Transporturile propun la finanțare prin ”Connecting Europe Facility” proiecte de peste 900 mil. euro

Ministerul Transporturilor a transmis Comisiei Europene un număr de 18 proiecte cu beneficiari români în valoare de 938,4 milioane euro (647,2 milioane euro fonduri europene nerambursabile) pentru a fi finanțate prin Mecanismul Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF).

Programul CEF reprezintă un mecanism de finanțare din fonduri europene nerambursabile în perioada 2014-2020 dedicat în special sectorului de transport, dar și sectoarelor de telecomunicații și energie.

Finanțarea totală prevăzută de acest mecanism pentru sectorul de transport la nivelul UE este de 26,25 miliarde euro, din care 11,3 miliarde euro pentru statele eligibile sub politica de coeziune.

În cadrul alocării de 11,3 miliarde euro, România are rezervată suma de 1,23 miliarde euro. Această alocare rămâne rezervată României dacă este angajată pe proiecte în cadrul apelurilor de până la 31 decembrie.

În cadrul apelului de proiecte CEF aferent anului 2014, România a utilizat deja suma de 711,8 milioane euro, iar la apelul din anul 2015 proiectele propuse de beneficiarii români în cadrul alocării fondului de coeziune este de 645,8 milioane euro, ceea ce conduce la o supra-angajare a sumei alocate României cu 25%.

În perioada martie – aprilie 2016, Comisia Europeană va asigura evaluarea proiectelor primite în cadrul apelului de proiecte CEF 2015 și proiectele selectate vor fi propuse pentru aprobarea comitetului statelor membre în perioada iunie – iulie 2016.

German
Citește articolul precedent:
S-a încheiat prima etapă a proiectului OlimpiadeleK, cu premii în valoare de 200.000 de euro

Pentru că cel mai de preț cadou pe care îl putem face societății este să oferim acces la educație copiilor,...

Închide