Dividendele – a fi sau a nu fi investitor

Când vine primăvara, începe sezonul raportărilor financiare pentru anul precedent. Cel pentru 2015 tocmai s-a încheiat, iar acum putem vedea foarte limpede care sunt dividendele oferite acționarilor de către companiile listate pe Bursa de Valori București. Ce este un dividend? Ei bine, atunci când un investitor are în portofoliu acțiunile unei companii, el este foarte interesat de performanța financiară a acesteia. Dacă societatea are profit, atunci acționarii pot decide ca o parte din acesta să fie distribuit, sub formă de dividend. Randamentul dividendului este raportul dintre dividendul pe acțiune și prețul de pe bursă a acelei acțiuni la momentul anunțului. În 2016, randamentele depășesc, în anumite cazuri, chiar și 15%, cu mult peste dobânda anuala medie de circa 1,5% pe care băncile o acorda în prezent la depozitele în lei. În ultimii ani, randamentele dividendelor companiilor românești au fost net superioare dobânzilor de la depozitele bancare și printre cele mai mari din Europa Centrală și de Est.

Companiile de stat românești sunt in general cele mai “darnice” cu investitorii când vine vorba despre distribuția profitului, în condițiile în care în prezent, companiile de stat trebuie sa vireze la bugetul de stat 50% din dividendele obținute, dar Guvernul a anunțat deja că ia in calcul creșterea acestui procent până la 75%. Cel mai mare randament brut din dividende pe care o companie românească îl va aduce investitorilor în acest an este de 18%, în cazul transportatorului de țiței Conpet Ploiești (simbol bursier COTE). Transelectrica (simbol bursier TEL – dividend 9%) și Transgaz (simbol bursier TGN – dividend 9,6%) asigură transportul de electricitate, respectiv de gaze naturale, pe magistralele naționale, iar veniturile lor sunt influențate de tarifele reglementate de Autoritatea Națională pentru Energie (ANRE). Romgaz (simbol bursier SNG – dividend 11%) este producătorul național de gaze naturale, care asigură, împreună cu OMV Petrom, exploatarea resurselor de pe teritoriul României. Electrica (simbol bursier EL – 6,9%) este holdingul care include filialele rămase neprivatizate, de distribuție de electricitate în regiunile Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord.

Însă cu siguranță, “vedeta” acestui sezon de raportări financiare a fost Banca Transilvania (simbol bursier TLV). Pe lângă acțiunile gratuite (o acțiune gratuită la una deținută) în contul majorării de capital cu 620 milioane lei, Banca Transilvania urmează să distribuie și un dividend în numerar, cu un randament de 14,9% . Este pentru a doua oară, din istoria de 20 de ani a Băncii Transilvania, când banca acordă dividende în numerar.

Cele cinci SIF-uri vor distribui și ele dividende din profiturile pe anul trecut. Cea mai mare rată o înregistrează SIF Oltenia (simbol bursier SIF5), care vrea să distribuie acționarilor 73% din profitul net din 2015. O surpriză a venit anul acesta din partea SIF Banat-Crișana (simbol bursier SIF1) care a reluat plata dividendelor după o întrerupere de doi ani. Raportat la prețurile din piață, randamentele din dividende aduse de cele patru SIF-uri variază intre 3,6% în cazul SIF Transilvania (simbol bursier SIF3) și 7% în cazul SIF Banat-Crișana.

Dintre cele mai tranzacționate zece companii de pe bursă, incluse în coșul indicelui BET, nouă plătesc dividende, cu excepția OMV Petrom. Randamentul mediu al dividendelor anunțate este de 7%. Plata efectivă a acestora se va realiza după aprobarea lor în Adunările Generale ale Acționarilor, maxim până la toamnă, fiecare companie având o dată a plății anunțată.

Notă: Toate randamentele sunt brute și nu iau în calcul regimul fiscal.

de Bogdan Mugescu, Bursa de Valori București

German
Citește articolul precedent:
Austriecii de la Wienerberger au achiziționat de la proprietarul Praktiker o fabrică de cărămidă în Buzău

Producătorul austriac de cărămizi Wienerberger a achiziționat afacerea cu cărămidă de la Buzău a Search Chemicals, incluzând activele societății și...

Închide