GfK: România se menține pe locul 33 la nivel european în topul puterii de cumpărare

Cu o putere medie de cumpărare sau venit disponibil pe cap de locuitor de 4.181 de euro, România s-a menținut anul trecut pe locul 33 în clasamentul european, la fel ca în 2015, potrivit unui studiu realizat de compania germană de cercetare de piață GfK.

În comparație cu 2015, România a crescut cu aproape 12% puterea nominală de cumpărare pe cap de locuitor, dar venitul înregistrat la nivel local reprezintă aproximativ o treime din media europeană.

Raportat la cele 42 de județe din România, bucureștenii au cea mai mare putere de cumpărare (6.288 de euro pe cap de locuitor), cu 50% peste media pe țară.

Județele aflate în top 10 sunt singurele cu o putere de cumpărare peste media națională, restul de 32 situându-se sub aceasta.

Cel mai aproape de medie este județul Alba, cu 4.129 de euro pe cap de locuitor, ceea ce plasează Alba pe locul 11 în clasament.

Județul Vaslui ocupă ultimul loc între cele 42 de județe din România, puterea de cumpărare a locuitorilor săi fiind de 3.054 de euro. Aceasta este cu 28% sub media pe țară și la aproximativ același nivel de venit disponibil cu locuitorii Serbiei sau Macedoniei (poziția 35, respectiv 36 în Europa).

Europenii au consemnat anul trecut o putere de cumpărare pe persoană în ușoară creștere, comparativ cu 2015.

Cea mai mare putere medie de cumpărare a fost înregistrată în Liechtenstein, Elveția și Luxemburg, iar cea mai slabă în Belarus, Moldova și Ucraina.

Conform studiului GfK, un total de aproximativ 9.180 miliarde de euro a fost suma disponibilă consumatorilor europeni în 2016 pentru cheltuieli și economisire.

Acest lucru corespunde unei puteri medii de cumpărare pe locuitor de 13.672 de euro pentru cele 42 de țări analizate, ceea ce reprezintă o creștere nominală de aproximativ 0,3%.

Creșterea scăzută a puterii de cumpărare medie la nivel european este cauzată în principal de efectele cursului de schimb și de stagnarea ratelor de creștere în unele dintre cele mai mari țări.

Cu toate acestea, multe țări au bifat rate de creștere de peste 5 procente, precum Islanda, Bulgaria, România, Estonia, Cehia, Bosnia-Herțegovina, Croația, Malta, Slovacia, Luxemburg și Letonia.

Indicele privind puterea de cumpărare reprezintă venitul anual disponibil pe cap de locuitor, după scăderea taxelor și a contribuțiilor sociale.

 

German
Citește articolul precedent:
Noul Opel Crossland X: Rafinament pentru oraș cu stilul unui SUV

X-trem de rafinat: modelul crossover nou în totalitate va fi lansat în segmentul de mare succes al CUV-urilor/SUV-urilor Noua familie...

Închide