Florin Pîrvu, vicepreședinte CNIPMMR: Piața auto este deformată din cauza reglementărilor și legilor în vigoare

Constructorii auto, furnizorii de componente și importatorii sunt afectați de o serie de reglementări defectuoase, spune Florin Pîrvu, vicepreședinte CNIPMMR, care readuce în discuție propunerea de eliminare a taxei de primă înmatriculare și introducerea unui sistem de impozitare bazat pe principiul ”poluatorul plătește”.

”Piața auto este deformată ca urmare a reglementărilor și a legilor care sunt în vigoare. Când spun lucrul ăsta, mă gândesc la faptul că înșiși producătorii autohtoni au de suferit ca urmare a unor reglementări defectuoase. Chiar și importatorii au de suferit. Nu mai vorbesc de noi, întreprinderile mici și mijlocii, care susținem (piața, n.r.) pe orizontală”, a declarant Pîrvu la conferința ”România Durabilă: Economia pe patru roți”, organizată de DeBizz Magazine în parteneriat cu România Durabilă

El a arătat că dacă în urmă cu doi ani și jumătate se colectau la bugetul statului în jur de 300 milioane de euro din taxa de primă înmatriculare, la nivelul anului trecut suma a scăzut la aproximativ 200 milioane de euro.

“Pe măsură ce înaintăm în timp, această taxă se va diminua, iar importul de mașini second-hand se va face în continuare. Avem un parc auto îmbătrânit, care periclitează circulația și siguranța rutieră”, a adăugat reprezentantul CNIPMMR.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a cerut acum doi ani, pe principiul poluatorul plătește, un sistem de impozitare în care posesorul de autoturism să plătească în funcție de cât poluează, de capacitatea autoturismului și de vechimea lui.

Pe de altă parte, noul mecanism ar trebui să elimine alte taxe colaterale care îl împovărează pe posesorul de autoturism.

Potrivit unei simulări a Consiliului, prin introducerea acestui nou mecanism s-ar strânge la bugetul statului între 350 și 370 milioane euro anual.

German
Citește articolul precedent:
Remi Vrignaud, CEO Allianz-Țiriac Asigurări: Depindem de piața auto, avem nevoie de un sistem predictibil și de mai multă responsabilitate la volan

Piața asigurărilor, care trece printr-o perioadă plină de provocări, este dependentă în mod semnificativ de sectorul auto și are nevoie...

Închide