Debutul anului bursier: este loc doar de mai bine

Așa cum era de așteptat, anul bursier 2016 a început prost pentru piețele străine de capital: cu tensiuni politice între Arabia Saudită și Iran, teme europene de dispută precum criza refugiaților (Germania), amenințarea teroristă (Franța), Brexit-ul (Marea Britanie) și respectarea drepturilor omului (Polonia, Ungaria) – după care a urmat, pentru a zecea oară la rând, și contracția producției industriale din China. Nu e de mirare că la bursa bucureșteană BVB lucrurile nu au decurs deloc altfel față de Frankfurt, Paris ori New York. În primele săptămâni ale acestui an, BVB a părut să țină întru totul hangul burselor din străinătate. Valoarea medie a indicelui de cădere a fost de 3,7% în prima săptămână de tranzacționare. În săptămânile următoare, pierderile chiar au crescut, ajungând la o medie de 5,6%. Capitalizarea bursieră s-a diminuat de la 31,7 la 28,9 miliarde de euro, iar luate separat, valorile indicilor de cădere s-au aflat între 2,2 și 7,13 procente.

În primele două săptămâni de tranzacționare, acțiunile bancare și din sectorul energetic au împovărat piața. În cazul acțiunilor bancare, pierderile s-au aflat între 0,48% (BCC) și 7,1% (BRD). În a doua săptămână, pierderile s-au deplasat ușor, acțiunile BCC au pierdut 7,3%, în timp ce acțiunile TLV doar 2,2%.

Valorile energetice au avut de suferit din pricina situației nefavorabile a prețului la petrol. Prețurile scăzute din domeniul energetic amenință veniturile și fac profiturile să scadă. Dacă prețurile continuă pe trendul descendent – și după multe semne așa se va întâmpla – se vor restrânge și investițiile, ceea ce va genera riscuri și pentru alte ramuri industriale. În prima săptămână, pierderile acțiunilor românești din domeniul energiei se situau între 0,3% (TEL) și 4,8% (SNP), iar în săptămâna următoare – între 1,4% (PTR) și 8,3% (RRC).

Atât acțiunile bancare, cât și cele din domeniul energetic au arătat în primele două săptămâni de tranzacționare că este loc doar de mai bine.

de Markus Kleininger

German
Citește articolul precedent:
Este important ca departamentul de HR sa aiba vizibilitate asupra strategiei

BusinessMark a organizat conferinta „HR Business Strategist 2016”, eveniment adresat strategilor din departamentele de HR, in zilele de 24 si...

Închide