Turist? Investitor în turism? De ce nu ambele?

Turismul reprezintă una dintre activitățile economice importante ale României, atât din perspectiva contribuției la creșterea economică, dar și prin potențialul de dezvoltare pe care acesta îl are. Turismul clasic, turismul de relaxare, turismul de aventură, turismul de afaceri sau chiar de distracție au crescut în permanență în ultimii ani. În plus, a crescut și numărul unităților de cazare și de alimentație publică.

În ceea ce privește Bursa de Valori București, sectorul de turism se află printre domeniile de activitate (după codul CAEN) care are o reprezentare numeroasă printre companii listate (ale căror acțiuni se tranzacționează și se pot cumpăra sau vinde la bursa). În total, există 28 de companii cu activitate de hoteluri și restaurante, din care 17 au în administrare și unități de cazare (hoteluri și vile). Cifrele sunt destul de importante și arată astfel: peste 17.000 de locuri de cazare (din care mai mult de jumătate pe litoralul românesc), aproape 2.000 de salariați și o cifră de afaceri cumulată de aproximativ 50 de milioane de euro. Cele mai mari companii de turism listate la Bursa de Valori București, după cifra de afaceri, sunt Turism Felix (simbol bursier TUFE), THR Marea Neagră (simbol bursier EFO), Compania Hotelieră InterContinental România (simbol bursier RCHI) și Dorna Turism (simbol bursier DOIS). Unele dintre aceste companii au avut evoluții spectaculoase ale cotațiilor prețurilor acțiunilor, cu creșteri chiar și de peste 100% în ultimii 2-3 ani. Orice persoană care ar fi avut un cont de investiții deschis la Bursa de Valori București, ar fi putut cumpăra acțiuni și ar fi beneficiat de aprecierea prețului.

Pe de o parte sunt multe companii mari, private, care încă nu sunt listate la Bursa de Valori București, deținute în special de antreprenori locali, care au avut o dezvoltare accelerată în ultimii ani, iar pe de altă parte, există un număr tot mai mare de români care călătoresc, atât în țară sau în străinătate. Companii precum Christian Tour, Eximtur, Paralela 45, Vola.ro, Happy Tour sau Paravion ar putea foarte ușor să folosească piața de capital pentru a se finanța – prin emisiune de acțiuni sau de obligațiuni – pentru a-și dezvolta și mai mult afacerile, iar banii necesari ar veni din partea românilor – din care mulți au și statutul de turiști. Astfel, cei care plătesc 1.000 – 2.000 de lei pentru un city-break sau 3.000-4.000 lei pentru un concediu, pot să devină și investitori, cu sume relativ similare de bani, în companiile care îi trimit pe litoral, în Deltă, la munte sau în străinătate. Cum activitatea de turism este în deplină ascensiune, listarea la bursă a unor companii din sector ar aduce și prosperitate, pe lângă beneficiile deja existente (profit pentru antreprenori și servicii de calitate pentru turiști). Sunt 6,7 milioane de români care contribuie lună de lună cu bani la un fond de pensie (pilon II). Fondurile de pensii sunt, în prezent, cei mai mari investitori la Bursa de Valori București, cu o expunere totală de aproape un miliard de euro, în timp ce sumele totale pe care le administrează depășesc 5 miliarde de euro. Finanțările de succes, efectuate în ultima perioadă prin Bursa de Valori București (programul “Fidelis Centenar” derulat de Ministerul Finanțelor Publice, prin care statul a obținut peste 700 de milioane de lei de la 22.000 de români), arată că există suficient capital care așteaptă noi oportunități de investiții.

Notă: Informatiile din acest material sunt prezentate de catre Bursa de Valori Bucuresti in scopul diseminarii informatiilor catre public si constientizarii investitorilor asupra diverselor aspecte ale activitatii de investire. Acest material nu reprezintă o recomandare de investiție.  Bursa de Valori Bucuresti depune toate eforturile pentru a se asigura ca informatiile din acest material corecte și actualizate, insa cititorii ar trebui sa-și exercite propria abilitate si judecata inainte de a se baza pe acestea. Bursa de Valori Bucuresti nu poate fi responsabila legal pentru niciun fel de daune, pagube sau pierderi cauzate de informatii eronate sau de actiunile intreprinse de orice persoana in baza continutului acestui material.
German
Citește articolul precedent:
MiTAC lansează sistemul MioSMART, pentru monitorizarea locuinței

Compania taiwaneză MiTAC, lider global pe segmentul camerelor de bord prin intermediul mărcii Mio, a lansat noua gamă de soluții...

Închide