Mihai Rohan, CIROM: Piața cimentului, în creștere cu 11%. Clădirile prind contur

Piața cimentului, produs care dă ”ora exactă” în industria construcțiilor, a avansat cu aproape 11% anul trecut, până la 8,35 milioane de tone, apropiindu-se de nivelul consemnat înainte de venirea crizei.

”România a ajuns anul trecut destul de bine, cu o creștere de 10,8%, aproape11% față de anul anterior, la 8,35 milioane de tone, aproape de nivelul din 2008. Se simte destul de bine în domeniul nostru. Asta ne spune că deja clădirile au început sa prindă contur, în a doua parte a anului s-a lucrat foarte mult”, a declarat Mihai Rohan, președintele Patronatului din Industria Cimentului (CIROM), în cadrul conferinței „Real-estate, Quo Vadis?”, organizată de DeBizz Magazine.

Rohan, unul dintre cei mai cunoscuți manageri din sectorul local al producției materialelor de construcții, a condus timp de un deceniu operațiunile din România ale producătorului german de materiale de construcții HeidelbergCement.

”Un euro investit în domeniul construcțiilor antrenează cam 3 euro în economia națională. Dacă un muncitor lucrează în construcții, după el atrage 3-4 muncitori care lucrează în industrie și în industriile conexe, ceea ce este bine, pentru că atât timp cât dai de muncă la oameni înseamnă că începe să se miște și economia”, a continuat reprezentantul CIROM.

Rohan a punctat că materialele de construcții nu mai seamănă cu cele din 1990, pe piață făcându-și loc tehnologii noi, performante, realizate în mare parte în unități de producție locale.

”Noi nu avem în industrie lipsă de forță de muncă. La noi la fabrică bat oameni pentru angajare, pentru că ne-am dezvoltat propriul sistem de învățământ. Am dezvoltat o școală care scoate specialiști, nu doar în domeniul nostru, ci și în profesii adiacente: lăcătuși, instalații electrice, sanitare. Pe de altă parte, conlucrăm cu universitățile și de circa 10 ani am reluat acele practici în producție, abandonate în toate industriile”, a conchis președintele patronatului.

Cei mai importanți jucători pe piața locală a cimentului sunt Carpatcement Holding (Germania), LafargeHolcim (Franța-Elveția) și CRH (Irlanda).

DEBIZZ Magazine, unica revistă de business germano-română, a organizat, marți, 23 februarie, la Hotel Intercontinental, primul eveniment de tip dezbatere din seria celor dedicate problemelor de actualitate cu care se confruntă mediul de business din România.

La eveniment au fost invitați ca speakeri Yourdaer Kahraman, CEO Fiba Holding commercial Real Estate, Cristian Erbașu, Președintele Patronatului Societăților din Construcții,  Corneliu Teofil Teaha, General Manager Teaha Management Consulting, Mihai Rohan, Președintele CIROM și Florin Tîrlă, Head of Capital Markets Knight Frank România.

German
Citește articolul precedent:
Cristian Erbașu, PSC: Lipsa forței de muncă, o problemă pentru constructori. Salariile trebuie să se dubleze în următorii ani

Criza forței de muncă a rămas una dintre principalele probleme pentru industria construcțiilor, spune Cristian Erbașu, președintele Patronatului Societăților din...

Închide