Hidroelectrica – perla energetică a României, așteptată la bursă

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, deținut majoritar de statul român. Ministerul Energiei deți­­ne 80% din capitalul Hidroelectrica,restul titlurilor fiind controlate de Fondul Proprietatea. Conform celor mai recente declarații, statul vrea să vândă pe bursă 15% din acțiunile Hidroelectrica, prin majorarea capitalului, iar Fondul Proprietatea urmează să vândă o participație de 5% din propria deținere. Inițial, odată cu ieșirea companiei din insolvență, listarea era programată pentru toamna acestui an, dar momentul a fost amânat până anul viitor. Investitorii așteaptă cu nerăbdare oferta publică inițială a Hidroelectrica pentru a-și plasa banii, aceasta ar putea fi, potrivit unor estimări, cea mai mare listare din istoria pieței de capital din România.

Pentru o listare de succes la bursă, compania trebuie să treacă mai multe etape, pentru că investitorii vor să vadă un plan de investiții din partea conducerii companiei și rezultate financiare solide. Un prim obiectiv comunicat al companiei este accelerarea și prioritizarea programului de investiții, respectiv de retehnologizare a grupurilor mari. O etapă în pregătirea listării reprezintă evaluarea activelor societății, divizarea activelor non performante, precum și inventarierea terenurilor și evaluarea acestora. Conform informațiilor disponibile public, se lucrează deja la planul de investiții, precum și la un plan de afaceri pe trei ani, acesta urmând să fie folosit ca bază pentru a ghida analiștii și investitorii în cadrul procesului de listare la Bursa de Valori București.

Totodată, compania continuă procesul de optimizare a numărului de angajați, derulat în perioada insolvenței, astfel încât să se asigure necesarul de personal atât ca număr, cât și pe categorii și calificări. Până la finele anului 2016 numărul de personal ar urma să ajungă la 3.000 salariați.

Listarea la bursă ar aduce mai multe beneficii companiei Hidroelectrica. Cel mai importat avantaj este creşterea transparenţei şi garanţia unei guvernanţe corporative, ceea ce va face din Hidroelectrica o companie manageriată modern, pe principii corecte. Regulamentele bursiere impun numeroase practici care cresc transparenţa companiilor listate şi contribuie la performanţe mai bune.

Toate aceste pregătiri sunt necesare pentru ca statul român să poată atrage o sumă cât mai mare pentru pachetul de acțiuni Hidroelectrica pe care intenționează să-l vândă pe bursă.

În plus față de planul de listare a Hidroelectrica, statul a aprobat recent un memorandum prin care își propune să scoată la vânzare acțiuni la Complexul Energetic Oltenia, Compania Națională Aeroporturi București, CNAPM Constanța și Salrom, dar va rămâne acționar majoritar la aceste societăți considerate strategice, conform unui memorandum publicat de Guvernul României. Sumele obținute din vânzarea acțiunilor vor rămâne la dispoziția companiilor și vor fi utilizate pentru finanțarea programelor de investiții. În prezent, opt societăți cu capital majoritar de stat sunt listate la Bursa de Valori București, pe Piața Principală, iar listarea acestora a început în anul 1997. Acestea sunt: Antibiotice Iași, Conpet, Oil Terminal, Transelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica, Romgaz
și IAR Brașov.

de Bogdan Mugescu – BVB

German
Citește articolul precedent:
Record de studenți recrutați la programul de Executive MBA organizat de WU în România

Programul de Executive MBA organizat de Vienna University of Economics and Business (WU) – cea mai mare universitate de business...

Închide