mai
8

Real Estate, Quo Vadis?

Conferința „Real Estate, Quo Vadis?”, organizată anual de revista germano-română de business DeBizz Magazine și proiectul România Durabilă, a ajuns la a treia ediție. An de an, evenimentul își propune să analizeze atât oportunitățile de dezvoltare ale pieței imobiliare și de construcții, cât și principalele provocări întâmpinate de jucătorii de profil –dezvoltatori, constructori, arhitecți, producători de materiale sau furnizori de servicii.

În contextul unei creșteri economice record, de 7%, piața de real-estate și-a consolidat evoluția pozitivă în 2017, volumul investițiilor imobiliare urcând la aproximativ un miliard de euro. Pentru acest an, analiștii estimează un nou avans al activității de dezvoltare imobiliară, pe baza proiectelor aflate în lucru sau anunțate, apetitul dezvoltatorilor fiind în continuare susținut atât de cererea venită din Capitală, cât și din marile orașe din țară.

Piața construcțiilor, în schimb, evaluată la circa 9 miliarde de euro, depinde în mare măsură de investițiile publice și este încă departe de efervescența atinsă înaintea crizei financiare. Anul trecut, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o scădere de 5%, potrivit datelor anunțate de INS. Constructorii sunt în continuare afectați de numărul insuficient de muncitori specializați, deficitul de forță de muncă calificată fiind, de altfel, o provocare la nivelul întregii economii.

Pe segmentul materialelor de construcții, susținut în actuala perioadă în principal de comenzile venite din sectorul privat, anul 2017 a adus atât proiecte de investiții greenfield sau de extindere a facilităților de producție existente, cât și schimbări de acționariat.

O altă temă care se va regăsi, din nou, pe agenda discuțiilor este cea a soluțiilor eficiente și „inteligente” – smart building, smart cities – și a rolului acestora în promovarea unei dezvoltări urbane durabile și sustenabile.