România are nevoie de infrastructură, de oameni calificați și trebuie să ofere stabilitate pentru a se menține pe radarul investitorilor străini

După căderea comunismului, investițiile străine din România au avut evoluții pozitive, impulsionate de aderarea țării noastre la structurile euro-atlantice și de contextul economico-social local. Investitorii din țările vorbitoare de limbă germană (Austria, Germania și Elveția) au mizat pe potențialul pieței românești, dezvoltând aici business-uri puternice, în toate domeniile.

Dezbaterea „Triunghiul investițiilor strategice – Austria, Germania, Elveția”, organizată la 23 iunie de revista de business germano – română DeBizz Magazine, a adus în discuție atât potențialul pieței românești pentru atragerea de investiții viitoare, cât și principalele provocări cu care se confruntă investitorii străini pe plan local.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu „România Durabilă” și moderat de jurnalistul economic Daniel Apostol, a reunit reprezentanți ai Ambasadelor și Camerelor de Comerț bilaterale, oficiali români, alături de reprezentanți de marcă ai mediului de business local, manageri și antreprenori.

ES Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei în România

„Cele trei țări prezente aici (Austria, Germania, Elveția – n.r.), implicate în dezvoltarea României, sunt de asemenea foarte implicate în dezvoltarea abilităților tehnice, un program de ucenicie care începe încă din școli. Noi am cerut tot timpul un schimb de idei, am dorit să prezentăm sistemul nostru, și recent, ministrul Educației ne-a chemat la o întâlnire pentru că se dorește din nou schimbarea programului național de dezvoltare a abilităților vocaționale”, a spus ES Gerhard Reiweger, ambasadorul Austriei în România, în deschiderea evenimentului.

Oficialul a dat exemplul Austriei, unde Guvernul este foarte dornic să identifice companii care își doresc să colaboreze cu firme austriece în vederea dezvoltării abilităților tehnice, cu obiectivul unor colaborări viitoare.

„Recent am aflat despre o inițiativă românească: un judecător român, membru al Curții Supreme, a inițiat un proiect de studii juridice în școli. Mie personal, această inițiativă mi se pare o chestiune extraordinară, mai ales din perspectivă legislativă, pentru că se diseminează ideea de stat de drept și se încearcă creșterea conștientizării asupra conceptelor încă din școli”, a punctat Reiweger.

DSC_0173Anne-Lise Cattin Hennin, adjunct al șefului misiunii diplomatice elvețiene la București

„Este important pentru noi să contribuim la dezvoltarea Uniunii Europene, chiar dacă nu suntem membri. Avem contribuții importante pentru reducerea diferențelor economice din interiorul UE, iar pentru România, asta înseamnă 160 milioane euro, pe durata a 7-8 ani”, a declarat Anne-Lise Cattin Hennin, adjunct al șefului misiunii diplomatice elvețiene la București.

Oficialul a subliniat că deși România nu este un vecin geografic, are legături importante cu Elveția și există spațiu de creștere a relațiilor dintre cele două state.

„Suntem foarte entuziasmați de colaborarea cu România, unde vedem un potențial important de creștere”, a adăugat Anne-Lise Cattin Hennin.

Sebastian Gromig, Atașat Comercial al Ambasadei Germaniei la București

„Sunt regiuni în România în care potențialul nu a fost dezvoltat la capacitatea sa maximă. Pe de altă parte, sunt condiții cadru economice foarte bune, dar există și alte elemente care limitează sau pun obstacole în dezvoltarea mediului economic. Trebuie găsite soluții pentru rezolvarea acestor aspecte”, a afirmat Sebastian Gromig, Atașat Comercial al Ambasadei Germaniei la București.

Pe lista de priorități ar trebui să se regăsească atât dezvoltarea infrastructurii, cât și a sistemului de ucenicie și de pregătire profesională. „În concluzie, evoluția este pozitivă, însă este loc de îmbunătățiri”, a adăugat Sebastian Gromig.

DSC_0194Vera Maier, Atașat Comercial al Ambasadei Austriei la București

”Când economia merge bine, tuturor ne merge bine. (…) Austria și România au relații bilaterale foarte bune, mai ales din punct de vedere economic. Austria este unul dintre cei mai importanți investitori din România, în acest moment contribuind cu mai mult de 16% din totalul investițiilor străine directe și având peste 7.000 companii active pe plan local”, a spus Vera Maier, Atașat Comercial al Ambasadei Austriei la București.

Ea a subliniat că Austria este un partener pe termen lung al României, multe companii austriece fiind prezente aici încă din anii ’90. Pe de altă parte, societățile cu capital austriac vor în continuare să dezvolte afaceri pe piața locală, considerând că România este o destinație atractivă pentru investiții, iar în acest context este nevoie de stabilitate juridică, economică și politică.

„Firmele austriece vor să vadă transparență, vor să aibă oportunitatea de a crea strategii pe termen lung”, a adăugat Vera Maier.

Sebastian Metz, Director Executiv al Camerei de Comerţ și Industrie Româno-Germană (AHK România)

”Sunt probleme în ceea ce privește personalul și dezvoltarea infrastructurii. Există aspecte asupra cărora investitorii germani se gândesc de două ori înainte de a face investiții aici”, a declarat Sebastian Metz, Directorul Executiv al Camerei de Comerţ și Industrie Româno-Germană (AHK România).

Astfel, în afara de atragerea personalului calificat, este nevoie de măsuri pentru sporirea capacității de pregătire profesională, astfel încât necesarul să poată fi acoperit pe piață.

”În ceea ce privește consumul, România se dezvoltă foarte bine. (…) Discutăm și de alte societăți care doresc să fie active pe piața locală și care doresc să aibă acces la această piață în baza participării la licitațiile publice. Vom vedea care va fi evoluția acestor aspecte în urma adoptării noii legislații cu privire la desfășurarea acestor licitații publice”, a spus reprezentantul AHK.

DSC_0220Yurdaer Kahraman, CEO Fiba Holding Commercial Real Estate

”Cred că este foarte important să existe companii care să nu investească în România doar pentru România. Trebuie să fie companii care să integreze România într-un lanț comercial internațional. Eu nu cred că există granițe în afaceri”, a afirmat Yurdaer Kahraman, CEO Fiba Holding Commercial Real Estate.

Yurdaer Kahraman, cetățean german de origine turcă, a punctat că dacă o companie este afectată pe una din piețele externe unde a investit, problemele se vor întoarce în țara ei de origine.

„Companiile trebuie să fie foarte responsabile și să aibă grijă în ce investesc, pentru că dacă nu investesc corect, vor ieși de pe piață”, a adăugat reprezentantul Fiba Holding Commercial Real Estate.

Dragoș Anastasiu, președinte AHK

„Economia se face cu oameni și pentru oameni. Oamenii sunt cei care schimbă lucrurile. În ultimii doi-trei ani, România s-a schimbat fundamental, sustenabil. Încă suntem în zona în care alegem primari cu probleme penale, dăm peste noapte în Parlament tot felul de legi de un populism ieșit din comun și nu facem studii de impact, nici măcar la nivelul companiilor locale. Cu toate acestea, există progrese semnificative, investitorii străini de aici declară că iubesc România. Oamenii de aici vorbesc mai frumos despre România decât vorbește diaspora despre România”, a afirmat Anastasiu, care este și președintele Eurolines Group. Dragoș Anastasiu, care a trait 15 ani în Germania, a subliniat că este nevoie de schimbarea imaginii României, care este mult mai proastă decât în realitate, iar diaspora poate fi un vector în acest sens.

DSC_0301Werner Braun, Președintele Clubului Economic German Brașov

”Avem un proiect foarte frumos în care ne străduim să facem mașina «made in Brașov». Este o mașină făcută numai din piese care se fabrică în Brașov, nu va fi o mașină funcțională, nu vom putea circula cu ea, dar este un simbol. Vrem să arătăm că în Brașov este o cetate hi-tech în care se pot face tot felul de lucruri minunate”, a declarat Werner Braun, Președintele Clubului Economic German Brașov.

În opinia sa, tinerii români trebuie să înțeleagă că viitorul lor nu este în străinătate neapărat, iar o carieră poate fi construită și în România. „Semnalele acestea, că noi reușim să ținem tineretul aici, sunt extrem de importante și pentru investitorii germani, austrieci, elvețieni”, a arătat Werner Braun.

Dr. Alex Todericiu, Președinte Export-Club

„Eu nu cred că diaspora românească se va întoarce dacă se înmulțesc apelurile de la Palatul Cotroceni sau dacă se fac congrese ale diasporei. (…) În general, diaspora românească, care a ajuns acolo la vremuri de bejenie, este formată de oameni care își caută un drum mai bun în viață. Dacă vreți să știți experiența austriacă, noi în Austria nu ne gândim să sprijinim neapărat întoarcerea românilor acasă. Este dreptul lor să se întoarcă, așa cum este și dreptul lor să rămână. Poate ar fi mult mai interesant să sprijinim implicarea cetățenilor de origine română care au luat cetățenia altor țări în politica locală din nou lor patrie, de adopție. Milioane de români sunt în străinătate, dar nu au dat decât poate niște consilieri locali, niciodată un parlamentar în vreuna din țările de adopție. Este păcat”, a afirmat dr. Alex Todericiu, Președinte Export-Club.

Alex Todericiu, cetățean austriac, născut în România, a subliniat că Austria, Germania și Elveția, unite de limba germană, sunt diferite și nu au o strategie investițională comună , cel puțin în România.

„România a fost gazdă bună pentru investiții străine mari și mici. Momentele în care România era o prințesă dorită de toată lumea au cam apus. Actualmente, România are o productivitate cu bune și cu rele, iar niște salturi fenomenale nu se vor putea face”, a mai spus el.

DSC_0313Alexandru Vlad, CEO Selgros

„Am investit în România, în cei 15 ani de când activăm pe piață, circa 200 milioane de euro, construind complexe comerciale cu antreprenori români. Avem acum 4.000 de angajați, români ca și mine, care lucrează într-o companie care este numărul 4 sau 5 în comerțul din România, în funcție de an, și care realizează o cifră de afaceri de 700-750 milioane euro. Cu cine? Cu producători români, în marea lor majoritate”, a afirmat Alexandru Vlad, CEO Selgros.

El a afirmat că una dintre principalele provocări întâmpinate pe piața locală este lipsa predictibilității.

„O lege în Germania care schimbă fundamental regulile jocului are o perioadă de implementare de 2-3-4 ani, pentru ca lumea să se poată adapta. Lucrurile făcute în pripă sunt probabil principala nemulțumire cu care ne confruntăm”, a adăugat reprezentantul retailerului.

Rudolf Vizental, CEO CIT Restructuring, parte a CITR Group

„În momentul când s-a declanșat criza, nivelul de experiență în domeniul dificultăților economice era foarte scăzut pentru antreprenorul român”, a declarat Rudolf Vizental, CEO CIT Restructuring, parte a CITR Group.

El a afirmat că, în prezent, firmele în dificultate (distress), care au nevoie de infuzii de capital pentru continuarea activității pot reprezenta oportunități de business pentru investitori.

„Investitorii sunt de cele mai multe ori focusați pe partea de companii sănătoase sau de start-up, uitând că peste 50% din mediul de business românesc se află în această stare de dificultate. (…) Recomandarea mea este o scanare mai atentă a acestor oportunități și a acestui sector, înțelegem riscul suplimentar și dificultatea suplimentară, dar întotdeauna discutând despre risc putem să întâlnim și oportunitate în aceeași propoziție”, a adăugat reprezentantul CIT Restructuring.

Cristian Mateescu, coordonatorDSC_0328 la Departamentul de Comerț Exterior și Relații Internaționale, Ministerul Economiei

”Ministerul Economiei lucrează pentru mediul de afaceri. Job-ul nostru, al celor de la Ministerul Economiei și în special de la Departamentul de Comerț Exterior și Relații Internaționale, este să fim un mediator, să fim cei care încearcă să aducă mediul privat – în special IMM-urile, pentru că marile corporații își găsesc singure drumul – aproape de reușită. Pentru noi, reușita înseamnă să fim competitivi. Nu există altă cale de a evalua competitivitatea decât prin a exporta. Acesta este crezul nostru”, a afirmat Cristian Mateescu, coordonator la Departamentul de Comerț Exterior și Relații Internaționale, Ministerul Economiei. Departamentul preia inițiative din mediul privat, din mediul de afaceri și le promovează în străinătate.

„Încercăm să promovăm proiectele din mediul de afaceri românesc pe diferite canale instituționale, mecanisme guvernamentale”, a adăugat Cristian Mateescu.

Corneliu Teofil Teaha, director general al Teaha Management Consulting

”Dacă în urma discuțiilor de astăzi ar fi să încercăm să rezumăm ceea ce am auzit, se prefigurează o imagine cât se poate de clară: România este în urmă, are un deficit de recuperat față de restul țărilor din UE. Din păcate, nu este capabilă, din cauza acumulării foarte lente a capitalului autohton, să depășească acest deficit de una singură și este nevoie de investiții străine”, a declarat, la finalul evenimentului, Corneliu Teofil Teaha, director general al Teaha Management Consulting.

Pentru a putea atrage investiții străine este nevoie de infrastructură, de forță de muncă calificată și de stabilitate din punct de vedere legislativ, de guvernanța legilor și de combaterea corupției, a punctat Corneliu Teofil Teaha.

”Pentru oameni, există legi care îți spun ce ai voie să faci, ce nu ai voie să faci și care sunt consecințele dacă faci ceea ce nu trebuie să faci. Capitalul, în schimb, nu are identitate, nu are pașaport, nu are buletin, nu se oprește la vamă. Este foarte sensibil, iar dacă nu știi să-l atragi și să-l păstrezi, el se risipește foarte ușor. Se mută acolo unde are cele mai favorabile condiții de multiplicare”, a conchis reprezentantul Teaha Management Consulting.

German
Citește articolul precedent:
Kaufland a deschis primul hipermarket din cartierul bucureștean Ferentari

Retailerul german Kaufland a deschis joi primul hipermarket al cartierului Ferentari din București, printr-o investiție care a generat crearea a...

Închide