Debutul anului bursier: este loc doar de mai bine

Așa cum era de așteptat, anul bursier 2016 a început prost pentru piețele străine de capital: cu tensiuni politice între Arabia Saudită și Iran, teme europene de dispută precum criza refugiaților (Germania), amenințarea teroristă (Franța), Brexit-ul (Marea Britanie) și respectarea drepturilor omului (Polonia, Ungaria) – după care a urmat, pentru a zecea oară la rând, și contracția producției industriale din China. Nu e de mirare că la bursa bucureșteană BVB lucrurile nu au decurs deloc altfel față de Frankfurt, Paris ori New York. În primele săptămâni ale acestui an, BVB a părut să țină întru totul hangul burselor din străinătate. Valoarea medie a indicelui de cădere a fost de 3,7% în prima săptămână de tranzacționare. În săptămânile următoare, pierderile chiar au crescut, ajungând la o medie de 5,6%. Capitalizarea bursieră s-a diminuat de la 31,7 la 28,9 miliarde de euro, iar luate separat, valorile indicilor de cădere s-au aflat între 2,2 și 7,13 procente.

În primele două săptămâni de tranzacționare, acțiunile bancare și din sectorul energetic au împovărat piața. În cazul acțiunilor bancare, pierderile s-au aflat între 0,48% (BCC) și 7,1% (BRD). În a doua săptămână, pierderile s-au deplasat ușor, acțiunile BCC au pierdut 7,3%, în timp ce acțiunile TLV doar 2,2%.

Valorile energetice au avut de suferit din pricina situației nefavorabile a prețului la petrol. Prețurile scăzute din domeniul energetic amenință veniturile și fac profiturile să scadă. Dacă prețurile continuă pe trendul descendent – și după multe semne așa se va întâmpla – se vor restrânge și investițiile, ceea ce va genera riscuri și pentru alte ramuri industriale. În prima săptămână, pierderile acțiunilor românești din domeniul energiei se situau între 0,3% (TEL) și 4,8% (SNP), iar în săptămâna următoare – între 1,4% (PTR) și 8,3% (RRC).

Atât acțiunile bancare, cât și cele din domeniul energetic au arătat în primele două săptămâni de tranzacționare că este loc doar de mai bine.

de Markus KleiningerGerman
Citește articolul precedent:
Este important ca departamentul de HR sa aiba vizibilitate asupra strategiei

BusinessMark a organizat conferinta „HR Business Strategist 2016”, eveniment adresat strategilor din departamentele de HR, in zilele de 24 si...

Închide