructurării organizației, cerute de condițiile actuale. Vrem să facem față nu doar provocărilor producției și prezenței pe o piaţă mondială extrem de competitivă, dar și noilor încercări care înseamnă coeziunea din interior între colective diferite. Preocuparea noastră constantă este și imaginea pe care vrem să o proiectăm, explicând publicului şi organizațiilor de mediu sau autorităţilor felul în care înțelegem să muncim. Ne-am făcut un obiectiv din transparență în activitatea noastră. Contribuim activ la stoparea fenomenelor de tăieri ilegale. Suntem hotărâți să comunicăm intens și transparent, să lămurim lucrurile imediat, să nu lăsăm loc unor mesaje care induc în eroare și care pun sub semnul întrebării munca cinstită a sute de mii de lucrători din această industrie.

Este ușor să fii director al unei companii care este foarte des atacată în mediul online și nu numai?

Știam că nu va fi ușor și eram pregătit să mă confrunt cu aceste provocări. Dar eu am avantajul că știu ce apăr: munca onestă a 3.000 de angajați români, calificați și pregătiți, care transformă lemnul cumpărat din România sau din import în produse cu înaltă valoare adăugată, vândute pe piața internă și la export. Sunt oameni care respectă legea și care cred cu adevărat în ce fac, care se implică în comunitățile locale și care sunt mândria mea. Obiectivul mandatului meu este transparența totală a activității noastre.

 Care este domeniul de activitate al companiei pe care o conduceți?

Holzindustrie Schweighofer România are în componență cinci fabrici care prelucrează lemn rotund sau cherestea și le transformă în produse cu valoare adăugată: panel, panouri încleiate, grinzi lamelare sau diverse profile.

Care este materia primă pe care o folosesc fabricile Holzindustrie Schweighofer România?

Compania noastră folosește ca materie primă bușteni. Noi nu exploatăm păduri, nu tăiem copaci, ci cumpărăm lemn gata tăiat de la furnizori. Fabrica de la Comănești folosește ca materie primă cherestea de calitate inferioară și o transformă într-un produs finit cu o foarte mare valoare adăugată, destinat pieței românești și de export.

Holzindustrie Schweighofer are un impact pozitiv în România?

Categoric da. În primul rând datorită celor 3.000 locuri de muncă directe și a altor câteva mii de locuri de muncă indirecte, create de compania noastră în zone care au fost, până la instalarea fabricilor Holzindustrie Schweighofer, adevărate zone defavorizate (de exemplu, Comăneștiul).

În al doilea rând, compania noastră folosește o tehnologie de ultimă generaţie în prelucrarea lemnului. Toată materia primă care intră pe poarta fabricii este 100% valorificată. Suntem pionieri în folosirea energiei obținute din biomasă, iar o parte din această energie este reintegrată în circuitul național.

Al treilea domeniu în care compania noastră are un impact pozitiv este piaţa forței de muncă: oamenii care se angajează la noi sunt formați în fabrici și în instituții educaționale partenere. Obțin o calificare și sunt operaționali în industria lemnului.

În al patrulea rând, Holzindustrie Schweighofer s-a implicat foarte mult în comunitățile locale și a investit în educație, în sănătate și în protecția mediului, contribuind în mod practic la bunăstarea și la ridicarea nivelului de trai a comunităților din jurul fabricilor. Am renovat și dotat cu aparatură moderne spitale, grădinițe, școli, am acordat burse de studiu și am sprijinit învățământul profesional.

Cum o duce industria lemnului în România?

Toți actorii din industria lemnului din România se confruntă astăzi cu trei probleme majore: criza materiei prime, controale și sancțiuni abuzive față de personalul care exploatează lemnul (în urma adoptării OUG 51/2016) și nu în ultimul rând imaginea negativă a întregului sector. În ciuda acestor aspecte, industria lemnului are un viitor în România tocmai datorită faptului, contrar percepției comune, că pădurea este gestionată durabil în România.

Ce ne puteți spune despre criza lemnului de foc?

Asociațiile din domeniul forestier au tras un semnal de alarmă pe această temă. Lemnul de foc nu este materie primă pentru Holzindustrie Schweighofer și prin urmare compania noastră nu a influențat în niciun fel evoluția acestei piețe. Din păcate, s-a ajuns în această situație din cauza unei neconcordanțe a măsurilor legislative. În momentul de față în România există circa 3,5 milioane de gospodării pentru care lemnul de foc reprezintă sursa principală de energie termică pe timp de iarnă. Prețul de până la 500 lei/metru cub este o provocare chiar și pentru populația înstărită, darămite pentru cei care se află deja la limita subzistenței. Rezolvarea acestei probleme este o prioritate pentru Guvern, pentru asociațiile din sector și pentru proprietarii de păduri. Sunt convins că se vor găsi în scurt timp cele mai bune soluții. Holzindustrie Schweighofer produce, din rumeguș și așchii de lemn, peleți și brichete, care asigură, în mod ecologic, căldură multor familii, mai ales din Europa Centrală.

Cât a investit compania Holzindustrie Schweighofer în România?

În 12 ani de activitate, Holzindustrie Schweighofer a investit în România peste 800.000.000 euro, a creat peste 3.000 de locuri de muncă directe și a generat indirect alte 10.000. Cele cinci fabrici din România contribuie decisiv la creșterea calității vieții în comunitățile locale și în același timp au efecte pozitive asupra întregii economii. În ultimii 5 ani, am investit peste 5 milioane de euro în proiecte de responsabilitate socială. În ceea ce privește implicarea noastră în viața comunității, ne concentrăm eforturile pe două direcții strategice, cea a mediului și cea a educației. Societatea românească poate progresa numai prin susținerea sistemului educațional, iar noi încercăm să oferim sprijin noilor generații.

Ce legătură este între Holzindustrie Schweighofer și tăierile ilegale din România?

Holzindustrie Schweighofer este o companie procesatoare de masă lemnoasă, foarte strictă în ceea ce privește respectarea legii. Suntem primii interesaţi ca fenomenul tăierilor ilegale de lemn să dispară, să fie eradicat. Noi achiziționăm bușteni proveniți din România sau din import ori achiziţii intracomunitare de la furnizori care sunt verificați foarte atent, atât înaintea încheierii contractului de colaborare, cât și în timpul desfășurării serviciului contractat. Mai mult, vreau să evidențiez faptul că tăierile ilegale afectează întreg sectorul, iar prejudiciul adus companiei noastre se ridică la 9.000.000 euro/an. Echipa noastră își concentrează energia în găsirea celor mai bune soluții de combatere a tăierilor ilegale. Am introdus recent dispozitive GPS de urmărire pentru toate camioanele implicate în activitatea noastră. Rutele parcurse, inclusiv locul de pornire și, la cerere,  documente precum certificatul vehiculului și avizul, vor fi vizibile online pentru orice persoană.

Care sunt proiectele relevante de CSR pe care le aveți ?

Credem și investim considerabil în educație pentru că viitorul va fi construit de specialiști. Peste 3.000 de meseriași și profesioniști lucrează în fabricile noastre din România. Ne dorim să atragem oameni calificați și pasionați din toată țara. De aceea, formarea la nivel local a unor profesioniști în domeniul industriei lemnului (și nu numai) este pentru noi o prioritate.

Compania Holzindustrie Schweighofer s-a implicat în multe proiecte educaționale. Spre exemplu, am investit 280.000 de euro într-un proiect pilot (o clasă profesională de 28 de elevi) la Colegiul Tehnologic „Grigore Cobălcescu” din Moineşti, judeţul Bacău. 

Cu sprijinul companiei noastre, laboratoarele de biometrie forestieră de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și de la Universitatea „Transilvania” din Brașov au fost dotate cu echipamente moderne în valoare totală de peste 74.000 de euro.

Am oferit anii trecuți și oferim și anul acesta burse studenților merituoși pentru sprijinirea activității lor academice. Beneficiarii sunt studenți de la Facultatea de Ingineria Lemnului şi de la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Braşov. De asemenea, în anul universitar 2016-2017 acordăm pentru prima dată 7 burse la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava studenților la Facultatea de Silvicultură.

Într-un alt registru, cel al îmbunătățirii calității vieții comunităților locale, Holzindustrie Schweighofer este partener al organizației Habitat for Humanity România și îi sprijină în efortul de a construi case pentru familiile cu venituri mici. Implicarea Holzindustrie Schweighofer în acest proiect constă atât în sprijin financiar – printr-o sponsorizare de 150.000 euro anul acesta – cât și în furnizarea de materiale de construcție, precum și în expertiza tehnică a specialiștilor din cadrul companiei. Mai mult decât atât, compania trimite voluntari pe șantierele Habitat for Humanity pentru a sprijini construirea acestor locuințe.

German
Citește articolul precedent:
CEA MAI AVANSATĂ TEHNOLOGIE GERMANĂ ÎN DOMENIUL MANAGEMENTULUI INTELIGENT AL CLĂDIRILOR, IMPLEMENTATĂ ÎN ANSAMBLUL OPENVILLE TIMIŞOARA

Companiile IULIUS şi Bosch Security Systems au realizat un parteneriat în România, în ceea ce priveşte cele şapte clădiri de...

Închide