Protecția financiară, principalul motiv pentru care românii aleg fondurile de investiții

studiu erste

Potrivit unui studiu realizat de Erste Asset Managment, 49% dintre românii care plasează bani în fondurile de investiții vizează protecția financiară pe termen lung, opțiune în strânsă legătură cu dorința de a avea un suport în momente neprevăzute sau dificile, mai degrabă decât grija față de viitor.

Studiul realizat de compania de administrare de fonduri de investiții Erste Asset Management, membră a grupului Erste, care deține și Banca Comercială Română (BCR), a presupus, printre altele, măsurarea percepțiilor față de surplusul financiar în general, cât și al gradului de cunoaștere, informare și utilizare via-a-vis de instrumentele de economisire/ investiție disponibile.

„Mitul greșit al sumei mari de bani și lipsa informațiilor sunt principalele bariere în calea neparticipării într-un fond de investiții. Despre fondurile de investiții s-au spus multe: că sunt complicate, că nu sunt pentru oricine. Puțini sunt însă cei care știu exact ce este un fond de investiții sau cum funcționează el”, a declarat Dragoș Neacșu, CEO al Erste Asset Management.

În timp ce 47% dintre respondenți dețin depozite de economii mai vechi de trei ani, majoritatea respondenților dau crezare unui mit eronat: acela că pentru a investi într-un fond de investiții trebuie să deții sume mari de bani. Astfel, 55% consideră că nu au îndeajuns de mulți bani pentru a investi, în timp ce 34% nu se consideră îndeajuns de informați pentru a investi, potrivit Erste Asset Managment.

Dintre românii care investesc în fonduri de investiții, majoritatea copleșitoare, de 88%, consideră ca fondurile de investiții pot aduce un câștig superior produselor de economisire. Cu toate acestea, în prezent numai 1,5% dintre români sunt dispuși să investească un surplus material consistent în fonduri de investiții. Majoritatea ar direcționa un surplus financiar semnificativ în investiții imobiliare, terenuri sau achiziția unei case (aproximativ 30%), afaceri și investiții diverse (24%), călătorii (15%). Astfel, studiul relevă faptul că românii aleg soluțiile lipsite de riscuri și preferă investițiile în bunuri sau active la care au acces permanent și pe care le pot controla.

Ca urmare a studiului, Erste Asset Management a lansat unui ghid – România Investește – care explică ce este, cum funcționează, care sunt principalele tipuri și în ce tip de instrumente financiare investesc fondurile de investiții.

S.A.I Erste Asset Management administrează o gamă largă de fonduri deschise de investiții și deține o cotă de piață de 34%, conform datelor Asociației Administratorilor de Fonduri.

Erste Asset Management este divizia specializată în administarea investițiilor a grupului austriac Erste, unul din cei mai mari furnizori de servicii financiare din Europa Centrală și de Est, conform numărului de clienți și valorii activelor deținute.

German
Citește articolul precedent:
Costin Borc, Ministrul Economiei: Este o perioadă în care construim mai mult ca niciodată o relație foarte apropiată cu Germania

Costin Borc, Viceprim-ministru, Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și Theresa Schopper, secretar de stat la ministerul...

Închide