Perspective economice ale României în viziunea oamenilor de afaceri din CCIFER si AHK

Peste 1.000 de companii franceze si germane alaturi de companii cu capital românesc, membre ale Camerei Franceze de Comert si Industrie din România (CCIFER) si ale Camerei de Comert si Industrie Româno – Germana (AHK România), se pozitioneaza la început de 2016 cu asteptari mari cu privire la situatia economica din România. Acestea reies din rezultatele a doua barometre realizate de cele doua Camere de Comert si prezentate în cadrul conferintei „Perspective Economice ale României”, joi, 10 decembrie, cu participarea companiilor din sectoare de activitate precum energie, IT, constructii, turism, agricultura sau finante – banci.

Barometrele arata perceptia membrilor celor doua Camere de Comert asupra situatiei economice, a mediului de afaceri din România si arata cum evolutiile în plan politic, social si economic pe care le prevad pentru începutul anului 2016 influenteaza deciziile lor de investitii.

Pentru comunitatea de afaceri din CCIFER, barometrul pentru anul 2015 este pozitiv, înregistrând o evolutie semnificativa comparativ cu anii anteriori, atât cu privire la mediul extern al companiei (economic, politic, social, atractivitatea României) cât si cu privire la situatia interna a companiilor (cifra de afaceri, rentabilitate sau investitii). Realizat de trei ori pe an, în februarie, în iulie si în noiembrie, barometrul de conjunctura economica al CCIFER ofera o imagine generala a perceptiei directorilor de companii din comunitatea de afaceri franco-româna. Editia realizata în luna noiembrie este cea mai optimista din acest an, majoritatea indicatorilor fiind în crestere fata de rezultatele din februarie sau iulie.

Directorii companiilor membre CCIFER care au raspuns chestionarului considera ca România este mult mai atractiva pentru investitorii straini în noiembrie 2015 fata de anii anteriori, în contextul în care si perceptia fata de climatul economic, politic si social românesc înregistreaza o crestere în comparatie cu ultimii trei ani.

Si tendinta în ceea ce priveste mediul intern al companiilor este în crestere fata de anii precedenti. Pe de alta parte, rezultatele sondajului pun în evidenta o înrautatire a perceptiei asupra situatiei companiilor în ce priveste cifra de afaceri, rentabilitatea, angajatii sau investitiile între începutul anului 2015 si finalul acestuia.

O analiza realizata pe sectoare de activitate arata ca în 2015 sectorul care a înregistrat cea mai mare crestere în rândul respondentilor este cel energetic, cu o crestere a perceptiei constante din 2012. Sectorul IT&C înregistreaza o scadere neta fata de 2014. Sectorul serviciilor, sectorul bancar si constructiile îsi pastreaza o evaluare mai degraba moderata în 2015. Agricultura, comertul si industria înregistreaza o dinamica superioara fata de media barometrului, desi în anii anteriori perspectivele erau pesimiste. În ansamblu, anul 2015 este perceput în mod pozitiv de majoritatea sectoarelor fata de 2014, an marcat de o perspective negative generale.

Din chestionarul de conjunctura realizat de AHK România în septembrie 2015 reiese ca firmele germane sunt încrezatoare în ce priveste situatia actuala a propriei companii. În ce priveste asteptarile conjuncturale, companiile sunt ceva mai rezervate în toamna decât erau în primavara. Pentru urmatoarele 12 luni 68% din companii se asteapta la o îmbunatatire a situatiei (primavara: 75%). Intentiile de angajare ale companiilor-membre AHK sunt de asemenea mai rezervate decât în primavara. Companiile doresc în continuare se faca angajari, dar se confrunta cu lipsa personalului calificat si sunt îngrijorate de actualele propuneri de modificare a legislatiei muncii. Si în ce priveste intentia de a realiza investitii a companiilor în urmatoarele 12 luni, asteptarile acestora s-au diminuat, dar intentiile în ce priveste investitiile ramân stabile.

Principalii factori de risc pentru dezvoltarea economica identifica si în rândul respondentilor barometrului lansat de AHK sunt conditiile-cadru economice si politice.

Este vorba de factori precum infrastructura, administratia publica si achizitiile publice, unde România se claseaza sub media celorlalte state din Europa Centrala si de Est. Lipsa personalului calificat reprezinta pentru dezvoltarea economica a companiei un alt risc important.

Pentru companiile membre AHK, perspectivele pozitive s-au diminuat fata de chestionarul din primavara. Companiile sunt mai putin optimiste. Ceea ce ar putea pe de-o parte sa tina de faptul ca în 2016 vor avea loc alegeri locale si parlamentare, ca exista nesiguranta în ce priveste efectele masurilor fiscale adoptate si planificate, dar si de evenimentele din bransa auto care duc la retinere si atentie sporita. Dar si provocarile pe plan european, precum problema refugiatilor, au fost factori care au dus la acest rezultat.

În cadrul conferintei organizate de cele doua Camere de Comert a fost realizat, în premiera, un sondaj live, la care au raspuns participantii la eveniment, majoritatea directori de companii. Rezultatele acestui sondaj indica o atitudine foarte pozitiva a comunitatii de afaceri în legatura cu situatia companiilor lor pe piata din România. Astfel, 97,2% dintre participanti sunt optimisti cu privire la evolutia mediului de afaceri din România, iar pentru 84,5% dintre acestia compania lor a avut o performanta mai buna în anul 2015 fata de anii anteriori. Întrebati daca ar dori sa atraga fonduri europene în anul urmator, doar 45,3% au raspuns afirmativ. Totodata, 72,8% dintre respondenti resimt lipsa mâinii de lucru calificate.

CCIFER reuneste în prezent aproape 500 de companii membre, cu capital francez si românesc, reprezentând 15% din PIB-ul României si peste 125 000 de locuri de munca.

 Înfiintat în 2002, AHK România, este reprezentanta oficiala a economiei germane în România si numara peste 530 de firme-membre. AHK România sustine firmele germane la intrarea lor pe piata româneasca si companiile românesti interesate de piata germana.

German
Citește articolul precedent:
Morile fiscului

Rezultatul publicat în România la sfârșitul lui noiembrie în privința investigațiilor ANAF împotriva persoanelor fizice bogate asupra cărora plana bănuiala...

Închide