OMV Petrom transferă 19 zăcăminte petroliere către Mazarine Energy

Producătorul de petrol și gaze OMV Petrom va transfera către Mazarine Energy Romania un număr de 19 zăcăminte petroliere onshore, trei instalații pentru reparaţii capitale şi echipele aferente, în cadrul unei tranzacții a cărei valoare nu a fost divulgată.

„Transferul licenţelor se realizează în conformitate cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din Legea Petrolului şi alte reglementări. Transferul este supus aprobării autorităţilor competente”, au anunțat cele două companii.

Finalizarea tranzacţiei va avea loc la sfârşitul acestui an, când Mazarine Energy România, parte a Mazarine Energy BV, va prelua rolul de operator al zăcămintelor şi angajator al peste 200 de salariaţi OMV Petrom.

Mazarine a identificat o serie de oportunităţi de optimizare a producţiei şi lucrări de reparaţii capitale, care vor determina o creştere a producţiei. În plus, sunt planificate campanii de achiziţie seismică pentru a identifica structuri care nu au fost încă forate.

Cele 19 zăcăminte fac parte dintr-un pachet de zăcăminte selectate în 2014 pentru a fi transferate, ca parte a programului de optimizare a portofoliului. Anul trecut, cele 19 zăcăminte au avut o producţie zilnică totală de aproximativ 1.000 bep/zi (reprezentând sub 1% din producția zilnică a OMV Petrom).

„Având în vedere actualul context al petrolului, facem eforturi pentru a ne creşte eficienţa şi pentru a genera mai multă valoare. Măsurile vizează şi optimizarea portofoliului, ceea ce ne permite să simplificăm operaţiunile şi să ne concentrăm pe creşterea profitabilităţii din zăcămintele rămase”, a declarat Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activităţile de upstream.

Fondurile pentru tranzacţie vor proveni dintr-o linie de capital de 500 milioane dolari furnizată de Carlyle International Energy Partners, un fond de 2,5 miliarde dolari care investeşte în explorare şi producţie de petrol şi gaze, rafinare şi marketing, servicii la zăcăminte petroliere.

„Suntem încântaţi că am agreat această investiţie în timp ce continuăm implementarea strategiei noastre concentrate pe active onshore cu costuri şi riscuri reduse şi pe valoare adăugată prin expertiza de management al zăcămintelor şi operaţiuni eficiente din punct de vedere al costurilor”, a afirmat Edward van Kersbergen, fondator şi CEO al Mazarine Energy.

OMV Petrom, controlat de austriecii de la OMV, este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 65 milioane bep în 2015. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate, prin intermediul a aproape 800 de benzinării.

Cu sediul central în Haga, Mazarine Energy este activă în prezent în Africa de Nord, având controlul majoritar al licenței Zaafrane din Tunisia.

German
Citește articolul precedent:
Cristina Hanganu, numită director de comunicare și CSR la Lidl România

Cristina Hanganu ocupă, din luna septembrie, funcția de director de comunicare și CSR în cadrul Lidl România, o poziție nouă,...

Închide