Profitul BCR a crescut cu 26% în primele nouă luni, la 255 mil. euro

Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în primele nouă luni din acest an un profit net de 1,14 miliarde lei (255,4 milioane euro), în creștere cu 26%, avansul fiind susţinut de dezvoltarea afacerii şi de îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului.

Rezultatul operaţional a fost de 1,06 miliarde lei (238,1 milioane euro), cu 11,1% mai redus decât în anul precedent, din cauza veniturilor operaţionale mai mici, afectate de impactul unei contribuţii reduse din derularea creditelor neperformante şi un mediu dominat de scăderea dobânzilor, a anunțat banca deținută de grupul austriac Erste.

În primele nouă luni ale anului, BCR a acordat clienţilor retail şi corporate credite noi în valoare de 6 miliarde lei. În activitatea bancară dedicată persoanelor fizice, BCR a acordat volume noi de credite în valoare totală de 3,8 miliarde lei, înregistrându-se vânzări solide de credite negarantate şi garantate – în special datorită programului Prima Casă, ca urmare a alocării unui plafon de garantare suplimentar, epuizat în prezent.

„BCR urmăreşte cu succes activarea bazei de clienţi prin intermediul serviciilor de internet şi mobile banking (creşteri anuale de 30%, respectiv 150%), cont de bază cu card de debit ataşat gratuit, precum şi tranzacţiile la ATM şi POS (creşteri anuale de 20%). BCR a fost prima instituţie financiară locală care a implementat prevederile Directivei Europene 17 privind creditele pentru consumatori. Totodată, BCR a ajuns la un număr de 200.000 de clienţi cărora le-a oferit soluţii comerciale sustenabile pentru scăderea îndatorării şi creşterea loialităţii”, potrivit sursei citate.

Pe segmentul de finanţări acordate companiilor, BCR a acordat 2,2 miliarde lei volume de credite noi. Co-finanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene a fost de asemenea solidă, BCR deţinând o cotă de piaţă de peste 30% şi un portofoliu de peste 7,1 miliarde lei co-finanţări acordate.

Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 10%, la 1,35 miliarde lei (302,4 milioane euro), în vreme ce veniturile nete din comisioane au crescut cu 0,2%, la 532,7 milioane lei (118,8 milioane euro).

Venitul operaţional a scăzut cu 5,3%, la 2,18 miliarde lei (487 milioane euro), în special din cauza veniturilor nete din dobânzi mai reduse, parţial compensate de un venit mai ridicat din comisioane şi speze, dar şi de un rezultat din tranzacţionare mai ridicat.

German
Citește articolul precedent:
JLL: Cererea de birouri și de spații industriale la 9 luni, peste nivelul din întreg anul trecut

Activitatea de închiriere pe piața de birouri și cea industrială și de logistică a înregistrat în primele nouă luni creșteri...

Închide