Emancipați sau doar apatici?

La o primă vedere, România este o excepție revigorant de progresistă de la tendința general europeană de ascensiune a național-populismului. În timp ce în Germania și Austria, social-democrații își caută cu disperare o nouă identitate și noi alegători, aici tocmai au reușit cel mai bun rezultat al lor. La alegerile locale, au putut cuceri pentru prima dată în istoria postcomunistă integral Bucureștiul – au devenit cea mai puternică forță politică în consiliul general și în cele locale. Toate cele șase sectoare au acum primari social-democrați, iar Capitala este condusă de o politiciană de la PSD – și asta o dublă premieră istorică. Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), o mișcare cetățenească alternativă, a ieșit pe locul doi. Candidații ei, deși aproape total necunoscuți electoratului, au performat bine – puțin a lipsit ca franțuzoaica Clotilde Armand, manager și expat, să devină primar al Sectorului 1. Iar candidați ai dreptei xenofobe, precum Bogdan Diaconu sau Cătălin Ioan Berenghi (cel care îngropa cadavre de porci pe terenul unei viitoare moschei pentru a stopa proiectul) au reușit să convingă doar infim de puțini oameni.

La o a doua privire, din acest optimism nu mai rămâne mare lucru. Participarea la vot a fost printre cele mai reduse din 1990, la București abia unul din trei alegători s-a dus să voteze.

Din apatie, cetățenii cad tot timpul în plasa unor politicieni anchetați sau chiar condamnați pentru acte de corupție. De regulă, oamenii pornesc de la ideea că scopul vieții de politician este îmbogățirea personală, ca atare toți fură, iar cel mai bun candidat este cel care după dezmățul protipendadei mai lasă ceva firimituri pentru oamenii obișnuiți.

O contrapondere încă nu există. USB nu este o mișcare de la firul ierbii de tipul alternativelor cetățenești din Europa – de exemplu Podemos. Nu are un profil politic clar conturat, iar la un moment dat se va estompa și efectul de liant al frustrării față de partidele consacrate. E drept că după succesul electoral de la București, USB a anunțat deja că are ambiții naționale, dar va găsi cu greu puncte de sprijin în proiect, pentru că în celelalte orașe nu există oferte politice comparabile – acolo unde nu au câștigat social-democrații, liberali au luat caimacul. Dar în esență, cele două partide nu diferă prea mult.

de Alex Gröblacher

German
Citește articolul precedent:
Ministerul Finanțelor: „România se bucură de un cadru economic solid, iar efectele BREXIT sunt gestionabile”

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că urmărește cu atenție evoluția piețelor financiare la nivel european și internațional și este în...

Închide