Europa: pasiune pentru rațiune

Discurs rostit de Presedintele Republicii Federale Germania, domnul Joachim Gauck

Aflat într-o vizită oficială în România, în perioada 20 – 22 iunie 2016, Președintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, a susținut, în data de 21 iunie 2016, la Biblioteca Națională a României (Sala de conferințe Mircea Eliade) discursul intitulat „Europa: pasiune pentru raţiuneˮ: o pledoarie pentru libertatea de gândire și de expresie, pentru reînnodarea „tradiției intelectuale și morale a disputelor argumentative, tradiție care a stat, printre altele, la baza culturii europene și de care amintesc în mod voit aici, în acest spațiu [Biblioteca Națională]ˮ, pentru disponibilitatea de a ieși „din propriul nostru mic univers, în care avem dreptate de dimineața până searaˮ.

Întâlnirea de la Biblioteca Națională a României a avut loc la invitația Colegiului Noua Europă ẟi a Ambasadei Republicii Federale Germania la București și a fost moderată de Andrei Pleșu.

Au fost de asemenea prezenți: Valentina Sandu-Dediu – rector al Colegiului Noua Europă, Octavian Gordon – manager al Bibliotecii Naționale a României, reprezentanți ai ambasadelor, deputați și senatori, reprezentanți ai presei.

_GUN2669

Devenit Președinte al Republicii Federale Germania în 2012, Joachim Gauck, pastor luteran și activist al drepturilor cetățenești, a fost, în perioada 1990-2000, Comisar federal pentru Arhivele Stasi (Ministerul pentru Securitatea Statului).

La invitația Alianței Civice, Joachim Gauck a vizitat România în perioada 25-26 mai 1992, ocazie cu care a susținut conferința „Cum se lucrează cu dosarele trecutuluiˮ. A fost, de asemenea, în România în zilele de 4-5 iunie 1996, interesându-se de stadiul Legii Ticu Dumitrescu și de activitatea

Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet. În 1999, a fost prezent la Frankfurt la vernisajul primei expoziții dedicate Memorialului de la Sighet, ocazie cu care a purtat un dialog public cu Ana Blandiana.

_GUN2675

Spicuim din discursul susținut de domnul Joachim Gauck, Președintele Republicii Federale Germania, în 21 iunie 2016, la Biblioteca Națională a României:

„Toţi membrii Uniunii participă, evident, cu drepturi egale la înfăptuirea Europei. Ceea ce le diferenţiază astăzi pe unele ţări membre mai noi de cele mai vechi e o viziune deosebită despre Europa. Mulţi oameni au reuẟit aici, în România, să păstreze ceva din entuziasmul anului 2007. Până astăzi, puţini sunt cei care, în ţara dumneavoastră, se îndoiesc de Uniunea Europeană. Partidele răspicat euro-critice aproape că nu contează. Mulţi români îẟi doresc mai multă Europă, nu mai puţină. Mă refer doar la dorinţa de a adera la spaţiul Schengen. Mulţi știu și că Uniunii Europene îi revine o contribuţie importantă la dezvoltarea ţării lor și că aceasta sprijină procesul de reforme, de pildă, în justiţie. La debutul anului, Comisia Europeană a constatat, în cazul României, realizări, dar a evidenţiat și necesitatea luării unor măsuri pentru viitor. Sunt conștient: toţi cei care se implică în ţara dumneavoastră pentru statul de drept și pentru independenţa justiţiei apreciază sprijinul venit din Europa. Mi-aș dori ca această încredere în Uniune, ca acest entuziasm pentru proiectul european să se regăsească mai puternic și în alte state membre.”

„Trebuie să reînvățăm să reînnodăm tradiția intelectuală și morală a disputelor argumentative, tradiție care a stat, printre altele, la baza culturii europene și de care amintesc în mod voit aici, în acest spațiu. În Europa secolului XXI nu ar trebui să fim mai puțin diverși, mai puțin capabili de dispute și de conflicte și nici mai puțin dornici, cu ardoare, de rațiune decât au fost colegii din noile universități ale secolului al XII-lea. Mai degrabă ceva mai mult, astfel încât fiecare din această frumoasă mare Europă să nu trăiască doar în propriul său mic univers, în care are dreptate de dimineața până seara.”

 

German
Citește articolul precedent:
România are nevoie de infrastructură, de oameni calificați și trebuie să ofere stabilitate pentru a se menține pe radarul investitorilor străini

După căderea comunismului, investițiile străine din România au avut evoluții pozitive, impulsionate de aderarea țării noastre la structurile euro-atlantice și...

Închide