Piața berii a crescut cu 6,5% anul trecut

Vânzările de bere au avut un trend pozitiv anul trecut, bifând un avans de 6,5% față de 2014, la 15,8 milioane hectolitri, în vreme ce nivelul consumului pe cap de locuitor s-a majorat de la 74 la 80 de litri, potrivit datelor transmise de Asociația Berarii României.

“Contextul favorabil creat la nivelul întregii țări anul trecut, printr-o evoluție pozitivă a indicatorilor economici ai României, și-a pus indiscutabil amprenta asupra vieții de zi cu zi a românilor, implicit asupra deciziilor lor de consum. Astfel, mai mulți români au ales să savureze o bere în momentele plăcute petrecute alături de cei dragi. După un prim semestru 2015 care ne indica o evoluție pozitivă a pieței, rezultatele finalului de an ne-au confirmat așteptările”, a declarat Igor Tikhonov, președinte asociației.

Peste 97% din berea consumată în România este produsă local. Totodată, mai mult de 70% din materiile prime agricole folosite pentru producerea berii provin din România.

 “Anul trecut a constituit o bază solidă pentru piața berii.  Sperăm ca aceasta să permită sectorului berii să aibă în continuare o contribuție susținută la economia României. Berea trebuie sa rămână un element cheie, atât în generarea de creștere economică, cât și în completarea momentelor plăcute pe care le petrecem alături de cei dragi”, a spus, la rândul său, Constantin Bratu, director general al asociației.

Investițiile membrilor asociației s-au ridicat la 55,5 milioane euro anul trecut. Până în prezent, investițiile cumulate realizate de membrii Asociației Berarii României au atins un total de 1,35 miliarde euro.

Importurile au scăzut cu 0,1 milioane hl față de 2014, atingând 0,35 milioane hl, iar exporturile au crescut de la 0,3 la 0,5 milioane hl.

Numărul de angajați ai companiilor producătoare de bere membre ale asociației a rămas la un nivel aproximativ constant față de anul anterior, în 2015 atingând 3.700 de persoane.

Membrii Asociației Berarii României, înființată acum 12 ani sunt Bergenbier, Heineken România, United Romanian Breweries Bereprod, Ursus Breweries și Martens, alături de microberăria Clinica de bere.  Împreună, cei șase producători furnizează peste 80% din cantitatea de bere consumată în România.

Din asociație fac parte și reprezentanți ai producătorilor de materii prime: Soufflet Malt România și Asociația Producătorilor de Hamei.

German
Citește articolul precedent:
Daimler lansează la Sebeș producţia cutiilor de viteze automate cu nouă trepte

Compania Star Assembly, parte a grupului german Daimler, a lansat producția cutiei de viteze automată cu nouă trepte 9G-Tronic, în...

Închide