Noi obligaţii de securitate începând cu 1 iulie 2017

Roxana Dobrila, Schoenherr & Asociatii

Analiza de risc la securitatea fizică este un instrument introdus de legislaţia română începând cu iunie 2012, ce are ca obiectiv identificarea şi prevenirea riscurilor de securitate la care sunt expuse societăţile sau alte tipuri de organizaţii (denumite în continuare entităţi) care deţin personal angajat, bunuri şi valori.

Această analiză constituie primul pas pe care asemenea entităţi sunt obligate să-l parcurgă în vederea implementării măsurilor de securitate impuse de lege prin aliniere la standardele europene.

Analiza este obligatorie la începutul activităţii şi trebuie revizuită ulterior periodic, cel puţin o dată la 3 ani, precum şi în cazul producerii unui incident de securitate, respectiv al modificării caracteristicilor arhitecturale ori funcţionale sau a obiectului de activitate al entităţii.

Începând cu 1 iulie 2017, inclusiv entităţile înfiinţate înainte de 16 iunie 2012, care erau până acum scutite prin lege, vor fi obligate să efectueze această analiză. Rămâne de văzut în ce măsură acest termen limită va fi sau nu extins de către legiuitor în ultima clipă.

Amenda aplicabilă pentru neefectuarea analizei este între 10.000 şi 20.000 RON. Nerespectarea măsurilor minimale de securitate, respectiv, neimplementarea măsurilor stabilite prin aceasta se sancţionează cu amenzi de până la 50.000 RON.

Competenţa pentru efectuarea analizei revine experţilor înregistraţi conform legii în Registrul Naţional al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică, registru în care figurează la momentul de faţă aproximativ 1657 experţi la nivel naţional.

(Roxana Dobrila, Schoenherr & Asociatii)

German
Citește articolul precedent:
Rata de ocupare a proprietăților Immofinanz din România a urcat în T1 la 96,5%

Compania austriacă Immofinanz, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari locali, a atins după primul trimestru al actualului an financiar...

Închide