EMO Hannover 2017 din nou Forum de trenduri pentru tehnologia de producție

2017 este anul EMO. După o pauză de patru ani, târgul lider la nivel mondial în domeniul prelucrării metalului, va avea loc din nou loc în Hanovra, între 18 și 23 septembrie.  „Sub motto-ul  „Connecting systems for intelligent production“  (”Sisteme conectate pentru producție inteligentă) expozanții, producători de tehnologie de producție din întreaga lume,   vor arăta ce soluții există pentru a genera cel mai mare beneficiu posibil pentru clienți, în urma digitalizării și interconectării producției. “ Acest lucru a fost scos în evidență de domnul Christoph Miller, Director Târguri la organizatorul EMO, VDW (Asociația  germană a producătorilor de mașini-unelte), Frankfurt am Main, Germania, cu ocazia Conferinței de Presă EMO, organizate în data de 5 Aprilie la București. În același timp, este desigur vorba și de îmbunătățirea competitivității ofertanților de mașini-unelte cu aceste noi soluții.

EMO se poziționează ca târg lider la nivel mondial prin mărimea sa, internaționalitatea și numărul inovațiilor  ce vor fi prezentate aici . La jumătatea lunii martie 2017 s-au înregistrat ca expozante în jur de 1.950 de firme din 42 de țări, pe o suprafață netă  mai mare de 160.000 mp.  Doar din Europa de Est sunt aproape 60 de expozanți.  „ Stadiul actual de înregistrare este cu mult mai mult față de cel de la ediția precedentă ”, a explicat domnul  Miller. Sunt multe indicii ce ne arată că EMO Hannover 2017 se îndreaptă sigur către un record de participare.

EMO Hannover este punctul fierbinte al momentului pentru lumea internațională a branșei prelucrării metalului.  Acest lucru se observă chiar și în privința vizitatorilor.  În anul 2013, au venit la EMO Hanovra  aproximativ     143 000 de vizitatori de specialitate din peste 110 țări. Procentul vizitatorilor din afara granițelor Germaniei a fost de 42%.  Nicio altă manifestare mondială dedicată tehnologiei de producție nu se poate ridica la un asemenea  nivel înalt de internaționalitate în privința vizitatorilor.

La Hanovra expozanții întâlnesc exclusiv vizitatori de specialitate. Aceștia sunt caracterizați ca fiind cu competențe înalte și factori de decizie.   Așa s-au autocaracterizat 80% dintre  aceștia la ultimul chestionar dedicat vizitatorilor, ca factori de influență, de decizie în propria companie. De aceea, și așteptările expozanților în privința contractelor negociate și încheiate după eveniment, au fost pe măsură.  Într-adevăr, ultimul trimestru al anului 2013 a adus schimbarea. După o  scădere a comenzilor la nivel internațional de-a lungul a 7 trimestre consecutive, s-a înregistrat  pentru prima dată o creștere de 6%. „Acest lucru este considerat un Efect-EMO” , a consluzionat expertul VDW, domul Miller.

EMO Hannover  este etichetată ca fiind  expoziția inovațiilor pentru tehnologia de producție. În multe cazuri, producătorii își programează apariția inovațiilor, astfel încât  acestea să poată fi prezentate publicului internațional de specialitate la târgul EMO.  „De aceea, multe trenduri precum conceptul de producție flexibilă, prelucrarea de mare  viteză, folosirea de unități liniare, pentru a numi doar câteva exemple, au cunoscut succesul în domeniul producției odată cu lansarea lor  la EMO”, a explicat domnul Miller. În anul 2013, 45% dintre expozanți au venit la târg cu produse inovative.

De la caracteristici de performanță clasice la abordări pentru noi oferte.

Temele centrale de discuție în domeniul tehnologiei de producție  sunt digitalizarea și interconectarea, cum spune si Motto-ul EMO.  Totuși, se păstreză cerințele clasice, de bază, în privința mașinilor-unelte și a sistemelor de producție, acestea având în continuare o importanță deosebită. Robustețea mecanică, componentele fiabile, sistemele de control sigure precum și procesele de proiectare inteligente sunt fundamentul pentru calitate, productivitate și producție eficientă.  De aceea, la EMO Hanovra va fi prezentat un spectru larg de mașini difierite.

Oferta cuprinde și o gamă de mașini  standard la costuri reduse. Concepte simple de mașini-unelte, cu multiple posibilități de adaptare, ce pot fi completate la nevoie cu accesorii disponibile.  Componentele standard, cu un design robust, ușor de întreținut și utilizat oferă servicii solicitate  adesea de clienții de pe piețele sensibile la preț. Astfel, o simplă upgradare unui strung cu trei axe cu o a patra axă, ce poate fi cuplată la cerere, permite utilizarea acestuia în construcții metalice,  în producția mecanică sau producția de mașini-universale, oferind astfel noi perspective  de piață. Pe de altă parte, conceptele standardizate pentru componentele și dispozitivele de prindere, pot minimiza costurile suplimentare generate de achiziționarea unei mașini noi.

O altă mare grupă construiește mașini pentru scule și matrițe. Acestea oferă asistență specială la programarea unor suprafețe de lucru complexe și pot lucra o periodă îndelungată fără un operator. Pentru repararea mașinilor-unelte scumpe se pot integra procese suplimentare din fabricarea aditivă.   Noile cerințe ale clienților pentru suprafețe speciale haptice se pot realiza prin intermediul laserului sau al sistemului cu ultrasunete pentru structurare de suprafațe.

Un alt domeniu al spectrului de oferte constă în mașini de producție universale și speciale pentru cele mai înalte standarde de calitate în producția de masă și de serie. Acestea integrează numeroase soluții de automatizare, de la o simplă schimbare  de palet la sistemele de depozitare și manipulare complet automatizate și oferă costuri unitare reduse prin procesarea completă și integrarea tehnologiei în condiții sigure, de repetabilitate  și disponibilitate maxime. La caracteristicile de performanță descrise se conectează noi posibilități ale lumii digitale, pentru a putea optimiza procesele clienților săi și de a crește disponibilitatea sau producția.

Aici este vorba, spre exemplu,  de ” Big Data” , una dintre temele discutate cu precădere. Pentru utilizarea concretă în mediul de producție trebuie ca numeroasele date despre starea mașinii colectate de senzori și prin măsurători să fie introduse în circuit.  Analizele detaliate a unor cantități mari de date contribuie la recunoașterea din timp a unor erori, precum cele la axul principal sau de axele de alimentare, dar și la determinarea cu mai multă precizie decât a fost posibil până acum , a momentului de programare a mentenanței.  Aceste noi abordări ale predictibilității mentenanței, bazate pe învățarea algoritmului, se extind și la monitorizarea clasică a mașinilor individuale. Stările tuturor  mașinilor  dintr-un sistem de fabricație sunt înregistrate și monitorizate central în mod continuu, astfel încât măsurile necesare sunt luate pe baza datelor reale.

Apar astfel numeroase noi posibilități și pentru implementarea aplicațiilor de mentenanță și service.  Așa numita ”Realitate augmentată” rezolvă și problema manualului clasic de mentenanță. Un tehnician de service utilizează tableta sau telefonul inteligent. Sistemul de software recunoaște imediat în ce compartiment al mașinii se află tehnicianul . Prin comunicarea online cu sistemul de control al mașinii se poate găsi foarte ușor eroarea de funcționare.  Instrucțiunile de reparare pas cu pas înlocuiesc școlarizarea complexă și costisitoare a clientului pe tema produsului. Chiar și personalul fără nicio pregătire specială  poate lua primele măsuri  pentru repararea unei defecțiuni.

 Producția inteligentă într-o rețea de posibilități

Organizatorii EMO, consideră că, EMO Hannover 2017 va fi un impuls important pentru realizarea conceptului mult discutat de Industrie 4.0 sau Internetul tuturor obiectelor (IoT).  „În domeniul mașinilor-unelte am realizat deja de mult digitalizarea”, a spus domnul Miller. „Imaginile digitale, de exemplu cele pentru simulări, sunt de asemenea de mult timp posibile.“  Conceptul de Industrie 4.0 se referă acum la interconectarea întregului sistem de producție, respectiv a întregului lanț valoric.

Într-o linie de producție complet interconectată, producția flexibilă la parametrii optimi de funcționare este posibilă, astfel încât chiar contractele pe termen scurt și cu loturi mici pot fi acceptate. Interconectarea completă a întregii linii de producție cu comunicarea și controlul în timp real, aduce cea mai mare valoare pentru companie, dacă aceasta a realizat comunicarea pe orizontală de la momentul intrării comenzii până la realizarea livrării.  În cadrul lanțului valoric, se impune  pe lângă subcontractori și interconectarea dintre partenerii logistici și clienți, pentru a realiza cea mai mare productivitate, flexibilitate și eficiență.

EMO Hannover prezintă cele mai bune exemple de practică pentru IMM-uri  

Din cauza costurilor  de investiție mari, întreprinderile mici și mijlocii au în mod special greutăți la implementarea unui sistem complet automatizat și interconectat de ”Smart Factory” . Realistic este ca,  Industria 4.0 să fie implementată în pași mici. Numeroasele inovații detaliate crează valoare pentru utilizatorii de mașini și cresc competitivitatea producătorului mașinii.

La EMO Hannover  vor fi prezentate numeroase dintre aceste soluții inteligente.

Câteva exemple:

  • Noi metode de management inteligent al uneltei cu transmiterea datelor acestuia către mașină, pentru a reduce volumul de muncă în faza de pregătire.
  • Returnarea datelor de măsurare offline pentru un control optim al procesului de auto-reglare al dispozitivului de șlefuit.
  • Sisteme de senzori și software pentru o mai simplă și independentă monitorizare a mașinii – de la nivelul componentelor până la fabricarea completă.
  • Abordări pentru controlul transmisiei de date și securitatea datelor.
  • Sisteme de asistență pentru creșterea productivității prin interconectări dintre mașini și sisteme ERP.
  • Platforme de afaceri pentru unități de producție integrată, pe baza datelor în timp real.
  • Medii de comunicare pentru schimbul de date transparent, independent, deschis și în același timp sigur de-a lungul întregului lanț valoric.
  • Aplicații pentru sisteme de control configurabile individual, pentru o mai bună utilizare și conectivitate îmbunătățită și multe altele.

„Spiritul inventator  în mediul de producție este enorm” , a spus încheind  Christoph Miller de la VDW.  EMO Hannover 2017 va impulsiona concret punerea în practică a noilor soluții pentru fiecare nevoie, în condiții foarte diferite.

German
Citește articolul precedent:
TAXAREA EFECTIVĂ A CRESCUT CU 16,6%, ÎN TIMP CE PREŢURILE ŢIŢEIULUI S-AU REDUS LA JUMĂTATE PE PLAN INTERNAŢIONAL

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) aduce în atenţia presei şi a opiniei publice rezultatele unui...

Închide