Ministerul Finanțelor: „România se bucură de un cadru economic solid, iar efectele BREXIT sunt gestionabile”

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că urmărește cu atenție evoluția piețelor financiare la nivel european și internațional și este în contact permanent cu partenerii europeni, cu instituțiile financiare internaționale și naționale, apreciind că impactul BREXIT-ului asupra economiei românești va fi unul redus.

„Pe termen scurt, asistăm la o volatilitate pe piețele financiare la nivel național, regional și internațional. Însă statul român dispune de o rezervă substanțială în valută ce ar putea fi utilizată în scopul atenuării riscurilor determinate de creșterea costurilorde finanțare, oferind flexibilitatea redimensionării volumului emisiunilor de titluri de stat în perioada următoare, până la stabilizarea piețelor”, arată instituția. În același timp, România înregistrează rezultate economice solide: o creștere economică de 4,3% în primul trimestru, o execuție bugetară echilibrată în primele cinci luni, datoria publică este una dintre cele mai mici din UE, iar datoria privată și creditul neguvernamental în valută au înregistrat un trend puternic descendent.

„Toate acestea ne oferă un confort suplimentar și o încredere ca impactul asupra economiei românești va fi unul redus. Mai mult, un posibil impact negativ asupra creșterii economice în Uniunea Europeană poate fi compensat în plan intern prin cererea în creștere înregistrată de România”, potrivit sursei citate.

Pe termen mediu, Ministerul Finanțelor anticipează un impact moderat în ceea ce privește evoluția principalilor indicatori economici. În acest context, instituția precizează că se impune o politică fiscal-bugetară prudentă și o responsabilitate mai mare din punct de vedere al promovării măsurilor care ar putea afecta țintele bugetare și care ar putea amplifica temerile piețelor financiare.

„Ministerul Finanțelor Publice își va concentra eforturile asupra măsurile de menținere a deficitului bugetar în țintele anunțate, eficientizării cheltuielilor publice și creșterii gradului de colectare a veniturilor, precum și asupra programelor de dezvoltare economică cu efect multiplicator în economie”, mai arată MFP.

În ceea ce privește aspectele legate de funcționarea Uniunii Europene, rezultatul votului din Marea Britanie implică în continuare discuții la nivel comunitar privind modalitățile practice de gestionare a impactului BREXIT, iar dezbaterile vor avea în vedere evaluarea efectelor referendumului, precum și stabilirea pașilor următori, conform prevederilor Tratatului Lisabona.

„România va participa activ la aceste discuții, având un cuvânt important din perspectiva tuturor implicațiilor generate. Unul dintre efectele luate în calcul este și impactul asupra bugetului UE la care Marea Britanie contribuie în mod semnificativ”, conchid reprezentanții Ministerului de Finanțe.

German
Citește articolul precedent:
Europa: pasiune pentru rațiune

Discurs rostit de Presedintele Republicii Federale Germania, domnul Joachim Gauck Aflat într-o vizită oficială în România, în perioada 20 –...

Închide