Klaus Iohannis: Romania nu-si mai poate permite sa fie in coada Europei

Un interviu cu Klaus Iohannis, de Daniel Apostol
publicat in editia tiparita DeBizz nr. 104

DeBizz: In sondajul din 16 septembrie, Mugur Isarescu, Victor Ponta si Klaus Iohannis se plaseaza in topul increderii romanilor (un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului “Adevarul”). Astfel, pe primul loc in topul increderii se afla in continuare Mugur Isarescu, cu 40,2% multa si foarte multa incredere (fata de 41,2% in iulie). Victor Ponta isi pastreaza locul al doilea, cu 37,4% (fata de 37,3% in iulie), urmat de Klaus Iohannis cu 34% (fata de 35,9% in cercetarea din luna iulie).
De unde credeti ca vine aceasta incredere a romanilor in dumneavoastra?

Klaus Iohannis: Cartea mea de vizita este binecunoscuta romanilor, de 14 ani de zile numele meu este asociat cu numele Sibiului. Sunt mandru ca oamenii ma stiu nu doar pentru ca sunt o figura publica, ci pentru ceea ce am reusit sa fac, pentru cresterea pe care, impreuna cu sibienii, am adus-o orasului nostru.

Pe de alta parte, in legatura cu sondajele electorale, nu cunosc exact datele si metodologia celui pe care il invocati, dar, in sondajele pe care le stiu, diferenta dintre mine si domnul Ponta este de doar cateva procente si scade vertiginos. Tocmai de aceea, domnul Ponta si PSD fac tot felul de incercari de a-si crea avantaje folosind metode ilegitime. Pot sa va dau doar doua exemple: Guvernul Ponta a modificat legea electorala prin Ordonanta de Urgenta cu doar cateva saptamani inaintea alegerilor, facilitand eventuale incercari de fraudare. Un al doilea exemplu, Guvernul Ponta a legiferat, tot prin Ordonanta de Urgenta, migratia politica a alesilor locali, dupa ce in 2006 a avut loc o reforma a administratiei locale. Aceasta in conditiile in care domnul Ponta ar spera, probabil, sa-si asigure sprijinul cat mai multor alesi locali in campania pentru prezidentiale. Aceste doua incercari majore de modificare a legislatiei nu fac decat sa ridice semne de intrebare serioase cu privire la modul in care Executivul pregateste alegerile din noiembrie.

DeBizz: De ce v-ati hotarat sa lasati administratia locala – unde ati facut o buna impresie si o cariera pe mai multe mandate – si sa acceptati confruntarile politice aferente unei curse pentru presedintie?

Klaus Iohannis: Tocmai increderea ca pot aplica un model de succes, cum este Sibiul, pentru intreaga tara este principalul factor care m-a determinat sa intru in competitia pentru Cotroceni. Eu am demonstrat prin fapte ca pot schimba lucrurile in bine, intai in Sibiu, iar din noiembrie sunt pregatit sa fac acest lucru in toata Romania.

Am capacitatea de a le reda cetatenilor speranta ca se poate.  Sunt convins ca România poate mai mult, ca in Romania se poate trai mai bine. Si cand spun aceste lucruri ma bazez pe un proiect de tara articulat, care este programul politic pe care il voi propune romanilor. Eu nu le cer cetatenilor sa imi dea votul lor in baza unor promisiuni goale de continut, ci în baza unei viziuni pentru un deceniu de prosperitate si stat de drept. Vin in fata romanilor cu un nou model de politica pentru institutia preziden?iala, acela al respectului, competentei si rezultatelor.

Dupa un sfert de veac de la Revolutie, consider ca a venit timpul unui nou inceput pentru Romania. Sunt de parere ca presedintele tarii trebuie sa fie un reper, iar tara noastra are nevoie mai mult ca oricand ca cel care va fi ales presedinte in aceasta toamna sa aiba aceasta calitate.

DeBizz: Care sunt principalele lectii invatate ca primar al Sibiului pe care puteti sa le replicati daca veti ajunge presedinte al tarii?

Klaus Iohannis: Eu vad mandatul meu de primar al Sibiului ca un contract intre mine si cetatenii acestui oras. Sibiul este asadar un model de parteneriat transparent intre primar si cetateni. Propun un astfel de parteneriat extins la nivelul intregii tari, de aceasta data între presedinte si romani.

Sibiul s-a dezvoltat cu adevarat atunci cand oamenii au inteles ca exista o administratie care lucreaza pentru ei si nu pentru interese particulare.  Am aratat la Sibiu ca pot fi atrase investitii si create noi locuri de munca, ca se pot promova cu succes cultura, arta si educatia. In momentul in care am devenit edil al Sibiului, in anul 2000, acesta nu se deosebea radical de alte orase modeste de provincie. Somajul urias, in proportie de peste 12%, era o problema stringenta cu care se confrunta la acea vreme Sibiul. In numai cativa ani, datorita investitiilor si a unei administratii eficiente, somajul a devenit o amintire.

Modelul Sibiului este intai de toate un exemplu al capacitatii de schimbare. Nu vreau sa ma refer la Sibiu numai prin prisma realizarilor administrative. Sibiul reprezinta dovada palpabila ca se poate schimba modul de a face politica astfel incat rezultatul final sa fie in folosul fiecarui cetatean. Si asta imi propun sa fac la Bucuresti si in toata tara – sa generez o schimbare pentru a le reda romanilor increderea ca politica poate si trebuie facuta in primul rand pentru ei si nu pentru interese clientelare, de grup.

DeBizz: Care este pozitia dumneavoastra cu privire la mediul de afaceri, autohton si cu capital strain?

Klaus Iohannis: Mediul de afaceri din Romania inregistreaza inca decalaje majore fata de tarile dezvoltate din Uniunea Europena, in special in privinta a trei factori: protejarea proprietatii, coruptia si plata impozitelor. Din pacate, tara noastra ramane o campioana a birocratiei si, cata vreme nu reducem serios plimbatul pe la ghisee, Romania nu poate creste atractivitatea mediului de afaceri.  Pentru sustinerea mediului de afaceri, PNL a propus deja o serie de stimulente fiscale in plan investitional, dar si masuri legislative menite sa sustina competitivitatea afacerilor in Romania. Trebuie sa miscam lucrurile, Romania nu-si mai poate permite sa fie in coada Europei.

DeBizz: Cum credeti ca trebuie sa se comporte un presedinte in raport cu investitorii straini si cu antreprenorii romani?

Klaus Iohannis: Eu cred ca Romania are nevoie de o abordare extrem de serioasa. Am reusit la Sibiu sa atrag foarte multi investitori straini, ceea ce a dus la crearea de locuri de munca si la eliminarea somajului. Investitorii straini isi doresc ca Romania sa le ofere predictibilitate si seriozitate, fara coruptie. Aceasta este singura modalitate de a-i atrage sa investeasca in tara noastra. Acelasi lucru este valabil si pentru antreprenorii romani. Presedintele trebuie sa fie cel care garanteaza statul de drept si astfel poate face din Romania un partener serios, un partener credibil pentru mediul de afaceri.

DeBizz: Care credeti ca trebuie sa fie rolul statului in relatia cu mediul de afaceri?

Klaus Iohannis: In opinia mea, principalul rol al statului este de a crea o legislatie cat mai clara cu putinta, care sa stabileasca un cadrul general in care sa se desfasoare activitatile economice si financiare. Statul nu trebuie sa sufoce mediul de afaceri nici printr-o prezenta prea accentuata, nici prin supra-reglementari. Dar, in acelasi timp, statul are datoria fata de cetateni sa asigure functionarea corecta a institutiilor cu atributii de control, pentru asigurarea unui mediu de competitie reala.

In ceea ce priveste situatia actuala din Romania, cred ca principala problema este birocratia si supra-reglementarea care rezulta dintr-o legislatie greoaie. In plus, regulile fiscale se schimba suficient de des pentru a da investitorilor un sentiment de nesiguranta si instabilitate. Toate aceste lucruri trebuie schimbate daca vrem ca Romania sa devina atractiva pentru oamenii de afaceri.

DeBizz: Care principii liberale considerati ca sunt obligatorii in relatia dintre stat si contribuabil, in relatia dintre stat si investitori, oameni de afaceri?

Klaus Iohannis: Pe primul loc as pune respectarea proprietatii de orice fel, cu o atentie speciala la respectarea proprietatii intelectuale. Apoi, foarte importante sunt incurajarea liberei initiative prin politici coerente care, in acelasi timp, sa asigure un mediu concurential corect, aspect extrem de important pentru incurajarea mediului de afaceri.

DeBizz: Ce credeti ca veti putea face, ca potential presedinte al tarii, pentru relansarea economica? Ce rol credeti ca trebuie sa joace presedintele Romaniei din acest punct de vedere?

Klaus Iohannis: In sistemul politic romanesc, presedintele tarii nu are atributii directe in privinta chestiunilor economice. Cu toate acestea, rolul sau nu este deloc de neglijat si am sa va explic la ce ma refer.

Presedintele, prin comportamentul sau, poate reprezenta un factor de stabilitate si credibilitate. In ultimii ani, disputele politice in care s-a implicat presedintele actual al Romaniei au generat crize care au diminuat inclusiv increderea investitorilor. Modelul meu de presedinte este complet diferit. Daca voi primi votul romanilor, voi fi un presedinte mediator, un factor de stabilitate interna. In plus, voi veghea la respectarea separarii reale a puterilor in stat si la independenta justitiei. Coruptia este unul dintre fenomenele care ingrijoreaza cel mai mult mediul de afaceri si care trebuie combatuta cu prioritate.

DeBizz: Care credeti ca este cea mai mare amenintare la care va expuneti odata cu candidatura la presedintie?

Klaus Iohannis: Nu vreau sa cred ca ma expun unor amenintari, dar e clar faptul ca adversarii mei ma considera un contracandidat puternic. Dovada este campania de atacuri la adresa mea, cu acuzatii complet false. Din pacate, precampania electorala nu ne-a aratat valoarea candidatilor anuntati sa intre in cursa prezidentiala, ci ne-a dezvaluit ca unii candidati sunt preocupati doar sa arunce cu noroi in adversari, in lipsa unor proiecte concrete pentru romani si pentru o Romanie prospera. Campania electorala imi doresc sa decurga intr-un mod civilizat. Eu am un proiect pentru Romania, o viziune clara despre cum poate arata Romania dupa alegerile din noiembrie. Despre asta vreau sa vorbesc in campania electorala, nu sa demontez acuzatiile calomnioase nascocite prin diverse laboratoare.

DeBizz: Care sunt principalele contraargumente ce credeti va pot fi aduse? Unde sunt punctele dumneavoastra slabe?

Klaus Iohannis: Pe fond, nu cred ca adversarii mei au contraargumente solide prin care sa-mi critice proiectele. In paranteza fie spus, din partea lor eu unul nici nu am auzit vreo propunere sau vreun proiect pentru Romania. Totul se limiteaza la lupta politica de miza mica. Totusi, una dintre criticile pe care le aud din partea adversarilor este ca nu ma cunosc, ca nu stiu cine sunt. Trebuie sa le dau dreptate. Asa este, pentru ei sunt un necunoscut. Eu nu fac parte din grupul de politicieni care in ultimii 10-15 de ani s-au invartit permanent in cercurile puterii. Nu mi-am construit cariera incercand sa fiu mereu aproape de liderul politic al momentului. Pentru mine, a fost suficient sa ma stie foarte bine sibienii, in primul rand prin ceea ce am facut. Si ceea imi doresc este sa ma cunoasca romanii, doar parerea lor este importanta pentru mine.

DeBizz: Care este mesajul dumneavoastra pentru mediul de afaceri, de ce ar trebui sa primiti voturile oamenilor de afaceri romani ?i str?ini?

Klaus Iohannis: Cunosc foarte bine problemele cu care s-a confruntat si inca se confrunta mediul de afaceri in Romania. Nu le pot promite oamenilor de afaceri ca le voi rezolva pe toate, unele dintre acestea nici nu tin de atributiile presedintelui. Dar ii asigur ca voi veghea sa avem un mediu economic predictibili si stabil, cat si o transparenta maxima a a deciziilor in sectorul public. Le transmit sa aiba incredere, sa investeasca in continuare si rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Viziunea mea pentru Romania este una pe termen lung, iar una dintre componentele sale principale este prosperitatea. Aceasta nu poate fi insa posibila fara un mediu de afaceri sanatos, fara dezvoltarea puternica a clasei de mijloc. Le propun oamenilor de afaceri sa vina alaturi de mine pentru a construi impreuna in Romania o economie competitiva si o societate dezvoltata.

 

German
Citește articolul precedent:
FAN Courier este marele castigator al Galei de Premii de Excelenta in sectorul de curierat

Bucuresti, 14 Noiembrie 2014 – FAN Courier este marele castigator al Galei de Premii de Excelenta in sectorul de curierat...

Închide