Răspunderea administratorilor în dreptul austriac şi în cel român

Roxana Dobrila, Schoenherr & Asociatii

În Austria, administratorii trebuie să conducă societatea cu diligența unui om de afaceri prudent. În România, administrarea trebuie să fie în interesul societăţii, cu prudența și diligența așteptate din partea unui bun proprietar/ administrator. Standardul pentru a evalua prudența și diligența administratorului este așa numita regulă a deciziei de afaceri („business judgment rule” 1), conform căreia administratorii nu vor fi în mod normal ținuți personal răspunzători pentru decizii de afaceri atâta timp cât acestea au fost luate în interesul cel mai bun al societății, fiind adoptate cu bună-credință și conform standardului omului de afaceri prudent.

În ambele jurisdicții, administratorii pot fi descărcați de gestiune prin intermediul unei hotărâri a asociaților. Deşi întinderea și consecințele descărcării de gestiune sunt controversate, aceasta acoperă în general doar probleme care (i) pot fi deduse din documente puse de către administratori la dispoziția asociaților, (ii) sunt cuprinse în alte surse de informare oferite asociaților, sau care (iii) au fost cunoscute pe altă cale de către asociați.

În ambele jurisdicții, acționarea în temeiul instrucțiunilor oferite de asociați exclude în general răspunderea administratorilor, exceptând anumite cazuri, cum ar fi cel al îndeplinirii instrucțiunilor nule.

Deși există în ambele jurisdicții anumite scheme și posibilități de limitare a răspunderii administratorilor, nu există nicio metodă de scutire generală de răspundere.

(1) În Austria această regulă este stabilită prin legislaţia societară începând cu ianuarie 2016, în timp ce în România aceasta este susţinută momentan doar de doctrină.

(Roxana Dobrila, Schoenherr & Asociatii)

German
Citește articolul precedent:
Immofinanz România a închiriat peste 80.000 mp de birouri în anul financiar anterior

Dezvoltatorul austriac Immofinanz, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din România, a închiriat în anul scurtat 2016 (perioada mai-decembrie)...

Închide