Parteneriat româno-german pentru fabricarea de vehicule blindate la Moreni

Foto: Petrica Mihalache

Uzina Automecanică Moreni și producătorul german Rheinmetall Landsysteme au semnat acordul de înființare a unei societăți cu capital mixt româno-german pentru fabricarea de vehicule blindate 8×8, Romanian Military Vehicle Systems, firmă în care fiecare acționar deține 50% din capitalul social.

Ceremonia a avut loc în data de 22 noiembrie 2016, la Cercul Militar Național, cu ocazia prezentării Legii privind Industria Naţională de Apărare, promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis, în prezența viceprim-ministrului Costin Borc, Ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și a Ministrului Apărării Naționale, Mihnea Motoc.

„Realizarea noului transportor amfibiu blindat pentru trupe 8×8 este bazată pe cooperare tehnologică și de know-how între uzina românească, producătorul tradițional de transportoare blindate pentru forțele armate, și partenerul său străin”, arată Compania Națională Romarm.

Cele două societăți partenere își propun fabricarea noilor vehicule blindate 8×8 în România, noile echipamente urmând să corespundă cerințelor operaționale ale luptătorilor români. Inițiativa vine în contextul nevoilor de înzestrare cu transportoare blindate pentru trupele Ministerului Apărării Naționale, potrivit sursei citate.

„Considerăm că este extrem de important să putem oferi Armatei un transportor fabricat în țară, din multiple rațiuni strategice și economice. Realizarea de către Compania Națională Romarm a transportorului pe baza unei asocieri de tipul joint venture cu o companie de renume precum Rheinmetall permite dezvoltarea experienței naționale în domeniu și dezvoltarea industriei naționale pe orizontală, iar în plan economic-social va genera locuri de muncă, venituri suplimentare realizate la bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale, retehnologizarea agenților economici implicați, precum și costuri mai reduse cu mentenanța pe întreg ciclu de viață al produsului. Cu siguranță acesta este un moment cheie în revitalizarea industrie naționale de apărare și sperăm ca producția de serie a transportorului să înceapă cât mai curând”, a declarat Neculai Banea, secretarul de stat pentru industria de apărare din Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

German
Citește articolul precedent:
GfK: Piața instrumentelor de scris a crescut cu 15%

Vânzările de instrumente de scris din magazinele de tip hypermarket şi cash & carry au crescut cu peste 15% în...

Închide