Pe ce acțiuni se bazează analiștii în 2016?

Bursa de Valori București a început anul într-adevăr prost, așa cum era previzibil, pierderile din primele două săptămâni situându-se între 2,26 și 7,13 procente. Totuși, analiștii au și anul aceștia favoriți: acțiuni de la care cunoscătorii bursei se așteaptă la performanțe peste medie. Acestea sunt pe de o parte acțiuni din domeniul energetic, care în trecutul recent au fost supuse unor fluctuații puternice. Însă tocmai acest lucru ar putea să aducă profit anul acesta pentru investițiile în asemenea acțiuni. Acțiunile Romgaz (SNG) și Petrom (SNP) vor profita de stabilizarea prefigurată a prețurilor la petrol, lucru făcut cunoscut de responsabilul cu investițiile al OTP Asset Management, filiala de investiții a băncii cu același nume.

Și acțiunile în domeniul energetic ar trebui să se înscrie printre obiectivele investitorilor. Neclar este încă ce se va întâmpla cu participațiile minoritare ale Fondului Proprietatea (FP) la filialele producătorului Electrica (EL). Analiștii anticipează că Fondul poate genera venituri mari din vânzarea acestora, iar bătălia pe acțiunile din domeniul energiei electrice ar trebui să aibă efect și asupra altor acțiuni din sectorul energetic. Ceilalți emitenți pe care analiștii pun bază anul acesta sunt instituțiile bancare. Banca Transilvania (TLV) a reușit în sfârșit să profite de pe urma preluării operațiunilor Volksbank din România, în timp ce BRD (BRD) a cules roadele restructurării din anii precedenți. Acțiunile celor două bănci au crescut anul trecut cu 21,7%, respectiv 31,4%.

de Markus Kleininger

German
Citește articolul precedent:
Debutul anului bursier: este loc doar de mai bine

Așa cum era de așteptat, anul bursier 2016 a început prost pentru piețele străine de capital: cu tensiuni politice între...

Închide