Dr. Michael Schroeder: Să fii şef nu reprezintă un stadiu final de relaxare, ci o provocare şi o responsabilitate

Cum a apărut proiectul „Măiestria personală pentru manageri” şi care sunt ideile de bază ale cărţii?

Cartea reflectă rezultatul (provizoriu) al propriilor mele cunoştinţe despre conducerea conştientă în domeniile noastre economice de activitate. Prin conducere conştientă înţeleg un proces care începe cu noi înşine. Cartea vă invită să vedeţi acţiunile noastre dintr-o perspectivă mai profundă. Numai atunci când înţelegem propriile noastre procese interne putem acţiona în exterior într-un mod cu adevărat conştient, în sensul inteligenţei emoționale. Cartea oferă cititorului, în plus faţă de orientarea metodologică, modalităţi practice de autorecunoaştere şi de transformare şi încurajează o analiză a viziunii asupra lumii construită dincolo de propriul sine. Eu însumi am putut participa mulţi ani la acest joc în diferite „locuri de joacă” din diverse țări, până când, în anii 2009 şi 2010 m-am cufundat într-un abis profund: fără un loc de muncă şi cu o mare dezamăgire în viaţa mea personală, am trecut prin singurătate, lipsă de perspectivă şi multe alte sentimente frustrante. În această perioadă mi-a devenit clar cum funcţionează propriul ego şi în ce măsură era dependent de lucruri exterioare, cum ar fi prestigiul, stima, mândria, starea materială. Încet-încet, am devenit conştient de propriile mele convingeri în jurul cărora mi-am construit viaţa: „Să fii cel mai bun”, „Viața este o luptă”, „Eu trebuie să fiu perfect şi puternic”, „Eu trebuie să plac altora pentru a fi apreciat” şi aşa mai departe. Am învățat în această criză din ce în ce mai mult să ascult de vocea mea interioară, să devin deschis, să trăiesc pentru o înţelegere complet nouă a vieţii, în care nu poate fi controlat totul. Practic, lucrurile în viaţă vin de la sine și urmează o logică proprie doar dacă permitem acest lucru.. Aceasta a fost propria mea de transformare.

Poate fi îmbunătăţit comportamentul persoanelor cu funcţie de conducere prin autoexaminare? Ce efecte ar avea o capacitate mai mare de empatie sau o înţelepciune mai profundă în lumea afacerilor de astăzi?

Eu numesc acest proces „autoexplorare concentrată”; este incredibil de interesant să vezi ce ne motivează cu adevărat şi care este rolul jucat de egoul nostru în acest context. Egoul este o instanţă care include tot ceea ce gândim şi simţim, toate experienţele şi abilităţile noastre pe care le condensăm într-o personalitate cu care ne identificăm apoi. De fapt, egoul este o construcţie mentală, acesta există numai în mintea noastră.

Noi acţionăm în exterior după anumite modele specifice pe care le-am încărcat de-a lungul anilor, fără să ştim, ca pe un program de software. Prin autoexaminare, un lider îşi dă seama cât de mult deciziile sale sunt determinate de propriile programe de software. Dacă îşi dă seama de acest lucru, atunci acesta dispune în acţiunile sale de mult mai multe opţiuni; deciziile sunt atunci de o altă dimensiune, pentru că poate acţiona un alt tip de inteligenţă, cum ar fi intuiţia sau înţelepciunea. Un lider care devine din ce în ce mai conştient participă la „jocul” economiei şi îşi preia acolo rolul, dar face însă acest lucru dintr-o înţelegere mai profundă a faptului că este doar un joc. El nu mai este atât de mult dependent de propriul ego. Exact atunci apare o uşurinţă care permite o calitate diferită a deciziilor. Acest lucru reprezintă conducerea conştientă. „Suntem atunci mai eficienţi şi mai de succes în munca noastră?”, vă veţi întreba probabil acum. Aceste aspecte nu se exclud reciproc. Creaţi-vă propriile experienţe. Cartea vă oferă o multitudine de sugestii. Măiestria personală pentru manageri este o experienţă foarte personală, din păcate nu există o formulă standard pentru a avea succes.

Care este, în opinia dumneavoastră, definiţia managerului modern?

Timpurile se schimbă. Înainte, dar chiar şi în zilele noastre există mulţi manageri care conduc foarte autoritar, adică utilizează o abordare de tip „top-down”. În unele situaţii, acest lucru poate funcţiona, atunci când afacerile din aceste companii mai pot fi încă planificate. Dar unde mai există încă acest lucru? Vremurile noastre sunt caracterizate de schimbări permanente, iar noi trebuie să ne adaptăm în mod frecvent, să regândim, să ne punem întrebări, să conlucrăm cu alţii care înainte au fost concurenţii noştri. Managerul modern are un singur lucru mai presus de toate: maturitatea personală. Acesta ştie că inteligenţa emoțională nu este doar un cuvânt la modă pentru o nouă tendinţă, ci că are de a face cu intuiţia noastră de mulţi uitată. Managerul modern ştie şi că poate fi de succes numai prin alţii şi împreună cu alţii, deci gândeşte în mod relaţional. Până la urmă ştie că nu mai poate controla singur totul, lumea devine prea complexă. Din acest motiv, el are nevoie de un organism viu în jurul său, de colegi care se implică prin gândire, sunt pro-activi şi dezvoltă ei înşişi idei sau soluţii pentru probleme.

Cunoaşteţi destul de bine situația din mediul de afaceri local înainte şi după criză. Ce aţi recomanda unui antreprenor român la începutul anului 2017?

Eu i-aş recomanda să asculte mai des ceea ce îi comunică mediul său. Mulţi manageri nu pot asculta pe alţii şi se menţin în propria bulă egocentrică. În mod frecvent am de a face cu orgolii puternice care nu sunt obişnuite să se pună sub semnul întrebării. A asculta înseamnă şi să îl apreciezi pe omologul tău, să îi acorzi atenţie. Aici observ în mod repetat deficite, deoarece managerul nostru este interesat numai de sine. Numai cine învaţă în mod constant, chiar şi de la proprii subordonaţi, este în siguranţă.

Să fii şef nu reprezintă un stadiu final în care vă puteţi relaxa, ci o provocare şi o responsabilitate care trebuie conştientizată din nou în fiecare zi. Mulţi
uită că au un efect radiant imens asupra altor persoane, pe care le afectează direct. Am văzut cu toţii multe exemple negative în istoria recentă.

Până la urmă este vorba şi despre maturitatea personală a managerului. După criză am devenit cu toţii mai inteligenţi, punem accentul puţin mai mult pe modele de afaceri serioase şi pe durabilitate. Nu aceasta din urmă a fost de fapt problema în România? Să vrei să faci rapid bani, să nu prezinţi încredere maximă, să ai toane şi să fii oportunist în relaţia cu ceilalţi, să nu ai un interes real în construirea unei afaceri solide? Criza a făcut puţin curăţenie în piaţă, dar practicile deja menţionate mai există încă. Iar aici poate interveni un coach.

Când a fost publicată cartea „Măiestria personală pentru manageri” şi cum poate fi achiziționată de cititorii români?

Cartea „Măiestria personală pentru manageri” a fost publicată în
Germania în decembrie 2016 şi poate fi comandată în multe feluri (un exemplu ar fi de pe Amazon.de). În prezent caut o editură cu ajutorul căreia să pot oferi o versiune în limba română, poate chiar şi în limba engleză.

 

Un interviu de Ioan Dornescu

Scurt Curriculum Vitae

Dr. Michael Schroeder, născut în anul 1963, a studiat științe economice în Münster şi în Paris şi a obţinut doctoratul în Saarbrücken în domeniul „mass-media internaţională”. Timp de aproape două decenii, el a lucrat pentru companii internaționale, cel mai recent ca director general pentru
Burda România. La sfârşitul anului 2009, el a părăsit „lumea corporativă” şi de atunci se dedică vocaţiei sale reale: în anul 2011, el a fondat propria agenţie Linarson şi oferă consultanţă managerilor de top în calitate de coach, în vederea identificării propriilor căi de dezvoltare profesională şi personală. Programul iniţiat de el, denumit „Măiestria personală”, combină consultanţa clasică de afaceri cu şedinţe de coaching pentru transformarea personalităţii. Această combinaţie este oferită nu doar în activitatea individuală, ci şi ca un modul practic în cadrul seminarelor speciale pentru manageri.

German
Citește articolul precedent:
Închide