Franz Josef Pschierer, secretar de stat în Ministerul Economiei din Bavaria a vizitat România

Sprijinul acordat firmelor pentru investiții noi și crearea de locuri de muncă, formarea profesională după modelul german dual, digitalizarea producției și implementarea conceptului de « Smartindustry – Industrie 4.0 » au fost printre subiectele discutate, astăzi, de secretarul de stat, coordonator al departamentului Investromania, Manuel Costescu,  cu Franz Josef Pschierer,  secretarul de stat în Ministerul pentru Economie și Media, Energie și Tehnologie din Bavaria, care conduce  o misiune economică bavareză, compusă din cca. 30 de reprezentanți de companii, camere de comerț și meșteșugărești, asociații patronale și profesionale în România.

Demnitarul român a făcut, totodată o prezentare a stadiului economiei României,  subliniind aspectele de interes ale potențialilor investitori bavarezi. Această misiune economică este deja o acțiune de tradiție, desfășurându-se regulat în ultimii ani, ca expresie a interesului Bavariei în România, interes circumscris importanței strategice acordate de landul german regiunii Europei Centrale și de Est.

Secretarul de stat Franz Josef Pschierer  a apreciat gradul de atractivitate a economiei românești, remarcând în același timp, deficitul modului de prezentare a imaginii României în Germania, propunând, în acest sens, organizarea la München, în toamna acestui an, a unui Forum de afaceri în cadrul căruia firmelor bavareze să le fie prezentate oportunitățile investiționale și de afaceri din țara noastră, din domenii precum: IT&C, industria auto, aeronautica, tehnologia mediului, servicii de furnizare a energiei.

 România se află pe locul 19 în topul partenerilor comerciali ai Bavariei, care la randul ei, se află pe locul 5 în topul partenerilor României.

 În anul  2015, comerţul exterior cu mărfuri dintre România şi Bavaria a avut un trend crescător, valoarea schimburilor comerciale româno-bavareze fiind de cca. 4.7 mld. Euro (+8,05%) din care export cca. 2.8 mld Euro (+7.2%) şi import cca. 1.87 mld. Euro (+9,3%). Soldul balanței comerciale și-a menținut caracterul excedentar, fiind foarte aproape de bariera de 1 miliard Euro în 2015. Conform statisticilor germane reiese ca Bavaria are cea mai importantă contribuție, din rândul landurilor germane,  la echilibrarea balanței comerciale bilaterale. Astfel excedentul de cca. 1 miliard Euro pe relația Bavaria reduce, în mod determinant, deficitul comercial cu RFG. Acesta se cifreaza in 2015 la cca. 1,7 Mld. Euro.

 În România sunt prezente peste 1400 de companii bavareze dintre care : BMW, LISA DRÄXLMAIER, INA SCHAEFLER, LEONI AG, WEBASTO, PREH, în sectorul echipamentelor şi componentelor auto, PREMIUM AEROTEC (Airbus), AIRBUS HELICOPTERS,  industria aeronautica, SIEMENS AG , KATHREIN-WERKE GmbH & Co.KG INFINEON AG, OSRAM, lideri mondiali în industria electronica si electrotehnica, ARO STAHL PRODUKT si MAX AICHER – industria siderurgică și prelucrare metale, GEALAN, KNAUF Gips, REHAU, DIWIDAG – industria materialelor de construcții și lucrări de infrastructură.

 La data de 31.12.2015, în România, investiţiile germane erau de 4,557 miliarde euro. De asemenea, la aceeași dată, erau inregistrate 21.106 firme din care cca. 7.000 active, ceea ce înseamnă 11,51% în total investiţii în România (locul 3, după Olanda si Austria), conform ONRC.

 Valoarea schimburilor comerciale româno-germane a fost, la 31 decembrie 2015, de  23.264.21  mil. Euro (+9.13%) din care export 10782.25 mil Euro (+6.77%) şi import  12481.96 mil Euro (+11.27), conform INS.

 

German
Citește articolul precedent:
Peste 60% din antreprenorii români speră că mediul de afaceri local va deveni prietenos în următorul deceniu – studiu

Doi din trei antreprenori români consideră că România va oferi un mediu prietenos pentru afaceri în mai puțin de 10...

Închide