Stocul modern de spații industriale din România a depășit anul trecut 3,75 milioane de metri pătrați, din care peste 1,9 milioane mp sunt construiți în jurul Bucureștiului, și ar putea trece de nivelul de 4 milioane mp până la jumătatea lui 2019, arată reprezentanții companiei de consultanță imobiliară JLL.

„Stocul de spații industriale a traversat o perioadă foarte bună în ultimii trei ani, dublându-se în acest interval, iar în prezent ne apropiem de nivelul de 4 milioane metri pătrați”, a declarat, la o întâlnire cu presa, Costin Bănică, Head of Industrial Agency, JLL România.

Zona de Vest a Capitalei, de-a lungul autostrăzii spre Pitești, continuă să fie principalul hub logistic din România, aici fiind amplasat 70% din stocul din zona Bucureștiului.

Anul trecut au fost finalizate proiecte totalizând mai mult de 400.000 metri pătrați de spații industriale și logistice, printre cele mai mari numărându-se CTPark Bucharest West (115.000 mp), WdP Pitești (60.000 mp) și P3 (55.000 mp).

Pentru 2019, dezvoltatorii au anunțat construcția altor 500.000 metri pătrați, însă cifra poate suferi modificări, având în vedere timpul scurt necesar dezvoltărilor de acest tip. 

„Cererea totală s-a situat pentru al treilea an consecutiv în jurul a 500.000 metri pătrați. O evoluție puternică a fost remarcată în ultimul trimestru al anului, când s-au semnat contracte pentru 324.000 metri pătrați de spații industriale și logistice, adică 60% din cererea totală. Bucureștiul a atras cea mai mare parte a cererii, respectiv 66% din total, acesta fiind urmat de Timișoara și Deva”, arată reprezentanții JLL.

La finele lui 2018, rata de neocupare pe acest segment s-a menținut la un nivel redus, de sub 5%, având în vedere numărul mic de proiecte speculative.

JLL a fost liderul pieței industriale în 2018, cu o cotă de piață de peste 50% din totalul tranzacțiilor închise cu un agent, potrivit informațiilor comunicate de companie.