Interviu cu Rudolf Lukavsky, Consilierul Comercial al Ambasadei Austriei din București: Economia austriacă vede în continuare un potenţial important de creştere pe piaţa românească

Un interviu de Ioan Dornescu

ID: Austria este al doilea investitor străin în economia românească, cu o cotă de 16,1%, potrivit celor mai recente date disponibile. Pe de altă parte, investiţiile austriece, germane şi elveţiene acoperă împreună aproximativ o treime din totalul investiţiilor străine în România. Cum se explică interesul comunităţii de afaceri vorbitoare de limbă germană pentru piaţa românească?

RL:O istorie apropiată şi comună uneşte Austria şi România, din punct de vedere istoric şi cultural, iar de mai mult de două decenii chiar şi economic. Începutul anilor 2000 a marcat o creștere semnificativă a interesului economiei austriece pentru România. Cu o populație de 19,5 de milioane de locuitori în prezent, România este atât cea mai mare ţară din sud-estul Europei, cât şi cea mai dinamică piață, din punct de vedere economic. Acestea se numără printre motivele care au stat la baza celor două importante investiţii străine austriece pe plan local – achiziţia unui pachet de 51% din capitalul Petrom de către OMV şi preluarea unei participații de 94% din acţiunile BCR de către Erste Bank. Dar asta nu este tot, nici pe departe: firmele austriece sunt lideri de piaţă în domeniul combustibililor, băncilor şi asigurărilor, în sectorul de transport şi de logistică, în sectorul imobiliar, al materialelor de construcţii, în prelucrarea lemnului, producţia de zahăr şi în sectorul ambalajelor.

Economia austriacă vede în continuare un potenţial important de creştere pe piaţa românească. Pe viitor ne aşteptăm ca în special investiţiile în extindere ale jucătorilor deja activi în România să crească, aşa cum reiese dintr-un studiu efectuat recent de biroul nostru printre companiile româneşti cu capital austriac. Economia austriacă este în mod clar dedicată punctului de afaceri România. În trecut, Austria a fost întotdeauna un partener puternic şi de încredere al ţării şi se mândreşte că va contribui şi în continuare la dezvoltarea ei.

Relaţiile noastre economice nu sunt limitate însă la investiţii, ci se bazează şi pe relaţii comerciale bilaterale intense şi dinamice: în anul 2015, valoarea schimburilor comerciale s-a ridicat la aproximativ 3,2 miliarde euro (+ 4,2% faţă de anul anterior). România se regăsește între primii 15 parteneri comerciali ai Austriei din întreaga lume şi este partenerul nostru cele mai important din sud-estul Europei.

ID: Ce măsuri ar trebui să aplice autorităţile pe termen scurt pentru a stimula creşterea numărului de investitori austrieci în România? Care sunt cerinţele “de urgenţă” ale mediului de afaceri din Austria privind piaţa locală?

RL: Ţările care s-au poziţionat pe plan internaţional ca destinaţii pentru investiţii de succes au creat un mediu prietenos de investiţii. Măsurile pe termen scurt deseori nu duc însă la succesul dorit, deoarece companiile care doresc să investească nu gândesc pe termen scurt. Deciziile de investiţii necesită o planificare pe termen lung şi o strategie de dezvoltare care sunt posibile doar într-un context previzibil. Pentru aceasta, companiile au nevoie de stabilitate politică, transparenţă şi continuitate în deciziile politice, de un stat de drept, reducerea birocraţiei şi de legi care să stimuleze investiţiile. La fel de importante sunt, de asemenea, şi continuarea dezvoltării şi îmbunătăţirea infrastructurii, un sistem de stimulare a educaţiei şi existența unei forţe de muncă calificate. Toate acestea sunt domenii care au nevoie de o planificare pe termen mediu şi lung, precum şi de o implementare consistentă. România înregistrează încă deficite în multe dintre aceste domenii şi se confruntă cu o serie de provocări, fiind necesară adoptarea unor măsuri adecvate în viitorul apropiat.

Din păcate, în ultimii ani au fost luate decizii care au afectat imaginea României ca locaţie pentru investiţii, cum ar fi de exemplu în sectorul de reciclare a deşeurilor, în sectorul surselor regenerabile de energie şi în cel bancar. Toate aceste exemple arată clar cât de puternic sunt afectate investiţiile străine de modificările pe termen scurt şi parţial imprevizibile ale cadrului legislativ. Și în domeniul formării profesionale pentru forța de lucru calificată, România mai are mare multe de recuperat. Cererea de muncitori calificaţi, şi aici nu mă refer la absolvenţi de universitate, ci la persoanele care au învăţat o meserie, este mult mai mare decât oferta actuală în aproape toate domeniile de activitate. Din acest motiv, în perioada în care am activat în calitate de consultant pe probleme de comerţ am iniţiat, împreună cu firme austriece, două programe – o’SCAR în Bucureşti şi STAR-T în Cluj-Napoca -, gândite pentru a pregăti elevii să devină lucrători comerciali calificaţi în comerţ şi muncitori specializați în prelucrarea metalelor, respectiv sudori. Mă bucur că Secția Comercială a Ambasadei Austriei a putut să contribuie astfel la creşterea competitivităţii României şi să sprijine tineri în cariera lor profesională.

ID: Care sunt cele mai interesante sectoare economice din România, din perspectiva companiilor din Austria?

RL: În prezent există mai mult de 7.000 de companii cu capital austriac care acoperă toate domeniile, de la producţie până la servicii, de la agricultură la transporturi şi alimente. Relaţiile noastre comerciale bilaterale sunt înfloritoare şi, de asemenea, comerţul cu servicii este în creştere rapidă. Deci cred că se poate foarte bine spune că economia austriacă este interesată de relaţii economice generale mai profunde cu România, nu numai în anumite domenii sau pieţe.

Printre domeniile unde mă aştept să se dezvolte conexiuni şi mai puternice se numără, de exemplu, sectorul IT, în care România se bucură şi în Austria de o reputaţie foarte bună, sau cel de proiectare şi de inginerie, ca de exemplu în sectorul auto. Aici economia românească poate puncta prin know-how şi experienţă.

ID: Sunteţi consilier comercial al ambasadei Austriei în România din anul 2009. Cum apreciaţi că s-a schimbat “peisajul” din România în aceşti şapte ani?

RL: De când am venit în România, în 2009, pentru a prelua conducerea Secției Comerciale a Ambasadei Austriei din Bucureşti, ţara a trecut prin mari schimbări. La începutul perioadei mele de şedere aici, România se chinuia să scape de consecinţele crizei economice globale, care a ţinut ţara în menghină. Reformele care ar fi fost necesare pentru a stabiliza bazele economiei au fost îndelung neglijate, însă după derularea unui proces de reevaluare, în special în domeniul economic şi politic, s-a ajuns la crearea unei structuri economice durabile, care a asigurat României rezultate deosebite şi coeficienţi de creştere extraordinari în anii de după criză. Ţara a devenit mai deschisă, a rupt barierele, a început reforme importante în sectorul infrastructurii şi a creat un mediu deschis pentru investiţii. Acest lucru a dat roade. Cu toate acestea, nu trebuie să cădem în capcana de a crede că totul a fost deja finalizat. Şi astăzi mai există domenii în care reformele trebuie să fie continuate pentru a avea succes şi pe termen lung, pentru a menţine competitivitatea la nivel internaţional şi pentru creşterea atractivităţii României pentru investitorii străini.

ID: Care sunt cele mai importante proiecte pe care le-aţi coordonat în timpul petrecut în România?

RL: Uitându-mă retrospectiv la ultimii şapte ani observ cât de multe am realizat împreună cu echipa mea în această perioadă. Unul dintre primele evenimente memorabile de aici a fost cu siguranţă aniversarea a 60 de ani de existenţă a biroului nostru din România, moment pe care l-am marcat în toamna anului 2010 prin zece evenimente derulate timp de zece zile. Şi astăzi sunt recunoscător echipei mele şi tuturor companiilor austriece implicate, fără susținerea cărora nu ar fi fost posibilă o astfel de suită de evenimente, pe fondul roşu-alb-roşu al drapelului naţional.

O altă componentă importantă a activității mele de aici a fost cu siguranţă pregătirea şi iniţierea Şcolii Comerciale Austriece din România, pe scurt o’SCAR, care după lungi pregătiri a pornit la drum în anul şcolar 2015/16 cu 18 elevi, care au urmat un curs de formare profesională pentru activitatea de lucrător în comerţ. Împreună cu șase companii austriece si una germană, am depăşit multe obstacole, am găsit susținători din partea română şi am dus muncă de convingere privind importanţa unei formări profesionale calificate pentru a implementa acest proiect orientat spre viitor.

Proiectul este deosebit de important pentru mine și din punct de vedere personal, pentru că îl văd ca pe o parte importantă a rolului meu în calitate de delegat economic austriac de a oferi economiei austriece şi române o platformă pentru consolidarea relaţiilor economice bilaterale. Aici este inclusă, de asemenea, şi realizarea unei conexiuni în cadrul comunităţii. În acest sens am creat în toată România o reţea largă de evenimente, Austrian Business Circles, pentru a aduce sub acelaşi acoperiş firmele austriece, partenerii lor români şi pe toţi cei interesaţi de economia austriacă: din Timişoara prin Arad, Cluj-Napoca, Sibiu şi din Bucureşti până la Chişinău, parţial şi în cooperare cu cluburile economice germane, precum şi cu asociaţiile economice maghiare, italiene și olandeze.

Pe de o parte, au fost evenimentele de networking, pe de alta au fost cele de specialitate, pe teme de actualitate în domeniul fiscal, juridic şi de business, dar şi privind probleme cum ar fi CSR şi conformitatea. La acestea se adaugă și evenimente sociale şi sportive, cum ar fi schi, curling şi tir sportiv.

ID: Cu ce provocări v-aţi confruntat aici? Pe de altă parte, care a fost cea mai mare satisfacţie profesională la conducerea departamentul comercial al ambasadei austriece din România?

RL: Mi-a plăcut foarte mult perioada petrecută în Bucureşti, în care mi s-a permis să am grijă de relaţiile economice româno-austriece în calitate de delegat economic. Acest lucru se datorează cu siguranţă persoanelor cu inima deschisă, prietenoase şi pline de idei cu care am avut de-a face în România şi cu care a fost o plăcere să colaborez. Aş dori, de asemenea, să folosesc această oportunitate pentru a mulţumi călduros tuturor suporterilor economiei austriece din România, pentru buna colaborare din ultimii şapte ani, pentru încredere şi pentru sprijinul practic oferit biroului nostru.

Şi mediul economic dinamic din România, în care există întotdeauna ceva nou de făcut, a făcut ca activitatea mea de aici să fie foarte variată şi interesantă. Această dinamică nu este însă mereu avantajoasă în toate domeniile. Astfel, schimbările constante la nivel politic, în ministere şi în cadrul autorităţilor nu mi-au facilitat întotdeauna construirea unor relaţii de colaborare bazate pe încredere pentru a sprijini împreună interesele economice ale ţărilor noastre. Acest lucru a fost cu siguranţă cea mai mare provocare cu care m-am confruntat în România. Dar, de asemenea, trebuie să spun că am găsit întotdeauna uşile deschise la autorităţile române pentru preocupările investitorilor austrieci.

ID: Care este următorul pas în cariera dumneavoastră şi cu ce gânduri părăsiţi România?

RL: După şapte ani intenşi, interesanţi şi de succes, în această vară a venit timpul să spun la revedere Bucureştiului. Oarecum nostalgic, dar, de asemenea, privind cu bucurie spre noi provocări care mă aşteaptă în viitor, voi transfera funcţia mea de delegat economic în România începând cu luna august 2016 succesorului meu, domnul Gerd Bommer. Mă voi muta spre est şi voi prelua din octombrie conducerea Centrului de Comerţ Exterior din Moscova.

În actualul context politic şi economic, mă aştept la o perioadă provocatoare şi foarte interesantă. Pe lângă Federaţia Rusă, pe viitor voi fi responsabil şi cu problemele economice dintre Republica Austria şi Armenia, Azerbaidjan, Belarus şi Uzbekistan. Aceasta este o mare responsabilitate pentru care perioada petrecută în România m-a pregătit cu siguranță în mod optim.

German
Citește articolul precedent:
România, atracție de top pentru investitorii străini

România este țara cu cea mai rapidă rată de creștere a economiei din UE. Situată la intersecția dintre Uniunea Europeană,...

Închide