PIB-ul României a crescut cu 4,2% în primul trimestru

Economia României a înregistrat în primul trimestru o creștere de 4,3% (serie brută), respectiv de 4,2% (serie ajustată sezonier), comparativ cu perioada similară a anului trecut, a anunțat Institutul Național de Statistică.

Comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul a înregistrat o creștere de 1,6%, ca serie ajustată sezonier.

„Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2016 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2015 (…). Astfel: rezultatele trimestrului I 2015, comparativ cu trimestrul IV 2014, au fost revizuite de la 101,3% la 101,2%; rezultatele trimestrului II 2015, comparativ cu trimestrul I 2015, au fost revizuite de la 99,9% la 100,0%; rezultatele trimestrelor III şi IV 2015, comparativ cu trimestrul precedent, nu s-au modificat”, arată INS.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.

La nivelul anului trecut, economia România a înregistrat un avans de 3,7%, la 710,2 miliarde lei, creștere susținută în principal de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul,  repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare sau hoteluri şi restaurante.

German
Citește articolul precedent:
Franz Josef Pschierer, secretar de stat în Ministerul Economiei din Bavaria a vizitat România

Sprijinul acordat firmelor pentru investiții noi și crearea de locuri de muncă, formarea profesională după modelul german dual, digitalizarea producției...

Închide