Firmele in dificultate: cea mai mare oportunitate de investitie

In ciuda valului mare de insolvente care a caracterizat perioada 2008-2013, investitorii financiari considera si astazi economia Romaniei una din principalele atractii pentru partea de est a Europei. Stabilitatea – in comparatie cu tarile invecinate, e unul dintre argumente, apoi competivitatea, mai redusa decat in alte state, precum Polonia si, in fine, pozitionarea georgrafica strategica pentru proiectele logistice.

Cat despre domeniile atractive pentru investitori, atentia se concentreaza tocmai asupra companiilor aflate la extremitatiile economiei, adica cele cu performante de top si cele aflate in portofolii de credite neperformante (NPL). Si cum aceste zone reprezinta doar 15-20% din totalul economiei, ramane o zona de 80% neexploatata suficient de catre investitori.

In acest sens, ne propunem continuu sa atragem atentia asupra oportunitatii de a investi in companii aflate in dificultate (sub-performing), dar inainte insa ca acestea sa ajunga in zona de NPL (non-performing). Specificul companiilor care se confrunta cu astfel de probleme e dat de gradul ridicat de indatorare – credite peste capacitatea de plata – si o lipsa acuta de lichiditati. Cu toate acestea, din punct de vedere operational, compania are capacitatea de a deveni profitabila.

Daca valoarea unei companii sanatoase se determina ca multiplu de EBITDA, in functie de domeniul de activitate si de apetitul investitorului, iar profiturile asteptate sunt de 7-8% pe an, in cazul unei companii aflate in dificultate, valoarea acesteia e generata exclusiv de viziunea investitorului si de capacitatea acestuia de a transforma un business neprofitabil intr-unul aducator de profit. In plus, asteptarile de profit sunt de 500% in 2-3 ani.

Expertiza CIT Restructuring a identificat 5 piloni fundamentali pentru ca o investitie in distress sa poata genera acest nivel de profitabilitate, la momentul implementarii procesului de restructurare:

  1. Cel mai important – acordul cu fostul antreprenor. Desi, la nivel teoretic, riscul principal este considerat a fi cel legat de activitatea viitoare a companei, prima bariera rezida in acordul investitorului privind preluarea companiei de la vechiul antreprenor.
  2. Dupa bifarea acestui acord, este necesara existenta unei solutii imediate de management pentru restructurarea operationala a companiei.
  3. Durata necesara activitatii companiei pentru a reveni rapid pe profit operational este al treilea element cheie. Cu cat masurile de restructurare sunt mai eficiente, cu atat durata de revenire este mai scurta si sansele de crestere sunt mai mari. Daca aceasta perioada se prelungeste, sanse de redresare se compromit.
  4. Solutia de restructurare financiara – se refera la rezolvarea supraindatorarii, prin acorduri cu creditorii, dar si la lichiditate, asigurarea de catre investitor a capitalului de lucru necesar activitatii, precum si cresterea volumului acesteia.
  5. Componenta de marketing pentru redefinirea imaginii si penetrarea pe noi piete e last, but not least in lista atributelor necesare pentru performanta investitiei.

 

Rudolf Vizental este CEO CIT Restructuring, parte a CITR Group, specializata in servicii personalizate de restructurare financiara pentru companii aflate in dificultate.

 

German
Citește articolul precedent:
GEZE România a încheiat anul financiar 2015-2016 cu afaceri de peste 3 milioane euro

Subsidiara locală a grupului german GEZE, producător de sisteme de acționare a ușilor, a ferestrelor și a tehnologiei de siguranță,...

Închide