feb.
27

Real Estate, Quo Vadis?

Conferința Real Estate, Quo Vadis?”, organizată anual de revista germano-română de business DeBizz Magazine și proiectul România Durabilă, a ajuns la a patra ediție. An de an, evenimentul își propune să analizeze atât oportunitățile de dezvoltare ale pieței imobiliare și de construcții, cât și principalele provocări întâmpinate de jucătorii de profil – dezvoltatori, constructori, arhitecți, producători de materiale sau furnizori de servicii.

Piața imobiliară “freamătă” nu doar în România, ci în întreaga Europă. Investitorii imobiliari europeni sunt tot mai prudenți, pe măsură ce sectorul se îndreaptă spre finalul unui ciclu economic.

Pentru acest an, analiștii estimează că  investitorii sunt din ce în ce mai prudenți, iar deciziile de investiții și demararea de noi construcții sunt din ce în ce mai influențate de factori fundamentali pentru sectorul imobiliar, așa cum sunt perspectivele de creștere economică, precum și de starea piețelor imobiliare locale. Sentimentul investitorilor este din ce în ce mai negativ în orașele și țările care se confruntă cu riscuri geopolitice crescute, care generează incertitudini și de care investitorii se feresc în general.

Brexitul este un exemplu clar în această privință, iar o serie de respondenți sunt de părere că Marea Britanie își va pierde o parte din avantajele competitive, ceea ce va afecta atât perspectivele pentru investiții, cât și cele privind dezvoltarea de noi proprietăți.

O temă a prezentului și a viitorului este cea a soluțiilor eficiente și „inteligente” – smart building, smart cities – și a rolului acestora în promovarea unei dezvoltări urbane durabile și sustenabile.