Economia României a avansat cu 3,7% în 2015

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 3,7% anul trecut, la 710,2 miliarde lei, ca serie brută, avansul fiind susținut în principal de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul,  repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare sau hoteluri şi restaurante, informează Institutul Național de Statistică (INS).

La creşterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia agriculturii, silviculturii şi pescuitului.

Contribuţii pozitive mai importante au avut și construcţiile (+0,6%), cu o pondere de 7,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 8,8%, informaţiile şi comunicaţiile (+0,6%), industria (+0,5%) și impozitele nete pe produs (+0,7%).

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat în principal cheltuielilor pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al căror volum s-a majorat cu 6,2%, contribuind cu 3,8% la creşterea PIB și formării brute de capital fix, cu o contribuţie de +1,8%, consecinţă a creşterii cu 7,5% a  volumului său.

O contribuţie negativă importantă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-1,6%), consecinţă a creşterii cu 4,7% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 8,4%.

Comparativ cu trimestrul III 2015, PIB în trimestrul IV 2015 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,1%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2014, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 3,7% pe seria brută şi de 3,8% pe seria ajustată sezonier.

German
Citește articolul precedent:
Schema de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor, majorată la 145 mil.euro anual

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune majorarea bugetului alocat schemei de ajutor de stat de stimulare a investițiilor cu impact major...

Închide