O româncă din Timișoara e viceprimar și ministru la Berlin

După alegerile din septembrie și negocieri îndelungate, capitala federală a Germaniei este guvernată din decembrie de o coaliție formată din Social-Democrați, Partidul Stângii și Verzi. Publicul din România a devenit și el atent la complicata politică locală și regională din Berlin după ce Ramona Pop, una din politicienele de top ale Verzilor, a fost aleasă viceprimar și ministru al Economiei, Energiei și Întreprinderilor.

Ramona Pop s-a născut în anul 1977 la Timișoara și a emigrat apoi, înainte de Revoluție, în Germania, unde a făcut studii de politologie.

Misiunea noului guvern berlinez nu e una ușoară. El trebuie să se asigure că Berlinul rămâne atractiv, dar cu prețuri rezonabile pentru firme, turiști și locuitori deopotrivă – și, după cum arată atentatul împotriva pieței de Crăciun din Breitscheidplatz, lângă Biserica Memorială, să ofere mai multă securitate. Iar ministerul Ramonei Pop joacă un rol important în acest sens. În acordul de coaliție al celor trei partide apar obiective precum decuplarea creșterii economice de consumul de resurse, o politică industrială activă, mai multă digitalizare și o legătură mai strânsă între economie și cercetare.

Ziarul berlinez Tagesspiegel o numără pe Ramona Pop printre câștigătorii ultimului an, plasând-o pe aceeași listă pe care se află și șefa Băncii Federale americane, Janet Yellen.

Dar ascensiunea Ramonei Pop nu este o surpriză, ci rezultatul unei activități politice susținute: ea s-a implicat repede în Partidul Verzilor, intrând în 2001, pe listele acestuia, în Parlamentul Berlinului. Cinci ani mai târziu a devenit viceliderul grupului parlamentar al Verzilor, iar din 2009 a condus grupul parlamentar.

Pentru înțelegere: Capitala federală a Germaniei este concomitent oraș și Land federal (situație întâlnită și la Hamburg și Bremen). O dată la cinci ani au loc alegeri legislative, în care cetățenii aleg un consiliu municipal, care este în același timp Parlamentul Landului. Primarul general al orașului nu este ales direct, ci este desemnat de regulă de partidul care câștigă alegerile. Fiind și șeful guvernului Landului, el se numește Primar guvernator. În funcție de configurația politică, își desemnează unul sau doi adjuncți, echivalenți aproximativ cu funcția de viceprimar în România.

de Alex Gröblacher

 

German
Citește articolul precedent:
E.ON Distribuţie România a devenit Delgaz Grid, de la 1 ianuarie

Grupul german E.ON a schimbat la 1 ianuarie denumirea distribuitorului de gaze naturale și electricitate E.ON Distribuţie România în Delgaz...

Închide