Ministerul Economiei vrea să crească ponderea industriilor creative în PIB

Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri își propune creșterea ponderii sectoarelor creative şi culturale în PIB de la 7%, în prezent, la 10%, până în anul 2020.

Efectele de antrenare produse de aceste sectoare în economie, mai ales la nivelul economiilor locale, au fost analizate în Strategia Naţională pentru Competitivitate 2014-2020.

Stimularea și dezvoltarea industriilor creative sunt priorități susținute de Ministerul Economiei inclusiv în cadrul unui grupul de lucru permanent la nivelul Guvernului pentru activarea potențialului economic al sectoarelor culturale și creative, care a organizat lansarea la NOD Makerspace (fosta Fabrică de bumbac) a studiului ”Sectoarele Culturale și Creative din România. Importanța economică și contextul competitiv”, realizat de echipa Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală.

Studiul a relevat că în perioada 2009-2013 valoarea adaugată realizată de sectoarele culturale și creative din România a avut un trend pozitiv, cu o creștere de 82,4%, ajungând de la valoarea inițială de 4,5 miliarde euro la 8,2 miliarde euro în 2013.

Pe întreaga perioadă, industria cea mai semnificativă în ceea ce privește valoarea adaugată brută creată a fost cea a programării pe calculator, a consultanței și a activității de servicii informaționale, cu cea mai mare pondere în totalul sectoarelor culturale și creative.

Prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, România are la dispoziție un buget de 35 milioane euro (fonduri bugetare și bani europeni) pentru un proiect care vizează dezvoltarea antreprenoriatului și înființarea de afaceri în zona urbană, în domenii creative, respectiv film, muzică, artele scenei, publicitate, design și modă, IT software și tehnologie, arhitectură și artă.

German
Citește articolul precedent:
Afacerile Stihl au avansat cu 10% în 2015. Compania alocă 5 milioane de euro pentru dezvoltarea rețelei

Compania Andreas Stihl Motounelte, parte a grupului german Stihl, a înregistrat un avans de 10% al afacerilor în 2015, de...

Închide