Proiectul de ghid privind participarea consorțiilor la licitațiile publice, lansat în consultare publică de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenţei a lansat în consultare publică proiectul de Ghid privind respectarea regulilor de concurenţă în situaţia participării sub formă de asociere la o procedură de achiziţie publică.

Ghidul cuprinde o serie de îndrumări şi recomandări pentru companiile care se asociază pentru a participa la licitație, astfel încât acestea să nu încalce reglementările din domeniul concurenţei.

„Legislaţia în vigoare, dar şi.pachetul legislativ care transpune directiva în domeniul achiziţiilor publice, permit participarea la licitaţii sub forma unor consorţii, pentru a facilita participarea IMM-urilor, asigurându-se astfel un grad de concurenţă ridicat. Cu toate acestea, participarea la licitaţii sub formă de asociere poate da naştere unor îngrijorări din punct de vedere al concurenţei şi, de aceea, am considerat necesară informarea corespunzătoare a mediului de afaceri, astfel încât să se evite încălcarea legislaţiei”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

De asemenea, proiectul de Ghid cuprinde şi exemple utile în autoevaluarea pe care trebuie să o facă membrii unui consorţiu, anterior depunerii ofertei, pentru a se asigura că respectă regulile din domeniul concurenţei.

Ghidul are la bază practica altor autorităţi de concurenţă din Uniunea Europeană, în special a celor din Olanda, Danemarca sau Marea Britanie, dar şi a Comisiei Europene.

Documentul conţine şi informaţii referitoare la modalităţile prin care companiile pot sesiza Consiliului Concurenţei posibile practici anticoncurenţiale, precum şi o descriere a puterilor de investigaţie ale autorităţii de concurenţă şi a sancţiunilor aplicabile în situaţia în care se constată încălcarea legii.

German
Citește articolul precedent:
SHIFT. CHANGE MANAGEMENT CONFERENCE

Schimbarea este continuă, constantă și complexă, astfel încât mediul de business actual se confruntă cu mutații diverse și, din această...

Închide