OMV Petrom a revenit pe profit în 2016, cu un câștig de peste 1 mld. lei

OMV Petrom, parte a grupului austriac OMV, a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,03 miliarde lei, după pierderi de aproape 700 milioane lei în 2015, în condițiile în care vânzările s-au diminuat cu 10%, de la 18,1 miliarde lei la 16,2 miliarde lei.

„În 2016, mediul de piață a rămas volatil și dificil, fapt concretizat în scăderea valorii EBIT CCA excluzând elementele speciale, anulând, astfel, beneficiile obținute prin continuarea managementului strict al costurilor. La nivel de grup, s-au realizat economii de costuri de aproximativ 500 milioane lei”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

Declinul vânzărilor a fost cauzat în principal de scăderea veniturilor din vânzările de produse petroliere, precum și de livrările mai mici de gaze naturale. Aceste efecte negative au fost parțial contrabalansate de vânzările mai mari de electricitate.

Livrările din Downstream Oil au reprezentat 72% din totalul vânzărilor consolidate, cele din Downstream Gas au generat 25%, iar cele din Upstream au acoperit diferența de 3%.

„În Upstream, am continuat reducerea costurilor de producție, ceea ce a compensat impactul declinului producției, dar nu a reușit să neutralizeze în întregime efectul scăderii prețurilor. În pofida reducerii în continuare a investițiilor, am reușit să limităm declinul producției zilnice la doar 2,5% comparativ cu 2015, cu mult sub limita maximă a estimării noastre. EBIT CCA excluzând elementele speciale din Downstream a scăzut cu 4% față de 2015, ca efect al scăderii rezultatului segmentului Downstream Oil, parțial compensat de rezultatul îmbunătățit al segmentului Downstream Gas. Cu toate acestea, contribuția Downstream la rezultatele Grupului a crescut semnificativ față de 2015, ceea ce dovedește beneficiile modelului nostru de business integrat”, a mai spus Mariana Gheorghe.

Investițiile OMV Petrom au scăzut anul trecut de la 3,89 miliarde lei la 2,5 miliarde lei, influențate în principal de o reducere substanțială în segmentul Upstream. Anul trecut, investițiile din Upstream au fost în valoare de 2,1 miliarde lei, iar cele din Downstream au atins nivelul de 453 milioane lei.

Pentru anul 2017, compania se așteaptă ca prețul țițeiului Brent să înregistreze o valoare medie de 55 dolari/ baril. Pe de altă parte, OMV Petrom estimează că cererea de gaze din Romania va rămâne relativ similară cu cea din 2016, cu presiune pe marje și concurență crescută. Pe piața de energie electrică, cererea din 2017 s-ar putea menține, de asemenea, relativ stabilă, cu marje în medie pozitive pe parcursul anului, conform OMV Petrom.

„Așa cum am subliniat și în trecut, un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor este o condiție-cheie pentru investițiile noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore”, mai arată compania.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 65 milioane bep în 2015. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 786 benzinării, la 30 septembrie 2016, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom.

German
Citește articolul precedent:
Vânzările de bunuri de folosință îndelungată revin la nivelul perioadei de boom

Piața bunurilor de folosință îndelungată din România a crescut cu peste 9% anul trecut, la 2,55 miliarde euro, nivel comparabil...

Închide